Akár tengeri, akár tavi hal én mindegyiket szeretem, és igyekszem minden héten legalább egyszer valamilyen halas ételt készíteni. Ha a nem túl erős ízű halakat szereted, akkor ezt a receptet kifejezetten ajánlom Neked, mert a sajtmártás hatására a hal erőteljes íze kissé visszaszorul, a sajt és a mandula íze válik dominánssá.
Hozzávalók:
- 50 dkg alaszkai tőkehal filé
- só
- bors
Hozzávalók a sajtmártáshoz:
- 20 dkg reszelt trappista sajt
- 4 dl 1,5%-os tej
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 kávéskanál só
- 1/2 kávéskanál szárított kakukkfű
- 1/2 kávéskanál szárított oregánó
- 1/2 kávéskanál szárított bazsalikom
- 2 csipet fehérbors
Hozzávalók még:
- 10 dkg szeletelt mandula
Fontos, hogy a halat olvaszd ki teljesen, majd sózd be, hogy a só átjárja.
A szeletelt mandulát egy száraz serpenyőben pirítsd meg, majd aprítsd össze, hogy morzsaszerű legyen.
Készítsd el a sajtszószt. 3 dl tejet melegíts fel, add hozzá a sót, a fűszereket, és a reszelt sajtot. Ha a sajt már felolvadt, add hozzá a maradék 1 dl hideg tejet, amelyben előzőleg elkeverted a kukoricakeményítőt. Folyamatos keverés mellett, közepes lángon a mártás szépen be fog sűrűsödni. Ekkor vedd le a tűzről.
A hal szeleteket helyezd egymás mellé egy jénaiba. Öntsd rájuk a sajtszószt, szórd meg a pirított mandulával. Fedd le alufóliával, és mehet a sütőbe. 20 perc alatt a hal a sajtszósz alatt szépen megsül.
Én párolt árpát készítettem mellé.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Jávorszky Éva mondta
Nagyon tetszik. Sokszor szoktam tengeri halat késziteni, s nagyon szeretem a változatos ételeket. Üdvözlettel Éva.
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Remélem ízleni fog!
Irén mondta
igazán finom volt az igy elkészitett hal köszönöm
Gasztrozseni mondta
Kedves Irén,
Nagyon örülök, hogy ízlett!
Pásztor Tünde mondta
Kedves Dia! Sima, nem pirított darált mandulát láttam nemrég a Lidl-ben. Azzal is lehet készíteni, vagy az íz igényli a pirítást?
köszönöm válaszod. Tünde
Gasztrozseni mondta
Kedves Tünde,
Szerintem száraz serpenyőben kicsit pirítsd meg, mert úgy sokkal ízletesebb lesz.