Ezt a brokkoli fasírtot a tej és tojás érzékenyek, és a vegánok is bátran fogyaszthatják, mert sem tojás, sem tej, sem hús nincs benne. Nagyon egyszerűen elkészíthető, és még akkor is finom, ha kihűlt. Persze, ha marad belőle.
Készítheted vegyesen sárgarépával, karfiollal, burgonyával. Tulajdonképpen minden olyan zöldséggel, ami főzés után könnyen pürésíthető.
Hozzávalók:
- 40 dkg előfőzött brokkoli
- 8 dkg zsemlemorzsa
- 6-7 tekerés színes bors
- 1 kávéskanál só
Hozzávalók még:
- zsemlemorzsa a fasírtok bundázásához
- 40 dkg kókuszzsír a sütéshez
A nyers brokkolit melynek súlya 50 dkg volt, megtisztítottam, a szárát eltávolítottam, és csak a brokkoli rózsákat használtam fel.
Egy nem túl nagy méretű fazékban forralj vizet, melybe tegyél 2 kávéskanál sót. Amikor a víz már lobog, óvatosan tedd bele a brokkoli virágokat. Fedd le, és főzd addig, amíg a brokkoli teljesen megpuhul.
Ekkor vedd le a tűzről, öntsd le róla vizet, és alaposan csepegtesd le. Ha már kellően lecsöpögött a brokkoli, tedd át egy tálba, és egy villa segítségével nyomd össze. Szórd meg a sóval, a borssal, keverd össze, majd mehet hozzá a zsemlemorzsa is. Az egészet keverd jól össze, majd formálj a masszából dió méretű golyókat.
A golyókat forgasd bele a zsemlemorzsába. Tedd őket egy tányérra, és mielőtt kisütnéd a brokkoli fasírtokat, mehetnek a hűtőbe fél órára, hogy kicsit megszilárduljanak.
Eközben a kókuszzsírt melegítsd fel. Ha a brokkoli fasírtok lehűltek, mehetnek is a forró kókuszzsírba. Mivel a brokkolit már korábban megfőzted, és nincs benne semmilyen nyers hozzávaló, elég, ha a külseje szép piros színt kap. Ehhez 5-7 perc sütés elegendő.
Tálalhatod főzelékkel, vagy akár friss salátával is.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Julika mondta
Kedves Dia ! Nagyon jó tippet adtál a “zöldséges kavalkáddal”. Március 15-én ki fogom próbálni. A tipp azért is jó – amellett,hogy egészséges – mert olyan zöldséggel készíthető, amilyen éppen idehaza van.
Gasztrozseni mondta
Kedves Julika,
Örülök, hogy éppen aktuális neked ez a recept. Bízom benne, hogy elégedett leszel az eredménnyel.
Usóka mondta
Dia,kedves! Tojást nem teszel bele?
Gasztrozseni mondta
Kedves Usóka,
Nem teszek bele tojást, ez direkt tojás nélkül készül. De természetesen kipróbálhatod tojással is.
Edina mondta
Ennek az egyszerű receptnek én is nagyon örülök, mert szeretem a zöldséges fasírtokat, és éppen újra diétázom.
Gasztrozseni mondta
Kedves Edina,
Örülök, hogy tetszik a recept! Bízom benne, hogy ízleni is fog.
Ildikó mondta
Kedves Dia!
Izgalmasnak hangzik ez a fasírt. Annyit kérdeznék, hogy vajon sütőben is megsüthető? Próbáltad már így? A kókuszzsírt nem nagyon ismerem. Mennyiben különbözik más növényi zsiradéktól (egészségre gyakorolt hatásában), és hol lehet beszerezni? Köszönöm a válaszaidat!
Gasztrozseni mondta
Kedves Ildikó,
Nem próbáltam még sütőben megsütni, de ha kipróbálod, kérlek oszd meg a tapasztalataidat ezzel kapcsolatban. Kókuszból készült zsiradékot (kókuszzsír, kókuszolaj) most már nagyon sok helyen lehet kapni (Spar, Aldi, Auchan, Tesco, CBA és bioboltok). Én a kókuszzsírt az Aldiban szoktam venni. Azért jobb, mint mondjuk a napraforgó olaj, mert könnyebben emészthető a szervezet számára, a benne készült ételeknek nem lesz tömény zsíros, olajos íze, így az étel valódi ízét fogod érezni, és többször felhasználható, mert nem használódik el olyan gyorsan, mint az olaj.
Mária mondta
Kedves Dia.nagyon jó kinai kelből is.
Gasztrozseni mondta
Kedves Mária,
Köszönöm a tippet!
Erzsi mondta
Kedves Dia
Nagyon köszönöm a brokkoli fasirt receptjét. Ezt még nem készitettem. A sárgarépa fasirtot igen és az nagyon finom
Teri mondta
Kedves Dia!
Jól sikerült a fasírt, igaz én egy tojást és még fokhagymát is tettem bele. Nekem nagyon ízlett, a családom vacsorára eszi majd. Kíváncsi vagyok, mit szólnak hozzá!
Azt érzem, hogy jól laktam, de nem “lustított” el, úgyhogy megyek vasalni…
Köszönöm a receptet, ha van még hasonló, szívesen kipróbálom!
Gasztrozseni mondta
Kedves Teri,
Örülök, hogy tetszik a recept! Ügyesen felturbóztad.
Gabi mondta
Kedves Dia!
én zsemlemorzsa helyett az ilyesmibe zabpelyhet teszek, azzal is nagyon finom, és talán még egészségesebb. a vélemények megoszlanak a zab gluténtartalmával kapcsolatban, de a sima zsemlemorzsában biztos van
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabi,
A zabpehely valóban remek ötlet!
Zsóka mondta
Nagyon köszönöm,remek étel egy gluténérzékenynek!
Gluténmentes morzsával!
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsóka,
Nagyon örülök, hogy tetszik a recept!
Katóka mondta
Kedves Dia!
Nem tudom mi lehetett az oka ,de a golyók teljesen szétmáltak a kókuszzsírban. Ki kellett dobnom az egészet.
Gasztrozseni mondta
Kedves Katóka,
Sajnálom, hogy nem sikerült elkészítened a receptet. Ha a massza szépen összeállt sütés előtt, akkor csak arra tudok gondolni, hogy a kókuszzsír nem volt elég forró és a hideg golyók még jobban kihűtötték. Ha még egyszer nekifutsz a receptnek, akkor azt javasolnám, hogy legyen jó forró a kókuszzsír, és kevesebb golyót tegyél bele egyszerre.