Mivel olyan családból származom, ahol alapvető, hogy a család nő tagjai tudnak kézzel nyújtott házi rétest készíteni, mindig nagy elvárásaim vannak a kézzel nyújtott rétesek felé. Leginkább vásárokban találkozhatsz hagyományos módon készült rétessel, ezért is örültem, amikor rátaláltam erre az étteremre.
Az étterem belülről nagyon igényes, kicsit modern, mégis megtartja a régi idők hangulatát. A dekorációs elemek régi kosarak, sparhelt, liszt tárolására és szitálására alkalmas vesszőből fonott konyhai eszközök, szikvizes palackok és sok-sok régi fénykép.
Nagyon tetszik, hogy az étterembe belépéskor rögtön a rétes készítés látványa fogad. Üvegfallal körbekerített pult, ahol megtekinthető a folyamat.
Az igényes, modern, mégis múltat idéző étteremben rendkívül szimpatikus és segítőkész felszolgálókkal találkoztam. Az udvariasság, a hozzáértés és a kedvesség ritkán van jelen így együtt.
Szeretek nagy társasággal étterembe menni, mert minél több fogást kérünk, annál jobban le tudom mérni, az étterem színvonalát. Az ételek kiválasztása gyorsan ment. A következő ételek kerültek fel a megrendelőre: hortobágyi húsos rétes paprikás mártással, csirke java roston, bazsalikomos sajtmártással és zöldséges rizslepénnyel, grillezett libamáj pálinkán gőzölt körtével, tejszínes burgonyapürével és bélszínjava Budapest módra.
Szimpatikus volt, hogy amíg várakoztunk az ételekre, kaptunk házi kenyeret és körözöttet. Nagyon örülök, hogy ez a szokás, gesztus már a magyar éttermekben is kezd elterjedni.
Körülbelül 20 perc várakozás után, megérkeztek az ételek.
A bélszínjava Budapest módra ránézésre nem tűnt nagy adagnak, de ennél a fogásnál bebizonyosodott, hogy a látszat néha csal. A bélszín nem volt véres, és nem volt kiszáradva sem. Nagyon puha, és ízletes volt, kellemesen fűszerezve.
A grillezett libamáj pálinkán gőzölt körtével, tejszínes burgonyapürével az én rendelésem volt. Nem szoktam gyakran liba vagy kacsamájat enni, mert számomra túl nehéz étel, de most megkívántam. Persze nem volt teljesen olyan amilyennek elképzeltem. Vagy azért mert a máj túlérett volt, vagy azért mert nem sütötték meg eléggé, helyenként nyers volt, ami számomra nagyon bizarr. Szerencsére nem volt ilyen az egész, de sajnáltam, hogy nem sütötték még egy kicsit. A leginkább a pálinkán gőzölt körte ízlett. Az valami fantasztikus volt, nem volt alkoholos íze, viszont nagyon kellemes zamata volt. A burgonyapürét még nem készítettem tejszínnel, de nagyon kellemesen lágy volt, ebben a formában.
A csirke java roston, bazsalikomos sajtmártással és zöldséges rizslepénnyel, igen kiadós adag volt. A rizslepény mint köret, igazán fantáziadús megoldás, végre nem a megszokott köret. Az étel rendelője, nagyon elégedett volt választásával.
A hortobágyi húsos rétes paprikás mártással szintén sikert aratott. Már a kinézete is nagyon gusztusos volt. Örvendetes, hogy a hortobágyi húsos palacsintát átültették rétes köntösbe.
A főételek kiadósak voltak, de természetesen nem maradhatott el a desszert, a rétes.
Kétféle rétest rendeltünk desszertnek: meggyes rétest forró chilis csokoládémártással és sárgabarackos-túrós rétest Tokaji-vaníliamártással. Mindkét desszert igazán különleges volt. A sárgabarackos-túrós rétes Tokaji-vaníliamártással egy igazán kellemes kompozíció volt, a Tokaji bor mint mindennek ételnek, ennek a desszertnek is igazán különleges ízt adott.
A meggyes rétes íze és állaga kísértetiesen hasonlított a már megszokott otthoni ízekre. Viszont nem is gondoltam eddig, hogy a chilis csoki öntet így fel fogja dobni. Nagyon izgalmas volt, a gyümölcs, a chili és a csoki találkozása.
Nagyon kellemes estét töltöttünk az Első Pesti Rétesházban. Az étterem árait és a színvonalát tekintve a közép árkategória felső határába sorolnám. Egy lényeges észrevétel, hogy a választást megkönnyítené, ha az étlapban lenne kép az ételekről.
Ajánlom a figyelmedbe akkor is, ha csak egy kellemes beszélgetés mellé keresel egy helyet, ahol a kávé mellé elfogyaszthatsz egy finom rétest is.
Értékelés
Az ételek minősége: | |
Az ételek mennyisége: | |
Választék: | |
Ár – érték arány: | |
Kiszolgálás: | |
Hangulat: | |
Összhatás: |
Molnárné Kata mondta
Kedves Dia!
Az étterem bemutatása, és az ételek leirását nem lehet szonélkül hagyni
igaz még reggel van és reggeliztem is ,de végére a nyál összefutott a számban
biztos ,hogy felkeresem ezt az éttermet
köszönöm ,hogy bemutattad
üdv Kata
Gasztrozseni mondta
Kedves Kata,
Bízom benne, hogy Te is elégedett leszel vele.
piros mondta
köszi, jó pap is holtig tanul.
Gasztrozseni mondta
Kedves Piros,
Nagyon szívesen!
Rózsa mondta
Örülök,hogy finom ételeket ettél egy klassz helyen,ami számomra elérhetetlen helyen van.Ugyanis BAZ. megye kistelepülésén élve, ráadásul egy komoly fogyókúra közepén vagyok,hát mit mondjak…….
Gasztrozseni mondta
Kedves Rózsa,
Sajnálom, hogy nem tudod kipróbálni ezt az éttermet, de örülök, hogy olvastad a kritikámat. Kitartást kívánok a fogyókúrádhoz!
Hibszky Anna mondta
Kedves Dia!
Nagyon finom ételsort mutattál be! Biztosan finom is volt! Üdv. Anna
Lőrincz Gyöngyi mondta
Kedves Dia!
Nagyon finom ételsort és “éttermet” mutattál be.
Köszönöm, csak ezek egy átlag nyugdíjas “pénztárcájába nem fér bele”
Üdv:
Gyöngyi
Gasztrozseni mondta
Kedves Gyöngyi,
Ez nagyon szomorú, sajnálom, hogy nincs lehetőséged rá, hogy kipróbáld.
Ilona mondta
Tudok egy kedves helyet, ahol istenien készitik a grillezett libamájat.Hévizen van a Tavirózsa utcában SIESTA VENDÉGLŐ a neve.Hangulatos mediterrán-stilusú kisvendéglő, kedvező árakkal, finom ételekkel, vendégszerető kiszolgálással./Úgy tudom, hogy a libamájat sütés előtt tejben pácolják.F i n o m!Én csak a felét tudtam megenni, de becsomgaolták és este, hidegen még jobban Izlett.Egyébként, egyes ételekből kisebb adagot is lehet kérni.Ha tehet, évente egy alkalommal vendégeskedem itt. Ilona.
Gasztrozseni mondta
Kedves Ilona,
Köszönöm a tippet, ha arra járok feltétlenül ellátogatok oda.
Németh Istvánné mondta
Kedves Dia!
Nekem is össze futott a nyál a számban, köszönöm a beszámolódat, igazán kedves, hogy amerre jársz, azokat az éttermeket is bemutatod. Valaha eljutok-e a Pesti Rétesházba nem tudom. Gondolom nagyon finom lehetett az ételsor. A régi szép időkben édesanyám is szokott rétest készíteni, az volt csak az igazi. Akkoriban nem volt divat, hogy réteslapot vegyünk. Sajnos én sem tudok rétest nyújtani, volt hogy akartam, de nem volt siker élményem és abbamaradt a rétesnyújtás. Megoldom másképp, igaz, az nem az igazi!
Köszönöm a beszámolót, igazán érdekes volt.
Köszönettel: Valéria
Gasztrozseni mondta
Kedves Valéria,
A rétesnyújtás valóban egy különleges dolog, és nem könnyű elsajátítani. Még én sem vagyok benne elég ügyes, de ha már nagyon jól megy, egy fotósorozattal bemutatom, hogyan is készül az igazi rétes.