Zakynthosi nyaralásunk óta, ha nálunk palacsinta készül, akkor nem hiányozhat az asztalról a sós palacsinta sem. Ott ettünk ugyanis először sonkás –sajtos óriás palacsintát. De persze, lehet hortobágyi, bakonyi vagy spenótos-sajtos, egy a lényeg, hogy ott legyenek az asztalon. Mivel ezek a palacsinták meglehetősen tartalmasak főételként is kiválóak.
Hozzávalók a palacsinta tésztához (8-10 db palacsintához):
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 2 nagy tojás
- 2 dl tej
- 2 dl ásványvíz
- csipetnyi só
Hozzávalók a spenóthoz:
- 50 dkg friss vagy fagyasztott spenót
- 2 teáskanál olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 dl tej
- 1/2 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 2 dl natúr joghurt
- 1 teáskanál méz
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
Hozzávalók még:
- 30 dkg reszelt füstölt mozzarella
A tésztához a tojásokat verd fel, apránként adagold hozzá a lisztet, a sót, a tejet és az ásványvizet. Az egészet botmixerrel keverd csomómentesre.
A tésztát 20 percig pihentesd.
Közben készítsd el a spenótot. Ez a spenót recept a hozzávalók arányaiban kicsit másabb, mint a már korábban ismertetett spenót receptem, itt kicsit több fokhagymát és kevesebb mézet használok, de az elkészítési mód ugyanaz.
Az összezúzott fokhagymát az olívaolajon kicsit párold meg.
A párolt fokhagymához add hozzá a spenótot, öntsd fel a tejjel, add hozzá a sót, a szerecsendiót és lassú tűzön párold puhára.
Ha a spenót megfőtt, vedd le a tűzről és botmixerrel turmixold össze.
Ezután szűrőn keresztül keverd hozzá a natúr joghurttal elkevert lisztet és a mézet.
Gyakori kevergetés mellett, egy rövid időre még tedd vissza a tűzre, hogy teljesen besűrűsödjön.
Közben elkezdheted sütni a palacsintát.
A tésztát a sütés előtt keverd fel.
A palacsintasütőt hevítsd fel, majd vékonyan kend meg olívaolajjal. Picit megint hevíts rajta, majd merj bele egy kis merőkanálnyi tésztát, és a serpenyő mozgatásával egyengesd el.
Fontos, hogy ne legyen lyukas a tészta.
Süsd meg a palacsinta egyik oldalát, majd fordítsd meg és a másik oldalát is süsd meg.
Ezt folytasd addig, míg tart a tésztából.
Arra számíthatsz, hogy ez a tészta picit vastagabb lesz, mintha sima fehér lisztből csinálnád, de sós palacsintáknál ez kifejezetten jó, hiszen több a töltelék, jobb ha masszívabb a tészta.
Ha megvagy a sütéssel, a még meleg tésztákat kend meg a spenóttal, szórd meg a sajttal és hajtsd négyrét.
A palacsinták tetejére is merhetsz a spenótból.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
ÉtelAdalék mondta
Hát sok féle kaját láttam már, de ez azok közé tartozik, amit soha nem gondoltam volna, hogy létezik :D Nálam a palacsinta az vagy lekváros, vagy túrós, vagy kakaós, és ezekbe még 1-1 ínyencség, de hogy spenótos.. hát nem is tudom. Lehet egyszer kipróbálom :D
Csákvári Erzsébet mondta
Én rétesbe raktam spenótot és füstült sajtot. Isteni. Nem tekertem fel hanem a lapokat teritettem a tepsibe és közé a spenótot.
gasztrozseni mondta
Nagyon jól hangzik. Ezt én is ki fogom próbálni.