Sokat hallottam már erről a kis finomságról, amire végre megkóstolhattam. Már a kinézete is igazán csábító, hát még az íze. A roppanós tészta köntösbe rejtett ricotta krém csodás párost alkot. Alig vártam, hogy olaszországi utunkról hazatérve végre én is készíthessek igazi autentikus cannolit.
Hozzávalók:
250 g liszt
30 g szoba hőmérsékletű vaj
20 g porcukor
1 db közepes tojás
1 teáskanál cukrozatlan kakaópor
1 késhegynyi fahéj
1 csipet só
60 ml Marsala bor vagy bármilyen édes fehér desszertbor
Hozzávalók a tészta ragasztásához:
1 db tojásfehérje
Hozzávalók a ricotta krémhez:
50 dkg ricotta
10 dkg porcukor
1 késhegynyi őrölt Bourbon vanília
1 késhegynyi őrölt fahéj
1 evőkanál csokicsepp
A tésztához az összes hozzávalót tedd egy keverheted géppel, a dagasztókar segítségével vagy kézzel is összegyúrhatod. A lényeg, hogy szép sima, egyenletes felületű nem túl kemény tésztát kell kapnod. Ha elkészült frissen tartó fóliába csomagolva mehet a hűtőbe 30-40 percre. Amíg a tészta pihen, összekeverheted a krémet. A ricottát keverd át kicsit, majd mehet hozzá a porcukor, a fűszerkeverék, és a vanília őrlemény. A csokicsepp a végén kerüljön bele, amikor a krém már szépen összeállt. A krém felhasználásig mehet a hűtőbe.
Ha lejárt a tészta pihentetési ideje, lisztezett deszkán nyújtsd ki nagyjából 2-3 milliméter vékonyra. Ha van tésztanyújtó géped, azzal még jobb, hiszen még egyenletesebbre tudod nyújtani. A tésztát egy nagy méretű (8-10 cm) kör alakú szaggatóval szaggasd ki. Amennyiben nincs speciálisan cannoli formád nem baj, a habroló forma is tökéletes lesz, én is azt használtam. Ami fontos, hogy jó szorosan tekerd fel, és az egymásra kerülő széleket kend be tojásfehérjével, hogy sülés közben ne nyíljon szét.
Az olaj legyen jó forró, hogy a tészta rögtön elkezdjen sülni, így nem szívja meg magát és jó roppanós lesz. Nagyon hamar megfognak sülni. Én egyet fordítottam rajtuk, hogy egyenletesen süljön. Ha megsült óvatosan szedd le a formáról (amikor már meg tudod fogni, amíg forró inkább ne nyúlj hozzá nehogy megégessen), és mehet rá a következő adag sütnivaló.
Ha az összes tészta megsült, a teljes kihűlést követően már tölteted is. A ricotta krémet tedd egy habzsákba vagy simán csak egy zacskóba és töltsd be a cannolikat. Viszont ha csak másnap tálalnád, akkor ne töltsd be előre, mert a tészta visszapuhul. Ebben az esetben a tésztát rakd egy jól záródó dobozba hűvös helyre (ne hűtőbe) a felhasználásig.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Vélemény, hozzászólás?