Ki ne szeretné a sárgabaracklekvárt? A hagyományos, egyszerű lekvárt, amely nem hiányozhat egyetlen otthon polcáról sem. Hiszen eheted kenyérrel, teheted fánkra, tölthetsz vele palacsintát, és még hosszan sorolhatnám mi mindenhez nagyszerű választás. Az elkészítése pedig igazán nem bonyolult, és milyen jól fog majd esni a hideg téli napokon egy kis üdítő nyár.
Én ezt az adag lekvárt, most egy kis rozmaringgal dobtam fel, amely igazán friss ízt kölcsönöz neki.
Bizonyos gyümölcsöknél nem kell a cukrot pótolni semmivel, mert elég magas a gyümölcscukor tartalmuk. Majd erre is mutatok a nyár során alternatívát. Ennél a lekvárnál én most a Dr. Oetker diabetikus befőzőcukrát használtam, amely kizárólag fruktózt és egy kis édesítőszert tartalmaz, így cukorbetegek számára is fogyasztható lekvár készíthető vele.
Ez a mennyiség 4 db 3,7 dl-es dunsztosüveget töltött meg teljesen.
Hozzávalók:
- 1 kg sárgabarack mag és héj nélkül (ehhez a tiszta mennyiséghez nagyjából 1,3 kg sárgabarack szükséges)
- 1 doboz Dr. Oetker diabetikus befőző cukor
- 1 db citrom leve
- 15-20 levélke friss rozmaring
Az üvegeket már egy nappal korábban célszerű előkészítened, hogy ki is száradjanak. Én mosogatógépben mostam el őket, de kézzel elmosogatva is tökéletesen jók lesznek.
A rozmaring levélkéket vágd fel apró darabokra.
A sárgabarack héját eltávolítva a lekvárnak szép színe marad, ezért én rászánom azt a plusz 10 percet, és lehúzom a barackok héját. Egy fazékban forralj vizet, és 1 percre rakd bele a barackokat, majd vedd ki őket a vízből, várj egy picit, amíg kéz meleggé válnak, könnyedén húzd le a héjukat, és rögtön magozd is ki őket.
Az így meghámozott barackokat tedd a fazékba, amelyben a lekvárt fogod főzni, és egy krumplinyomóval törd össze őket, de csak annyira, hogy ne legyenek egészben, és még darabosak maradjanak. A befőzőcukrot keverd hozzá a gyümölcshöz, és közepes lángon tedd fel főni. Nagyon gyakori kevergetés mellett várd meg amíg a lekvár elkezd forrni. Ekkor forrald még 5 percig, majd vedd le a tűzről.
Ilyenkor még nagyon híg a lekvár, de ettől nem kell megijedned, be fog sűrűsödni. Most csavard ki a citrom levét, és a felaprított rozmaringgal együtt, ezeket is add a lekvárhoz. Az egészet alaposan keverd össze.
Kezd el megtölteni az üvegeket. Ha megteltek az üvegek, csavard rá a tetejüket, majd fordítsd fejre őket 5 percre. Így garantáltan nem fog megromlani a lekvárod. Készen is vagy! Ha kihűt mehet a spájzba.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Ilona mondta
Kedves Dia!
Nagyon tetszik ez a recept /is/!!!!
Az oldal is nagyon,nagyon tetszik!!
Üdvözöllek:Ilona
Gasztrozseni mondta
Kedves Ilona,
Köszönöm! Nagyon örülök!
Anna Hibszky mondta
Kedves Dia!
Sok lekvárt szoktam elrakni télire, de rozmaringot még nem tettem bele, egy-két üveggel én is kipróbálom!
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Bízom benne, hogy ízleni fog!
Pallér Gabriella mondta
Kedves Dia!
Ez a sárgabarack rozmaringgal,nagyon csábítóan hat,az idén nincs szándékomban la lekvárfőzés.Jövőre mindenképpen kipróbálom.
Köszönöm a recepteket.
Üdvözlettel Gabi
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabi,
Remélem, ha kipróbálod neked is ízleni fog!
Halász katalin mondta
Kedves Dia!
Megcsináltam a fahéjas sárgabarack lekvárt.Nem bírtam ellenállni ,és ma kibontottam egy kis üveget.Meg kell állapítanom,hogy nagyon finom.
Köszi a receptet.
Üdvözlettel:Kati
Gasztrozseni mondta
Kedves Kati,
Nagyon örülök, hogy ízlik!