Már olyan régóta készülök rá, hogy készítsek töltött káposztát, de valahogy eddig még nem jött össze. Most azonban véghez vittem a küldetést és megcsináltam. Természetesen, ahogy már megszokhattad tőlem ez is egészséges verzióban készült és abszolút sikert aratott, mert az íz nem a zsír mennyiségén múlik.
Sokat hangoztattam már eddig is, és még fogom is, hogy az egészséges ételek igenis lehetnek finomak. A fűszerezésen nem sokat változtattam, de a hozzávalókon igen. Ami módosult a megszokott recepthez képest. Rizs helyett árpát, disznóhús helyett pulyka felsőcombot, és füstölt tarja helyett füstölt pulykacombot tettem a töltelékbe.
Hozzávalók 4-5 személyre:
- 1 kis fej (lehetőleg lapos) friss káposzta
- 50 dkg savanyú káposzta
- 1 fej vékony szeletekre vágott vöröshagyma
- 3-4 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál köménymag
- 4-5 db babérlevél
Hozzávalók a töltelékhez:
- 50 dkg darált pulyka felsőcomb
- 5 dkg főtt, füstölt pulykacomb apró kockákra vágva
- 10 dkg hántolt árpa (gersli)
- 1 tojás
- 2 kávéskanál só
- 2 kávéskanál piros paprika
- 8-10 tekerés színes bors
- 3 csipet kakukkfű
Először készítsd el a tölteléket. Ehhez nincs más dolgod, mint összekeverni a darált húst, a főtt, füstölt pulykacombot, az árpát, a tojást, a sót és a fűszereket.
Én nem szeretem, ha túlzottan savanyú a töltött káposzta, ezért a savanyú káposztát 2-szer átmostam meleg vízben, majd még egyszer engedtem rá meleg vizet és hagytam ázni benne 10 percet.
A friss káposzta leveleit óvatosan fejtsd le. Forralj vizet, és a forró vízbe minden káposztalevelet tegyél bele 1-2 percre. Ennyi idő alatt nem fő meg, viszont könnyebben lehet összetekerni. Ha megvagy, a savanyú káposztát csepegtesd le. A felét tedd egy lábos aljába, szórd rá a felszeletelt hagyma, a pirospaprika, a köménymag és a babérlevél mennyiség felét.
Ezután jönnek a gombócok. Elsőre nehéznek tűnt, de aztán egész bele lehet jönni. Először teríts ki, egy előfőzött káposztalevelet, és formázz egy tojásnyi hengert a töltelékből. Tedd rá a káposztalevél azon végére a tölteléket, ahonnan a levél erei indulnak. Tekerj rajta kettőt, majd a henger két rövidebb oldalán lévő káposztalevél részt is hajts be, tekerd fel teljesen és a két végét nyomkodd be, hogy ne nyíljanak ki. Ennyi az egész. Ugye nem is bonyolult?
Az összes tölteléket készítsd el így. Mérettől függően 8-10 gombóc lesz. A gombócokat helyezd a lábosba a káposztára úgy, hogy a hajtás legyen alul. A gombócokra kerül a káposzta másik fele és a maradék fűszerek.
Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Lassú tűzön tedd fel főni. Fedő alatt 1-1,5 óra elég neki, hogy elkészüljön.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Németh Józsefné mondta
Diácska..Régen a savanyúkáposztába birset is szoktak tenni..Én ósszel mélyhütőbe teszek el s főzéskor hazsnálok fel belőle..A töltelékhez használt édeskáposzta torzsát kivágom amennyire lehet és 1 éjszakára a hütőbe téve nagyon könnyen lefejthető a levél..A többit ugy csinálom ahogy Őn is Icuka
Gasztrozseni mondta
Kedves Icuka,
Köszönöm a tippet, a káposztalevél lefejtésének ezt a módját eddig még nem ismertem.
Németh Józsefnéi mondta
Diácska…
A káposztát rizszsel szoktam de most kiprobálom a tied…No én sima káposzta levelet,mindig a leöntött savanyu lébe főzöm ki,a maradék káposztát szépen belemetélem a savanyuba senki nem veszi észre és igy olcsóbb is…Kellemes ünnepeket kívánok Icu
Gasztrozseni mondta
Kedves Icu,
Bízom benne, hogy így is ízleni fog. Boldog karácsonyt kívánok!
Rozi Kissné mondta
Kedves Dia ! Köszönöm a jó recepteket,békés szeretetteljes karácsonyt és boldog újévet kívánok : Rozi.
Rozi Kissné mondta
Kedves Dia ! Köszönöm a jó recepteket,békés szeretetteljes karácsonyt és boldog újévet kívánok : Rozi.
Gasztrozseni mondta
Kedves Rozi,
Örülök, ha tetszenek a receptjeim, Boldog ünnepeket kívánok!
Katka mondta
Szia Dia!
Én félig megfőzött barnarizst szoktam belekeverni,a savanyúkáposztalevél az marad.Végén picit berántom teljeskiőrlésű v. durumiszttel.
Üdv.:Katka
Gasztrozseni mondta
Kedves Katka,
A barna rizs és a habarás is jó ötlet, így még nem készítettem, köszönöm a tippet.
Hibszky Anna mondta
Kedves Dia!
Én a töltelékbe szoktam beletenni a lepirított hagymát, fokhagymát. De majd így is megpróbálom. A végén én is berántom, híg rántással. Üdv. Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
A pirított hagymás verzió is tetszik, köszönöm az ötletet.
Éva mondta
én tojást nem teszek bele, mert a tölteléket keményiti, atöbbit úgy csinálom, pulyka hussal még nem csináltam, de kipróbálom.
Arra kérlek, hogy gyomorkimélő receptet küldjél nekem, főleg zöldséges ételeket, virus támadta meg a gyomrom, most mindentől fáj amit eszem.Köszönöm.
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Szerencsére, nekem nem lett kemény a töltelék a tojástól. Emailben küldök Neked néhány receptet, ami talán kímélő gyomrod számára.
Klára mondta
A szabolcsi töltött káposztánál nincs jobb és ízletesebb.
Gasztrozseni mondta
Kedves Klára,
Ízlések és pofonok, kinek melyik ízlik jobban. Az biztos , hogy érdemes kipróbálni minél több félét, hogy az ember el tudja dönteni, hogy melyik ízlik neki a legjobban.
Valéria mondta
Szia Dia!. A hétvégén én is töltött káposztát készítettem, mi a savanyúkáposztával együtt vesszük külön a leveleket. Felesbe készítem, fele gombóc, káposztával bevonom, a másik felét a húsnak meg feltekerem levélbe. Már régóta így készítem , igaz, hogy nem pulyka hússal, de így is kipróbálom. Én barna rizst teszek a tőltelékbe. Kölest szerettem volna a rizs helyett bele tenni, de nem mertem, hátha copákos lesz. Legközelebb így fogom kipróbálni ahogy Te készítetted el. Sajnos nálunk a hagyományos dolgokat szereteik, úgy kell becsempészni az új dolgokat. Köszönom a receptet. Üdvözelettel : Valéria
Gasztrozseni mondta
Kedves Valéria,
A kölest is érdemes kipróbálni. Szerencsére nem fő szét hamar, úgyhogy szerintem a töltött káposztában is megállja a helyét. Tudom nem könnyű átszoktatni a megrögzött hagyományos konyha kedvelőit az egészségesebb életmódra, de apróbb változtatásokkal, szép lassan célt lehet érni. Kitartást kívánok hozzá, mert hosszútávon megéri.
Zsuzsanna mondta
Kedves Dia!
Kissé túlsúlyos cukorbeteg vagyok,ezért én is nagyon figyelek,hogy mit eszem.
Imádok jókat enni és főzni.A fenti receptben sokant hozzászóltak,hogy a rizst mivel
helyettesítenék.Nekem is volna egy ötletem,amit már többször is felhasználtam.
A szálas savanyúkáposztát-áztatás után-apróra vágom és mindenféle “rizs” helyett
ezzel lazítom a húsgombócokat.Nagyon szeretem a magyaros konyhát,de a csa-
lád is szívesen falatozza.
Üdvözlettel: Zsuzsanna
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsuzsanna,
Ez a megoldás számomra is új, de nagyon tetszik, biztosan ki fogom próbálni. Köszönöm az ötletet!
eva mondta
Kedves Dia nagyon sok fele toltott kaposzta recetet olvastam de en azt mondom hogy az erdelyi toltott kaposztanal nincs finomabb, ezt mondjak az anyaorszagi venduegek. Ha erdelybe vezet az utad szivesen latlak egy finom toltottkaposztara.Udvozlettel eva
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Nagyon kedves vagy, köszönöm! Ha arra járok jelentkezni fogok, mert szívesen megkóstolnám az eredeti recept alapján készült töltött káposztát is.
Pór Erika mondta
Kedves Dia! Köszönöm a recepteket. Kellemes Ünnepeket kivánok:Erika
Gasztrozseni mondta
Kedves Erika,
Nagyon szívesen! Boldog ünnepeket kívánok!
Némethné Icuka mondta
Drágám…A káposztát kimosni nem szabad,hanem az édeskáposztát belevágom a savanyúkáposztába,igy sokkal olcsóbb és felveszi a savanyú izt…Hidd el nem veszi észre senki…Kellemes ünnepeket Diácska…Icuka
Gasztrozseni mondta
Kedves Icuka,
Ez nagyon jó ötlet, köszönöm! Boldog, békés ünnepeket kívánok!
Diósi Ági mondta
tojást sosem teszek a töltelékbe, mégis egyben marad,
viszont egy kis zöld kapor megbolondítja a tölteléket és a káposztát is
BUÉK mindenkinek
Gasztrozseni mondta
Kedves Ági,
Köszönöm a remek tippet! Boldog új évet neked is!
Némethné Icuka mondta
Keedves Dia..
Éppen töltöttkáposztát fözők,s ahogy olvasom a recepted futottam ám a babérlevelet,paradicsomot bele tenni a többi “olan” mint a tied..Boldog uj évet kívánok Icuka
Gasztrozseni mondta
Kedves Icuka,
Boldog új évet kívánok!
Némethné Icuka mondta
Diácska…Hadd mondjam a sporolásom,a káposzta mellé veszek egy fejes édeskáposztát este kivágom a torzsát és hütőbe téve másnap amennyi levél kell lefejtem és a savanykás kimosott lébe teszem fel főni a kemény szárat levágva nagyon szépen lehet göngyölni,a maradt édeskáposztát belefaragom a s
avanyukáposztába még eddig senki nem vette észre,hogy csalok..Csókollak köszönve a sok jo receptet
Gasztrozseni mondta
Kedves Icuka,
Köszönöm a nagyszerű ötletet!
Lajos mondta
Kedves Dia !
Szuper jó ötletek ,,, Köszönöm !
Áldott ünnepeket kívánok..!
Boldog új évet.!
Gasztrozseni mondta
Kedves Lajos,
Örülök, hogy tetszik a recept. Boldog ünnepeket kívánok!
Irén mondta
Kedves Dia! Köszönöm az egész évi recept ötleteket. Nagyon sok dologban egyezik az izlésünk, a töltött káposztát már évek óta pulykahússal és gerslivel készítem, mindig finom és a család is így szereti. A süti receptek is nagyon jók, nálunk amit Te diós kalácsnak írsz nálunk ez a beigli. Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet és további sikereket kívánok Irén
Gasztrozseni mondta
Kedves Irén,
Nagyon szívesen. Örülök, hogy kedveled a receptjeimet. Boldog ünnepeket kívánok!
Kovács Erzsi mondta
Kedves Dia!
Köszönöm szépen a receptet. Ezuton is szeretnék kellemes ünnepeket és boldog új esztendőt kivánni.
Erzsi
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsi,
Nagyon szívesen! Boldog ünnepeket kívánok!
Kati mondta
Kedves Dia!
Sok receptedet kipróbáltam, kivétel nélkül mind ízlik a családnak is.
Neked jó egészséget és Békés Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok.
Gasztrozseni mondta
Kedves Kati,
Nagyon örülök, hogy kedveled a receptjeimet. Boldog karácsonyt kívánok!
Bősze Lajosné mondta
Kedves Dia!
Köszönőm az egész évi sok jó receptet.
Áldott ünnepeket ,és Boldog Új Évet kívánok: Rózsika.
Gasztrozseni mondta
Kedves Rózsika,
Nagyon szívesen! Boldog karácsonyt kívánok!
Vicus mondta
Kedves Dia!
Több év hozzászólásai is mutatják a töltött-káposzta népszerűségét.
A számtalan variációs lehetőséghez én is hozzáteszem friss “kísérletem” eredményét: a töltelékbe rizs helyett előfőzés nélküli quinoát tettem.
Nagyon jól sikerült, jobb volt, mint a korábbi rizses töltelék.
Békés Karácsonyt és az új esztendőben is sok jó receptet kívánok mindannyiunknak.
Gasztrozseni mondta
Kedves Vicus,
Nagyon szépen köszönöm a hasznos tippet, én biztosan ki fogom próbálni. Boldog karácsonyt kívánok!
Szikora Rozika mondta
Drága Dia!
Kipróbáltam a töltött káposzta receptet.
Remek. Köszönöm .
Szikora Rozika
Gasztrozseni mondta
Kedves Rozika,
Nagyon örülök, hogy bevált a recept!
Akkád Márta mondta
Szia! Nagyon tetszik a recept, tervezem, hogy kipróbálom, annál is inkább, mert nagyon szeretjük a gerslit, de nem sok ételt ismerek amihez felhasználható lenne. (A klasszikus sóleten kívül) A kérdésem az lenne, ha mi úgy készítjük a töltött káposztát, hogy a gombócokat “natúr” tesszük a káposztára, tehát nem tesszük káposztalevélbe, úgy is működik-e a dolog?
Gasztrozseni mondta
Kedves Márta,
Örülök, hogy tettszik a recept. Úgy is nagyon jók lesznek a gombócok ha csak simán készíted őket. Én a paradicsomos húsgombócot (töltött paprikát) is így készítem.