Szeretem a családi ünnepeket, mert ilyenkor mindig lehetőségem nyílik arra, hogy kikísérletezzek egy új tortát. Most is így történt. A múltkori, igazán ínyenceknek való túrógombóc torta után, most a csoki imádók táborának is szeretnék kedveskedni kicsit. Ha imádod a csokit, mégsem szereteted a brutálisan édes dolgokat ez Neked való lesz.
Természetesen, ahogy ezt már megszokhattad tőlem, ez a torta sem a hagyományos módon készített nehéz, margarinkrémes csokitorta.
Hozzávalók a tésztához (26 cm-es tortaforma):
- 7 tojás
- 10 dkg méz (vagy 12 dkg cukor)
- 14 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 4 dkg kakaó
- 1 csomag sütőpor
- 7 evőkanál langyos víz
Hozzávalók krémhez:
- 20 dkg 70%-os étcsoki
- 4 dl tejszín
- 2 evőkanál whisky
- 1 csomag habfixáló
Hozzávalók a csoki mázhoz:
- 20 dkg 70%-os étcsoki
- 6 dkg tejszín
- 1,5 dkg cukor
- 1 evőkanál víz
A csoki krémet mindig előző este készítsd el. A tejszínt forrald fel, majd add hozzá a csokit. Miután a csoki megolvadt vedd le a tűzről és keverd bele a whiskeyt. Ha kihűlt tedd hűtőbe egy éjszakára.
Kezd a piskótával. A sütőt melegítsd elő 220 C fokra. A tojásokat válaszd szét. A tojások sárgáját a mézzel keverd habosra. Add hozzá a lisztet, a sütőport, a kakaót és a vizet. Alaposan keverd el. A tészta ekkor jó sűrű lesz. A tojások fehérjét, verd kemény habbá, és apránként keverd hozzá a tésztához.
Az így elkészült tésztát tedd kivajazott, kilisztezett tortaformába és mehet az előmelegített sütőbe. Körülbelül 20-25 perc alatt készre sül. 20 percnél végezz tűzpróbát egy fogpiszkáló vagy hústű segítségével, hogy a tészta megsült-e. (Ha megsült a tészta már nem ragad hozzá a fogpiszkálóhoz, hústűhöz.) A megsült tésztát hagyd a sütőben kihűlni, hogy ne essen össze.
Az előző este elkészített krémre szórd rá a habfixálót, és robotgéppel verd fel. Kemény, kicsit hab állagú krémet fogsz kapni.
Ha a tészta kihűlt vágd ketté és töltsd meg a krémmel.
Ezután már csak a bevonatot kell elkészítened. Én nem szoktam az ételek készítésénél cukrot használni, de ennél a csoki máznál muszáj, mert ez csak így lesz tökéletes. A csokit gőz fölött olvaszd fel. A cukrot a vízzel főzd fel és add hozzá a tejszínt. Fontos, hogy a tejszínt csak melegíteni kell, nem szabad felforralni. A felolvasztott csokit add hozzá a tejszínhez és keverd össze. Kicsit hagyd kihűlni, majd szépen vond be vele a tortát.
Már kész is van a csoki csoda.
Pár órára tedd hűtőbe.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Vélemény, hozzászólás?