Végre itt a tél, közeledik a karácsony és szerte az országban, már vannak karácsonyi vásárok. Szeretem a karácsonyi vásár hangulatát, a barátságos, meghitt fények az ínycsiklandozó illatok, az ízek kavalkádja, melyek közül a legkedvesebb számomra a sült gesztenye. Ha szerencsénk van, akkor a vásárolt gesztenyének nem csak a kinézete pompás, hanem az íze is.
De, ha biztosra szeretnél menni, akkor próbáld ki otthon a gesztenye sütést. Igazán jó móka.
Hozzávalók:
- 50 dkg gesztenye
- 1 dl víz
Első lépésként a sütőt melegítsd elő 220 C fokra.
A gesztenyék héját vágd be úgy, hogy vagy a csúcsosabbik felétől indulva vagy a tömzsibb felétől indulva hosszában ejts vágást rajta, körülbelül a gesztenye feléig tartson a bevágás. Lehet keresztben is bevágni, sőt hosszában és keresztben is bevághatod, ahogy jól esik. Ettől a héj, mint egy virág kinyílik és a gesztenye finom ropogósra fog sülni.
A bevágott gesztenyéket tedd egy akkora tepsibe, hogy kényelmesen elférjenek. A tepsi aljára önts 1 dl vizet.
Fedd le alufóliával és 20 percig süsd így. Ennyi idő alatt a gőzben tökéletesen átpárolódik és a héja is elkezd kinyílni.
Ha lejárt a 20 perc vedd le a fóliát és még további 20 percig süsd, időközönként kicsit megrázogatva, hogy egyenletesen piruljon minden oldalról.
Lehet nagyon és kevésbé ropogósra sütni, ezt az ízlésedre bízom.
Ugyan faszén illata nem lesz, de a siker és az íz garantált!
Ja és még valami, ne tévesszen meg a vásárláskor, hogy az olasz gesztenye mennyivel nagyobb méretű. Nagyobb ugyan, de íztelenebb és lisztesebb állagú is. Ha teheted, az ízletes magyar gesztenyét válaszd.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Valéria mondta
Szia Dia! Neked is jó hétvégét kívánok. Ki fogom próbálni a gesztenye sütést, én még nem sütöttem gesztenyét, egyébként szeretem . Köszi az ötletet. Üdvözlettel: Valéria
Gasztrozseni mondta
Kedves Valéria,
Érdemes kipróbálni, nagyon finom.
Hibszky Anna mondta
Kedves Dia!
A szelíd gesztenyefám az idén hozott termést először. Bevágtam a héját sütőbe tettem és megsütöttem Nem tettem alá vizet, se fóliát a tetejére. . Nem is lett az igazi! Most már tudom.
Köszönöm szépen! Üdv. Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Próbáld ki, ez a recept már sokszor bizonyított.
Szabó Imre Lajosné-Ica mondta
Nagyon szeretem a gesztenyét,csak nehezen tudom enni egy korty víz egy gesztenye.
Nagyon száraznak találom így sütve ,de az íze az fenséges!!
Gasztrozseni mondta
Kedves Ica,
Sokan a gesztenyepürével vannak így, hiába szeretik nehezen tudják fogyasztani.
joci mondta
szia ,nagyon mérges vagyok mert minden módszert kipróbáltam már és sehogyan nem akar sikerülni,többek közt ezt a módszert is de a héja ugyan úgy rásült mint a többinél pedig mindent a leírás szerint csináltam,mindjárt sírok
Gasztrozseni mondta
Kedves Joci,
Az a helyzet, hogy készítheted akármilyen profin a gesztenyét, ha már régóta leszedték. Ezt sajnos elég nehéz megállapítani. Az egyik módszer a megítélésére az, hogy összenyomva a gesztenyét a héj és a mag között nem lehet levegő, ha összenyomva érzed, hogy a héj és a mag között levegő van, akkor már biztosan nem friss. Illetve az is utalhat rá, hogy nem friss ha nagyon fénytelen a gesztenye héja.