Ettél már pisztrángot? Szerintem ez az egyik legfinomabb ragadozó hal. Szivárványos bőrét sok apró pikkely borítja, leginkább a szivárványos pisztrángot lehet boltban kapni. A húsa finom omlós, egyáltalán nem zsíros, és ráadásul a szálkaszegény halak közé tartozik. Füstölt változata mennyei különlegesség.
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 2 egész pisztráng megtisztítva (belsőség és pikkely nélkül)
- 1 citrom karikákra szeletelve
- 2 szál friss rozmaring
- 4 levél friss bazsalikom
- 4 levél friss oregánó
Hozzávalók a páchoz:
- 1,5 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál mustár
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 4-5 csepp friss citromlé
- 2 kávéskanál só
- 4-5 tekerés bors
- 1 kávéskanál szárított rozmaring
- 1 kávéskanál szárított bazsalikom
- 1 kávéskanál szárított oregánó
A pisztrángokat mosd meg, majd töröld szárazra. Ezután kívül-belül sózd meg őket és fél órát hagyd állni.
Közben a páchoz keverd össze az összes hozzávalót.
Ha lejárt a fél óra a pisztrángokat kívülről kend be a páccal. A halak hasába 2-2 karika citromot, 1-1 szál rozmaringot, 2-2 levél bazsalikomot, 2-2 levél oregánót tegyél.
A pisztrángokat abba a tepsibe helyezd, amiben majd sütni fogod őket. A halakat borítsd be a maradék citromszeletekkel. Két órát hagyd őket pácolódni, majd 200 C –ra előmelegített sütőben először alufóliával lefedve 20 percig párold a halakat, majd vedd le a fóliát és még további 20-30 percig süsd.
Közben figyelgesd őket gyakran. Meg is fordíthatod a pisztrángokat, de légkeveréses sütőben nem szükséges. Ha már szép pirosas a bőre jó is lesz.
Köretként elsősorban burgonyás köretet ajánlok (bár én köret nélkül fogyasztom, vagy friss salátával). A képen látható hasábburgonya természetesen sütőben, hozzáadott zsiradék nélkül készült.
A pácolás időtartamát leszámítva, nagyon gyorsan elkészül, nem bonyolult, de fejedelmi fogás.
Ha grillen készíted, még lepikkelyezned sem kell, hiszen a pikkelyek fogyasztás előtt a bőrével együtt eltávolíthatók.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
erzsebet dekleva mondta
KEDVES DIA, KÖSZÖNÖM SZÉPEN A CSONTRITKULÁSSAL KAPCSOLATOS BLOGOT AMIT MEGJELÖLTÉL, ELOLVASTAM DE MÉG MINDIG NEM TALÁLTAM RÁ AZ IGAZIRA, MIVEL VALAMENNYIRE ÉRTEK A GYÓGYSZEREK ÉS VITAMINOK MELLÉKHATÁSAIRÓL, MERT 18 ÉVIG EBBEN DOLGOZTAM. A RECEPTJEIDET NAGYON SZERETEM, DE SZIVEM SZERINT ELMENNÉK VELED EGY OLYAN HELYRE AHOL PISZTRÁNGOT ENNÉNK, MERT TE BIZTOS TUDOD, HOGY HOVÁ KELL MENNI AHOL A LEGJOBBAN KÉSZITIK EL. A HALAT NAGYON SZERETEM, DE MÉGIS KEVESET ESZEM, TALÁN EZ EGY ROSSZ BEIDEGZŐDÉS, EZÉRT MINDEN HÉTEN EGYSZER BEILLESZTEM A MENÜBE. MELLESLEG NAGYON SZERETEK FŐZNI ÉS AZ UJAKKAL KISÉRLETEZNI. TOVÁBBI SZÉP NAPOKAT KIVÁN NEKED EGY B OLDOG NAGYMAMA. TISZTELETTEL. ERZSÉBET.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsébet,
A legfinomabb pisztrángot eddig Lillafüreden ettem, itt: http://www.pisztrangtelep.hu/
Bátran merem ajánlani, de a pisztráng az a hal, amit a legkönnyebben el lehet készíteni otthoni körülmények között is.
Lőrincz Gyöngyi mondta
Kedves Dia!
Köszönöm a receptet, ettem már tőbbször, de légyszíves írd meg, hogyan lehet a bőrét lehúzni?????
Köszönettel:
Gyöngyi
Gasztrozseni mondta
Kedves Gyöngyi,
Ha grillen készíted, tekerd alufóliába és amikor elkészül, az alufóliával együtt a bőre is lejön. Sütőben sütés esetén én a fogyasztáskor először mindig lefejtem a húst a szálkákról, és a gerincről, majd utána szoktam eltávolítani a bőrét. Eddig még nem volt problémám vele.
bosco mondta
Kedves Dia!
Miért kell a pisztráng bőrét lehúzni? Én nemrég ettem először egy szilvásváradi étteremben, ott ez a különlegesség, mivel a völgyben is tenyésztik. Fűszervajas pisztrángot ettük, nem volt lehúzva a bőre és mi sem húztuk le. Rosszul tettük? :) Ezt a receptedet pedig ki fogom próbálni hamarosan, jó lenne néhány bevált halas recepttel bővíteni a repertoárt. :) Köszi a válaszod!
Gasztrozseni mondta
Kedves Bosco,
Abban az esetben kell eltávolítani a pisztráng bőrét evés előtt, ha grillen készíted és sütés előtt nem pikkelyezted le. Amennyiben lepikkelyezted természetesen a bőre is fogyasztható. Rám számíthatsz, nagyon szeretem a halakat, úgyhogy hal receptet nálam mindig találsz.
Ágnes mondta
Szuper ez a recept, a pisztrángot már évek óta ez alapján készítem, akkora kedvenc lett nálunk :-) Én csap alatt a szivacs dörzsijével szedem le a pikkelyeket és meg szoktam enni a bőrét.
Gasztrozseni mondta
Kedves Ágnes,
Nagyon örülök, hogy tetszik a recept. Köszönöm a remek tippet a pisztráng pikkelyeinek eltávolítására.
Mariann mondta
Kedves Dia!
Köszönöm a recepted, egyszerűen fantasztikus! Amióta kipróbáltam, azóta mindig eszerint készítem el magunknak a pisztrángot, sőtt, az ízesítés annyira megtetszett, hogy alkalmaztam már afrikai harcsafilén is, a végeredmény úgyszintén valami mennyei lett! (Ez utóbbit serpenyöben sütöttem ki, sütőben pedig még ezt követően pirítottam kicsit rajta, hogy szép színű, picit ropogós kérget kapjon.) Azelőtt kicsit tartottam a halsütéstől, most viszont azon gondolkodom, hogy kipróbálom receptedet a korábban még sohasem kóstoltam aranydurbincson is! :)
Gasztrozseni mondta
Kedves Mariann!
Nagyon örülök, hogy ennyire megszeretted a receptet. Én halfilével még nem próbáltam, de remek ötlet. Mindenképpen ki fogom próbálni. A durbincs is remek hal, szerintem ízleni fog.