Ki ne emlékezne a menzás ételekre gyerekkorából? Szerintem ez az étel, egy tipikusan menzás étel. Én úgy gondolom, hogy szerencsés helyzetben voltam, mert nálunk nagyon finoman főztek, de tudom sok helyen nem így volt, van. Nálunk nem spóroltak sem az alapanyagokkal, sem a mennyiségekkel, sem az ízekkel.
Ebben az ételben az a jó, hogy rögtön előétel és főétel is készül egyszerre, hiszen ahhoz, hogy a főtt marhahúsnak finom íze legyen érdemes egy marhahús levest készíteni. Viszont pont emiatt célszerű időben nekiállni a főzésnek, hiszen a húslevesnek legalább 2-3 órára lesz szüksége.
Hozzávalók a marhahús leveshez:
- 60-70 dkg marhacomb
- 4 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db tv paprika
- 1 db paradicsom
- 7-8 szál petrezselyem
- 6-8 szem fekete bors
- 2 db babérlevél
- 2-3 teáskanál só
Hozzávalók a meggymártáshoz:
- 60 dkg magozott meggy (ha nincs friss, akkor a fagyasztott is kiváló)
- 3 dl 1,5 %-os tej
- 3 púpozott teáskanál kukoricakeményítő
- 1 evőkanál barna nádcukor
- 2 evőkanál frissen facsart citromlé
- 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
- 1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
Hozzávalók a pirított darához:
- 3 dl búzadara
- 4,5 dl víz
- 2 teáskanál olívaolaj
- 2 kávéskanál só
Először is tedd fel főni a húslevest. Minden zöldséget pucolj meg. A vöröshagyma, a paradicsom és paprika maradjon egészben. A fehérrépát hosszában vágd ketté. A húst mosd meg, távolítsd el róla a hártyát, és a zsírt. Nem szükséges feldarabolni, maradhat egy darabban.
A sárgarépa és a petrezselyem kivételével az összes hozzávalót (a fűszereket is) tedd bele egy fazékba. Adj hozzá 3 liter hideg vizet, tegyél rá fedőt úgy, hogy teljesen ne legyen lefedve a fazék, és tedd fel főni alacsony hőfokon. A jó húsleves titka, hogy minél többféle zöldség legyen benne, és nagyon lassan főjön. Időnként nézz rá a levesre, és a rajta képződő habot távolítsd el egy szűrő segítségével. Amikor a hús már majdnem jó beleteheted a hosszában kettévágott sárgarépákat és a petrezselymet is. Ha a petrezselymet egészben teszed bele, könnyebben ki tudod majd venni belőle.
Én azt javaslom, hogy akkor kezd el készíteni a meggymártást és a pirított darát, amikor a levesbe beleteszed a sárgarépát és a petrezselymet, mert a dara és a mártás is nagyon hamar elkészül.
A meggyet tedd egy fazékba, add hozzá a barna nádcukrot, az őrölt fahéjat, az őrölt szegfűszeget, önts rá annyi vizet, hogy éppen ellepje és tedd fel főni.
Közben a búzadarát az olívaolajon kezd el megpirítani. Gyakran keverd meg, nehogy odakozmáljon. Amikor a búzadara már kap egy kis színt, apránként adagolva öntsd hozzá a vizet. A dara pár perc alatt megpuhul.
Közben a meggy is megfőtt, így már csak a sűrítés van hátra. A tejben keverd el a keményítőt, és csorgasd a meggyhez. Ezután már csak alacsony hőfokon kevergesd a mártást. Nem szabad forralni, mert akkor a keményítő folyóssá válhat. Ha a mártás már kellően sűrű le is veheted a tűzről. Végezetül keverd hozzá a frissen facsart citromlét.
A marhahúst vedd ki a levesből, kicsit csepegtesd le, majd vágj belőle ujjnyi vastag szeleteket. Tálald a meggymártással és a pirított darával.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
aranka fisher mondta
Biztosan finom igy is (emlekszem a napkozibol),de javaslom probald ki buzadara helyett kukorica daraval es meggy helyett afonyamartassal is-biztosan izleni fog.Aztan meg a vadas marha nyam……nyam…
Gasztrozseni mondta
Kedves Aranka,
Köszönöm a tippet! Az áfonya egyébként is nagy kedvencem.
aranka fisher mondta
Nincs mit.Szep napot kivanok.
Hagymási Katalin mondta
Kedves Dia!
Köszönöm szépen a finom recepteket! A kedvenceim!
Ez úton szeretnék gratulálni a kisfiadhoz! Nagyon sok boldogságot és jó egészséget kívánok az egész családnak!