Nálunk már hagyomány, hogy minden karácsonykor meglepem a családot saját készítésű bonbonokkal. De természetesen van még néhány ünnep az éveben melyeken szívesen készítek bonbonokat. Legyen az születésnap, húsvét vagy akár Valentin nap. Mivel a csokit kevés ember nem szereti ezért ez telitalálat.
Általában már az átadás után egy órával hűlt helye van a finomságoknak. Igyekszem minden évben újabb és újabb variációkkal elkápráztatni a szeretteimet.
Ezeket a bonbonokat most étcsokiból készítettem, de természetesen készítheted tej- vagy fehércsokiból is.
Először is egy alap masszát kell készítened, amit aztán kedved szerint ízesíthetsz.
Hozzávalók az alap masszához (ez körülbelül 12-15 db bonbonhoz elég):
- 20 dkg jó minőségű (legalább 60%-os) étcsoki
- 1 evőkanál tejszín
- 1 evőkanál rum vagy amarettó likőr
A későbbiekben a bonbon készítés során a már elkészült felolvasztott csoki, tejszín, rum keveréket csak csoki masszaként fogom említeni.
A csokit kis lángon, lassan, gőz fölött olvaszd fel. Ha már teljesen folyós a csoki, add hozzá a tejszín és az amarettó likőrt. Fontos, hogy jól keverd el. A folyadékok hatására a csoki, egy sűrű masszává fog összeállni. A tűzről levéve keverd hozzá azt a hozzávalót, amivel ízesíteni szeretnéd. Jól keverd össze, majd formázd.
Én szilikon jégkocka formát szoktam használni, mert abból könnyen ki lehet szedni a már megszilárdult bonbonokat. Ekkor annyit kell csak csinálnod, hogy a masszát kiskanál segítségével a formákba adagolod. Fontos, hogy a csokit, jól lenyomkodd a formában, hogy ne maradjon benne levegő.
De, ha nem szeretnél ilyennel pepecselni, simán kézzel is formázhatod a bonbonokat, csak kicsit hagyd kihűlni a masszát.
Ha megvannak a bonbonok pár órára tedd hűtőbe őket.
Hozzávalók a gyömbéres szívhez:
- 20 dkg jó minőségű (legalább 60%-os) étcsoki
- 1 evőkanál tejszín
- 1 evőkanál rum vagy amarettó likőr
- 2 cm-es darab friss gyömbér nagyon apró kockákra várva
- 1 teáskanál fahéj
A csoki masszához add hozzá az apró kockákra vágott gyömbért, kiskanál segítségével adagold a formákba. Fontos, hogy a csokit, jól lenyomkodd a formában, hogy ne maradjon benne levegő.
Pár órára tedd hőtőbe.
Hozzávalók a marcipános hengerhez:
- 20 dkg jó minőségű (legalább 60%-os) étcsoki
- 1 evőkanál tejszín
- 1 evőkanál rum vagy amarettó likőr
- 12 db mandula megszabadítva a barna héjától
- marcipán massza
A mandulát pucold meg, úgy hogy vizet forralsz egy lábosban és 1 percre a lobogó vízbe teszed a mandulát. Szűrő segítségével szedd ki, és kicsit dörzsöld meg, így lejön a héja.
Kicsit hagyd kihűlni a mandulát.
A marcipánból csípj borsónyi darabokat, és a marcipánt dolgozd a mandula köré, hogy szépen beborítsa.
A csoki masszából, ahogy a marcipánból is vegyél ki mogyorónyi darabokat és a marcipános mandulát, borítsd be vele. Egy tányéron kicsit hengergesd meg őket.
Pár órára tedd hűtőbe.
Hozzávalók az aszalt szilvás-fahéjas kockához:
- 20 dkg jó minőségű (legalább 60%-os) étcsoki
- 1 evőkanál tejszín
- 1 evőkanál rum vagy amarettó likőr
- 4 teáskanál fahéj (1 teáskanállal a csokiba, 3 teáskanállal a külsejéhez)
- 6 szem aszalt szilva nagyon apró kockákra vágva
Az aszalt szilvát vágd nagyon apró kockákra.
A csoki masszához add hozzá az aszalt szilvát és 1 teáskanál fahéjat. Kiskanál segítségével adagold a formákba. Fontos, hogy a csokit, jól lenyomkodd a formában, hogy ne maradjon benne levegő.
Pár órára tedd hűtőbe, majd tálalás előtt forgasd fahéjba.
Hozzávalók a kókuszos golyóhoz:
- 20 dkg jó minőségű (legalább 60%-os) étcsoki
- 1 evőkanál tejszín
- 1 evőkanál rum vagy amarettó likőr
- 3 evőkanál kókuszreszelék (2 evőkanállal a csokiba, 1 evőkanállal a külsejéhez)
A csoki masszához adj hozzá egy evőkanál kókuszreszeléket. Keverd össze, picit hagyd hűlni, majd kézzel formázz körülbelül 1,5 cm átmérőjű golyókat.
Forgasd bele a kókuszreszelékbe és pár órára tedd hűtőbe.
Hozzávalók az aszalt szilvás-pirított diós golyóhoz:
- 20 dkg jó minőségű (legalább 60%-os) étcsoki
- 1 evőkanál tejszín
- 2 evőkanál rum vagy amarettó likőr
- 4 szem aszalt szilva nagyon apró kockákra vágva
- 1 evőkanálnyi pirított dió, durvára törve
- 3 teáskanál natúr kakaópor a külsejéhez
A diót pirítsd meg száraz serpenyőben. Ha kihűlt kicsit dörzsöld meg, hogy a hártyája lejöjjön, és törd fél cm-es darabokra.
Az aszalt szilvát vágd nagyon apró kockákra.
A csoki masszához add hozzá az aszalt szilvát és a pirított diót. Keverd össze, picit hagyd hűlni, majd kézzel formázz körülbelül 1,5 cm átmérőjű golyókat.
Pár órára tedd hűtőbe, majd tálalás előtt forgasd kakaóporba.
El is készültél, ennyire egyszerű!
Egy nap teljes dermedés után, csomagold papírboltokban kapható pici bonbon kapszliba vagy színes alufóliába.
Fogyasztásig célszerű hűtőben tárolnod.
Hát nem nagyszerű, és olyanokat készíthetsz, amiket tudod, hogy szeretnek a családtagjaid, barátaid.
Jó munkát!
V.ildikó mondta
Nagyon nagyon tetszik az ötlet , az össze állítás a közelgő ünnepre.
Sok ilyen ötletet Kívánok!, ami mindenkinek hasznos lehet.
Köszönettel
Gasztrozseni mondta
Kedves Ildikó,
Köszönöm! Igyekszem, hasznos ötleteket adni.
Éva mondta
Kedves Dia!
Köszönöm a finom recepteket.A bonbonokat karácsonyra elkészítem.
Kegyelemben teljes ,boldog karácsonyi ünnepeket kívánok
Éva.
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Remélem a bonbonok ízleni fognak! Békés, boldog ünnepeket kívánok!
Valentin-bodor Zsuzsi mondta
Kedves Dia! Meddig tarthatóak el a bonbonok? Zsuzsi
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsuzsi,
Hűvös helyen két hétig biztosan elállnak, mert én általában két héttel karácsony előtt szoktam elkészíteni őket. Átadás után viszont eddig mindig hamar elfogytak, úgyhogy nem tudom, hogy mennyi a maximális eltarthatósága.