Megosztó étel. Sokan imádják, mások ki nem állhatják. Volt idő, amikor én sem rajongtam érte. Aztán elkészítettem egyszer, kétszer és mindig finomítottam a fűszerezésén, mert bizony ebben rejlik a titok. Most már bizton állíthatom, hogy ez az egyik kedvenc krémlevesem, nem mellesleg nagyon egészséges is.
Picit az élettani hatásairól, magas a rost-, a béta-karotin- és a vastartalma. Kiválóan beilleszthető a diétába. Magja a veseproblémákra nyújt segítséget. Kell ennél több indok, hogy szeressük?
Hozzávalók:
70 dkg sütőtök (pucolt súly)
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
2 dkg vaj
4-5 szál friss kakukkfű (vagy 1 kávéskanál szárított)
2 teáskanál só
7-8 tekerés színes őrölt bors
1 szál kb. (15 cm-es) rozmaring (vagy 1/2 kávéskanál szárított)
A sütőtököt pucold meg és vágd kockacukor méretű kockákra. A vöröshagymát vágd apró kockákra és az olívaolajon párold üvegesre. Ezután mehet hozzá a zúzott fokhagyma, és azt is párold meg kicsit. Add hozzá az sütőtököt és öntsd fel annyi vízzel ami ellepi. Dobd bele a fűszereket és tedd fel főni.
A sütőtök 20-25 perc alatt tökéletesen megfő. Ez idő alatt a tökmagot tedd serpenyőbe és közepes hőfokon gyakori rázogatás mellett pirítsd meg. Ha elkészült, tedd félre.
Amikor a sütőtök megfőtt, vedd le a tűzről és egy botmixer segítségével turmixold le. Ha friss fűszereket használtál, a kakukkfű és a rozmaring szárát vedd ki turmixolás előtt. Túl sűrű leves esetén adhatsz még hozzá egy kis vizet.
Már tálalhatod is a levest. Szórj bele a pirított tökmagból. Ha szereted az izgalmas ízeket, akkor egy kis füstölt sajttal, csipetnyi chilivel még karakteresebbé teheted a levest.
Jó étvágyat hozzá!
Seafalcon mondta
Ez olyan leves, amit minden helyzetből meg tudok enni, bármilyen ízvilággal, baconnel, gorgonzolával, dióval tán még sült sáskával is finom!
Van már sokféle sütőtökleves receptem, ez is megy közéjük.
Gasztrozseni mondta
Kedves Seafalcon,
Örülök, hogy tetszik a recept.
Hajdú Zsuzsanna mondta
Én szeretem a tököt, minden formában és mivel Vega vagyok így nagyon sok receptet kipróbáltam a zöldségek világából. Így még nem csináltam a levest, legközelebb megteszem.
További jobbulást a kezednek.
Üdvözlettel
Hajdú Zsuzsanna
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsuzsanna,
Köszönöm szépen. Remélem ízleni fog a leves.
Hobbychef mondta
Egyszerű, de nagyszerű!
Ida mondta
Én még nem hallottam, hogy a sütőtük magja is jó enni? Valamikor a takarmánytök /sárga,zöld színü/ magját ettem, az finom volt. Esetleg megpírítva kipróbáljam ezt is? garantáltan finom?
Várom a választ attól aki már evett sütőtök magját pirítva. Köszönöm Ida
Locher Anna mondta
Bizony a sütőtök magja nagyon finom. Mi kukorica pattogatóban pirítjuk meg, kb 80 %-a fölpattan és nem kell pucolni, könnyen kijön a magja. Megdarálva, kevés olajjal, citromlével, sóval, zúzott fokhagymával finom vajat lehet csinálni belőle.
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Ez a tökmagvaj nagyon izgalmasan hangzik!
Tálas Ottóné Inci mondta
Isteni lett a leves és a tök magját is szeretem, köszönöm!
Gasztrozseni mondta
Kedves Inci,
Örülök, hogy ízlett.
Ida mondta
Ez a sütőtök leves borzasztó, ettől a rengeteg fűszertől ehetetlen, lagalább is nekem. Egy próbát csak azért ért meg, hogy ilyet soha ne készitsek.
Szerintem egy kicsit egyhébb változatban még ehető lenne, vagyis egy , esetleg két fűszer
kiséretében. Natúron, csak sülve a legfinomabb !
Gasztrozseni mondta
Kedves Ida,
Sajnálom, hogy nem ízlett, de ahogy a mondás is tartja, ízlések és pofonok. Nem vagyunk egyformák és nem biztos, hogy az ízlésvilágunk megegyezik. Javaslom, ha új receptet próbálsz ki, kóstold meg az ételt készítés közben is. Bár én az elején beletettem az összes fűszert csinálhatod úgy is, hogy első körben csak fele annyi fűszert teszel bele, és ha elégnek találod nem kell bele több.
Ida mondta
A csokis-diós sütőtökös muffin az nagyon finom!!!!
köszi a receptet.
üdv: minden olvasónak. Ida
Gasztrozseni mondta
Kedves Ida,
Örülök, hogy a muffin ízlett.
Nagyné Papp Erika mondta
Kedves Dia!
Én gyömbéres, citromos sütőtök krémlevest készítettem, amely inkább édes változat.
Egy fél kb 80 dkg kanadai tököt nyersen lereszeltem, két evőkanál oliva olajon fedő alatt elkezdtem párolni. Adtam hozzá kb. két kávéskanál őrölt gyömbért, ( mivel friss éppen nem volt otthon),valamint 4-5 evőkanál pattogatott amarántot , valamint egy csipet sót. . Kevés vízzel felöntöttem, amikor elpárolgott a leve. Amikor puhára párolódott, levettem a tűzről, lehűtöttem , hogy ne legyen túl forró és egy tojás sárgáját , amelyet előzőleg egy evőkanál barna cukorral habosra kevertem , hozzáadtam a párolt tökhöz. Ezután egy kávéskanál lisztet adtam a masszához, s egy bögre tejjel elkeverve visszaraktam a főzőlapra és folytonos kevergetés közben felforraltam .
Hozzáöntöttem egy 0,33 -as citromos, dobozos sört, s ezzel is forraltam. A végén még egy citrom reszelt héját és levét is hozzáadtam. Lehűtve finom !
Ezt egy reggel készítettem , s a munkahelyemen sokan megdícsérték!
Pirított tökmaggal ettem étteremben ezt a levest, de legközelebb habgaluskával fogom kipróbálni!
Az amarántot én rendszeresen használom az ételek sűrítésére. A palacsinta tészta lazább lesz tőle, a kelt tészták pedig tovább maradnak frissek ( feltéve, ha el nem fogynak).
Gasztrozseni mondta
Kedves Erika,
Köszönöm, hogy megosztottad velem és a többi olvasóval ezt az igazán nem mindennapi receptet. Izgalmasan hangzik. Az amarántot én is ismerem, de tészták készítésénél még nem próbáltam. Köszönöm a tippet.
RosTi mondta
Kedves Nagyné Papp Erika!
Izgalmas variáció ez is – ezt feltétlenül kipróbálom… :-))
Kedves Dia! Bocsánat, a Te változatod nem igazán nyerte meg a tetszésemet… Nem szeretem a tejet ezért tejföllel/tejszínnel tudom elképzelni, valamint a kakukkfű és a rozmaring szerintem nem illik a tökhöz…. Helyette egy csipet tárkony inkább megteszi. Ezenkívül nem elhagyható a belereszelt citromhéj és a felének a leve. A saját változatomban még egy belefőzött sárgarépa is szerepel.
Mégegyszer bocsánat…
Gasztrozseni mondta
Kedves RosTi,
Semmi probléma. Nem vagyunk egyformák. Ezt a receptet készítettem el a Csupa Nő kiállításon, és hatalmas sikere volt.
KELE ÉVA mondta
Kedves Dia ! A sok finom és egészséges sütötökkrém leveshez csatolnám a saját receptemet is ! kb. 2 kg-os sütőtőköt darabolva, tepsiben a sütőbe téve megsütöm , majd a húsát a héjról leválasztva egy fazékba teszem. 0, 5 l vizzel felengedem és botturmixal simára pépesítem.
Fűszerezés: kávéskanál reszelt, friss gyömbér, csipet só, 3 zacskó vanilliás cukor, kávéskanálnyi reszelt citrom héj, 2 dl fehér bor, egy kupica konyak, 1 kávéskanálnyi citromfű. Ezeket jól összeforralom a tökpürével , és végül 2-3 dl főzőtejszínnel és a “betéttel” összekeverem, kiforralom .
Betét: kb. 5 dkg napraforgó vagy tökmagot (vagy vegyesen ) teflonban megpirítok , majd 2-3 evőkanálnyi mézzel vegyítem.
Ha a leves nagyon sűrűnek tűnik menet közben , kis vízzel, borral igény szerint higítható.
Tálaláskor ,friss citromfű levélkékkel díszíthető.
Jó étvágyat mindenkinek !
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Köszönöm szépen a receptet, nagyon jól hangzik!:)
Kávránné Szedmák Ilona mondta
Mivel én magam is sütőtökrajongó vagyok, boldog örömmel olvastam ezt a új receptet. Többféleképp készítem, így ezt is kipróbálom majd. Köszönöm!
Gasztrozseni mondta
Kedves Ilona,
Bízom benne, hogy ízleni fog az én receptem is.
Marcsi mondta
Kedves Dia!
Jól hangzik ki fogom próbálni , én is ajálok egy finom receptet. Készítsél olyan tésztát mint az almás pitének , le kell reszelni a sütőtököt, a tésztát két felé osztani alsó tésztát bele tenni a tepszibe megszórni zsemlemorzsával rá a reszelt tököt megszórni, nyírfacukorral, fahéjjal, megint egy kevés zsemlemorzsa,majd a másikfele tészta, megszurkálni a tetejét villával és 200 fokos sütőben 30-35 perc készre sütjük, kicsit meghül megszórjuk porcukorral,Jó étvágyat annak aki kipróbálja ,kiválló édesség és egészséges üdv Marcsi
Gasztrozseni mondta
Kedves Marcsi,
Nagyon köszönöm a receptet, igazán jól hangzik, ki fogom próbálni.
Győzőné Andi mondta
Szia Dia!
Én is nagyon szeretem bár én egy kicsit másképp csinálom (amit én találtam ki:))
Szóval kb úgy csinálom mint a brokkolikrém levest csak a fokhagymát hagyom ki.
Összevágom nyersen kockára a tököt, üvegesre párolom a kevés vöröshagymát, rádobom a felvágott tököt,felkockázott 1-2 szem kisebb krumplit 1 kocka húsleves kockával felforralom felöntöm főzőtejszínnel és puhára főzöm. Majd botmixerrel pépesítem kicsit utána lehet sózni ha nagyon édes a tök miatt.
Nekem így ízlett, de a tiedet is ki fogom próbálni.
Nagyon tetszik a honlapod. Még ha nem is írok folyton azért mindig elolvasom az újdonságokat és remek ötleteket veszek a receptek közül.
Gasztrozseni mondta
Kedves Andi,
Nagyon szépen köszönöm a receptet, igazán jól hangzik, ki fogom próbálni.
Hibszky Anna mondta
Kedves Dia!
Nagyon szeretem a tököt, cukkinit, sötőtököt. Levest még nem csináltam belőle. Nagyon tetszik a fűszerezése. Ki fogom próbálni.
Üdv. Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Örülök, hogy tetszik a recept, remélem ízleni fog!
Katona Tamásné mondta
Ma megfőztem a levest, szolidan füszerezve nagyon finom volt. Köszönöm a receptet.
Jávorszky Éva mondta
Ma elkészitettem nagyon finom, ezt a télen többször megismétlem. Köszönettel az izletes receptért Éva
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Nagyon örülök, hogy ízlett!
Godoné Erzsi mondta
Kedves Dia!
KIlváncsi vagyok erre a sütőtök levesre,még ilyen változatot nem főztem.
Én azt a változatát ismerem,amikor nincsen előtte megsütve.
Csinálok egy hagymás rántást kis kaprot is teszek bele.Fölengedem vizzel kevés tejszint vagy tejfölt is teszek bele.Majd mikor kezd forrni,az előtte lereszelt tököt
beleteszem.
Most pedig kipróbálom a másik receptet,na nem ma,majd holnap.
Köszi a receptet.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsi,
Várom a véleményed, hogy hogy ízlett a sütőtök krémleves.
sütőtök krémleves mondta
Biztos nagyon finom eddig csak süteményt készítettem belőle. Ugyan úgy mint az almás pitét csak reszelt alma helyett,reszelt sütni való tököt használunk.Nagyon finom ki lehet próbálni,nálunk nagy kedvenc!Üdv Marcsi
Gasztrozseni mondta
Kedves Marcsi,
Ez egy nagyszerű ötlet!
Ancsanne mondta
Nagyon finom a sütötök krémleves, nagyon sokszor fogok késziteni
Gasztrozseni mondta
Kedves Piroska,
Nagyon örülök, hogy tetszik a recept!
Locher Anna mondta
Kedves Dia! Az idén különösen sok sütőtök termett a sok esőnek köszönhetően. Viszont nem mindegyik édes. Nekem van egy receptem amit olyan tökből szoktam készíteni ami nem teljesen érett, de jó az érett tökből is. Nagy fej vöröshagymát megdinsztelek kókusz olajon, nagy lyukú almareszelőn lereszelem a tököt, hozzákeverem a hagymához, megsózom, elzárom a hőforrást alatta. Csinálok egy besamel mártást, én vízzel szoktam vagy kókusztejjel mert nem ehetek tejet, reszelt szerecsen dióval, sóval ízesítem. Amikor kihűlt 2-3 tojássárgáját keverek bele, és a keményre vert fehérje habot. Végül belekeverem a hagymás tököt. Zsiradékkal kikent, zsemlemorzsával megszórt tepsibe téve kb 180 fokon megsütöm. Néha sajtot is szórok rá. Nagyon finom, gyakran megcsinálom. De édesen is meg lehet sütni, hagyma és só nélkül, cukrot sem teszek bele, ha jó édes a tök. Köszönöm a sok receptet, sokszor kisegít a recepttár amikor nem tudom mit főzzek. Üdvözlettel. Locher Anna.
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Ez egy kiváló recept a sütőtök elkészítésére. Nagyon köszönöm, hogy megosztottad!
Szilágyi Károlyné Erika mondta
Kedves Dia!
Egyszer készítettem sütőtök krémlevest, nem igazán ízlett a családnak. Most a Te recepted alapján újra próbálkoztam és ez már “bejött” mindenkinek. Így aztán elkészítem máskor is.
Köszönöm hasznos ötleteidet.
Üdvözöllek Erika
Gasztrozseni mondta
Kedves Erika,
Nagyon örülök, hogy sikered volt a levessel.