Az a nagyszerű ebben az ázsiai finomságban, hogy bármilyen zöldséggel készítheted. Szemben a kínai gyors éttermekben kapható olajban tocsogó tavaszi tekercsekkel, ez egy nagyon zsírszegény változat, hiszen sütőben készül. Ráadásul én most csupa olyan zöldséget használtam hozzá, a friss gyömbér kivételével, ami az átlag magyar háztartásban jelen van.
A legnagyobb feladat ennél az ételnél, hogy beszerezd a rizslapot. Szerencsére most már egyre több helyet lehet kapni, nem kell külön ázsiai boltba menned érte. Én most a Sparban vettem.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 20 dkg káposzta
- 20 dkg sárgarépa
- 10 dkg póréhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 cm-es friss gyömbér
- 2 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál olívaolaj
Hozzávalók még:
- 22-24 db rizstészta lap
- olívaolaj
A rizstészta lap lehet szárított vagy fagyasztott. Én most szárítottat vettem, így mielőtt a tölteléket beletettem volna, a rizslapokat egyesével hideg vízbe áztattam körülbelül 1 percre. A legjobb, ha egyszerre mindig csak egyet áztatsz be, amit aztán kissé lecsepegtetsz és rögtön meg is töltesz.
A megtisztított káposztát és a sárgarépát reszeld le nagylyukú reszelőn, vagy vágd össze késsel gyufaszál vékonyságú és hosszúságú csíkokra. A póréhagymát is vágd össze gyufaszál méretűre. A gyömbért reszel le, a fokhagymát zúzd össze.
Egy wokban melegítsd fel az olívaolajat. Add hozzá a zöldségeket és a szójaszószt, majd közepes hőfokon gyakori kevergetés mellett párold össze őket, de csak annyira, hogy a zöldségek belseje még ress maradjon.
Ezután vedd le a tűzről a wokkot, hogy a zöldségek mielőbb kihűljenek. Amikor a zöldségek már csak langyosak, kezdődhet a töltés. Egy rizslapot áztass be a vízbe, majd amikor már puha, csepegtesd le és helyezd egy lapos tányérra. A lap egyharmadára halmozz egy evőkanálnyi tölteléket.
Kezd el feltekerni mint a palacsintát, egészen a lap közepéig. Ennél a pontnál hajtsd be a lap két oldalát középre, majd folytasd tovább a tekerést, amíg a tészta el nem fogy. A kész tekercsek a hajtott felükkel lefelé mehetnek egy olívaolajjal vékonyan kikent tepsibe.
A sütőt melegítsd elő 200 C fokra.
Amikor az összes lapot feltekerted, minden tavaszi tekercset kenj be vékonyan olívaolajjal. Mehetnek is a sütőbe nagyjából 20 percre, amíg szép pirosas színt kapnak.
Tálalhatod szójaszósszal előételként, ha köretet adsz mellé főételnek is kiváló, de lehet ez a köret egy húsétel mellé.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Lajos mondta
Kedves Dia.!
Ez a recept egészséges, és nagyon szuper,! Köszönöm szépen, további szép napokat kívánok…
Üdv ,
Lajos
Gasztrozseni mondta
Kedves Lajos,
Nagyon örülök, hogy tetszik a recept.
Hegedüsné Aranyos Ildikó mondta
Kedves Dia!
Igazán nagyon jó recepteket osztottál meg velünk.El fogom én is készíteni, hisz egészségesek.
Köszönet érte.
Gasztrozseni mondta
Kedves Ildikó,
Nagyon örülök, hogy tetszenek a receptek.
judit mondta
Kedves Dia!
Ezt a receptedet is ki fogom próbálni!
Nagyon hasznos “menüként” fogom a gyermekem edző étrendjébe beilleszteni.
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Bízom benne, hogy ízleni fog nektek is.
Zbisko+Ildiko mondta
Ezt a receptet kipróbálom, ugyis fogyóznom kell.
Üdvözlettel Ildikó
Gasztrozseni mondta
Kedves Ildikó,
Remélem ízleni fog.
Jóvérné Tar Rebeka mondta
Kedves Dia ..
Mi biztosan kipróbáljuk , Vejem : Vietnámi..itt tanult..,itt -dr-lt.. Itt dolgozik…a Műszaki..Egyetemen.. Már rég magyar állampolgár is..Unokáim magyarok..SOKAT ..Eszünk ilyet de a másik változatot..de nem “tocsog az olajban..:Párolt rizzsel-káposzta salátával
. Valamiért én ezt jobban fogom szeretni…!
Köszönjük! Megírom ha kipróbáltuk. 2014 12 10
Üdvözlettel Rebeka..
Gasztrozseni mondta
Kedves Rebeka,
Biztos vagyok benne, hogy az olajban sütött otthon készített változat sokkal jobb, mint amit a vendéglátóhelyeken lehet kapni. Kíváncsian várom a beszámolód, hogy hogy tetszett a recept.
Erzsi mondta
Kedves Dia!
Köszönöm ezt az egészséges receptet, bár én még nem ismerem a rizstészta lapot, de ki fogom próbálni.
Üdvözlettel: Erzsi
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsi,
Bízom benne, hogy ízleni fog.
Armuth Éva mondta
Kedves Dia!
Nagyon szépen köszönöm a receptet,kipróbálom.Nagyon jól hangzik!
üdvözlettel,
aeva
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Örülök, hogy tetszik a recept.
Gergely Botlik-Vari mondta
Kedves Dia!
Gombhoz a kabátot… :D
Szoval, elobb vettem meg a rizslapokat es utana kerestem receptet. A tied jott szembe es orulok neki, hogy megismertem a tepsis valtozatot. Tobbfele toltettel keszitettem, (gombas, zoldborsos, articsokas, stb.).
Udv:
Gergely (Maltarol)
Gasztrozseni mondta
Kedves Gergely!
Nagyon örülök, hogy ízlett a tavaszi tekercs ebben a formában is. :)
Adri mondta
Én most jutottam el addig, hogy magam készítsem, de ez a recept még mindig megállja a helyét :) köszönöm!
Gasztrozseni mondta
Kedves Adri!
Örülök, hogy bevált a recept. :)