Az eredeti olasz rizottót misztérium övezi, elkészítése művészet. Nem mindegy például, hogy milyen rizst használsz, hogy készíted el. A magyaros rizottó elkészítése ezzel szemben egyáltalán nem bonyolult, mégis úgy gondolom, hogy az íze felér bármelyik olasz étteremben felszolgált rizottóéval.
Hozzávalók:
- 3 dl rizs
- 50 dkg csirkemáj
- 4 db paradicsom
- 4 db kápia paprika
- 1 fej apró kockákra vágott vöröshagyma
- 1 kávéskanál szárított oregánó
- 1 kávéskanál szárított bazsalikom
- 1/2 kávéskanál szárított kakukkfű
- 9-10 tekerés színes bors
- 3 kávéskanál só
- 1 evőkanál olívaolaj
A rizst kétszer akkora (6 dl) mennyiségű vízben, 1 kávéskanál sóval, fedő alatt, tedd fel főni.
Közben készíts egy lecsós alapot.
Ehhez az apróra kockákra vágott vöröshagymát párold meg az olívaolajon. Amíg a hagyma párolódik, a paprikát és a paradicsomot is vágd fel kockacukor méretű kockákra. Ha a hagyma már üvegesre párolódott, mehet hozzá a paprika és a paradicsom. Adj hozzá 1 dl vizet, 2 kávéskanál sót és a fűszereket, majd fedő alatt kezd el főzni.
Amikor a paprika és a paradicsom már félig megfőtt, add hozzá a feldarabolt csirkemájat. Főzd tovább fedő alatt. A rizs főzd 2/3-ig készre. Amikor a csirkemáj már megfőtt, a riszt is add hozzá a lecsós alaphoz.
Tedd vissza rá a fedőt, és főzd teljesen készre.
Finom aromás sajtot ajánlok hozzá, mondjuk ementálit.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
ceklas liza mondta
szia a rizzotot kiprobálnám de ahol en lakom nem lehet kapni rizotohoz valo rizsát üdv
Gasztrozseni mondta
Kedves Liza,
Bármilyen jó minőségű rizzsel megpróbálhatod, például a SOS vagy Riso Scotti rizs is kiváló a rizottóhoz.
Sándor Zsóka mondta
A rizottóhoz nem teszek lecsót,ellenben,mielőtt felöntöm a rizst vízzel,egy fej hagymát párolok alá és erre dobom a rizst,ezután öntöm fel. Miután magamra főző,többször előfordul,hogy megmarad étel.Egyik “kármentési” akció , amikor
húsleves marad bennefőtt zöldséggel és hússal,zöldséggel.Ekkor elkészítem a rizst,amikor félig főtt, hozzáteszem az apróravágott húst és zöldséget.Főtt hagymát nem! lefedem és készre főzöm. Tálaláskor megszórom petrezselyemmel,de,mivel most van a medvehagyma szezon,azt szórok rá.
Olyan rizsből főzöm,amilyen éppen van itthon,mindegyik jó!
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsóka,
Köszönöm, hogy megosztottad a recepted.
Erzsi mondta
Kedves Dia!!
Nagyon jó kis receptet adtál,örülök neki.Már éppen azon gondolkoztam
mit is kéne főznöm a hétvégre.
Köszi a csirkemájas rizottot.
Szép napsütéses napot mindenkinek.
Szlyuka Jánosné mondta
Kedves Dia! Köszönöm a legújabb recepteket, ha kipróbálom, majd értesítelek. Viszont elkészítettem a dupla csokis sütit – már másodszor – mert először is ízlett, csak kifelejtettem a fahéjat, de úgy is finom volt. Ma viszont kicsit módosítottam rajta, ugyanis aszalt szilvát is apróztam a tésztájába, a tetejére pedig egy-egy fél szem diót nyomtam és úgy sütöttem meg. Finom lett és hamar készen van. Köszönöm, majd jelentkezem, Marika
Gasztrozseni mondta
Kedves Marika,
Nagyon örülök, hogy ízlett! Tetszik ahogy feldobtad a sütit!
Pallér Gabriella mondta
Most megyek a csarnokba és veszek csíikemájat,mert kifogytam a jó receptekből,és ezt viszem a gyerekeknek vidékre vasárnapi ebédre.
Köszönöm ezt a finom receptet.
Üdv:Gabi
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabi,
Bízom benne, hogy ízleni fog neked is és a családnak is!