Bár a bundázott ételek nem tartoznak az egészséges ételek kategóriájába, nagyon sokan kérdezitek tőlem emailben, hogy milyen formában készítsétek el a kedvenc rántott ételeiteket, hogy beleférjenek a diétába és ne kelljen lemondanotok róluk. Erre én élből azt válaszolnám, hogy sehogy, felejtsétek el.
De a nagy érdeklődésre való tekintettel kísérleteztem kicsit, hogy Nektek is kedvezzek.
A sárga tőkehalat most kóstoltam először és nagyon ízlett. Leginkább a süllőhöz tudnám hasonlítani az ízét, annyi, hogy az illata karakteresebb, mint a tengeri halaknak általában. A húsa nem zsíros és nem is vizes.
A receptet a fogas orli módra ihlette. A hagyományos sörtészta nem tartalmaz fűszereket, én viszont úgy gondoltam, hogy a halat nem lehet túl fűszerezni, a zöldfűszerek pedig kifejezetten jók hozzá, ezért hozzáadtam néhány zöldfűszert, chilit, hogy egy kis pikantériája is legyen és gyömbért, melynek zamata a legegyszerűbb ételeket is fel tudja dobni.
Hozzávalók:
- 50 dkg sárga tőkehalfilé
- só
- bors
- hidegen sajtolt olívaolaj a sütéshez
Hozzávalók a sörtésztához:
- 10 dkg teljes kiőrlésű Graham-liszt
- 1 tojás
- 2 dl sör
- 3 cm-es darab friss gyömbér sajtreszelőn reszelve
- 4 gerezd zúzott fokhagyma
- 1/2 kávéskanál chili
- 1/2 kávéskanál kakukkfű
- 10-12 levélke friss rozmaring
- 2 teáskanál só
- 5-6 tekerés színes bors
A halszeleteket mosd meg, töröld szárazra papírtörlővel, majd sózd és borsozd meg őket és tedd félre 10-15 perce, hogy a só átjárja és a felesleges vizet kiengedje (nagyon kevés lesz benne).
Míg a hal sózás alatt van, készítsd el a sörtésztát.
A tojást villával verd fel kicsit, add hozzá a teljes kiőrlésű Graham-lisztet és a sört. Alaposan keverd össze, majd add hozzá a fűszereket, a zúzott fokhagymákat és a reszelt gyömbért. Dolgozd össze az összes alapanyagot.
Az olívaolajat tedd oda melegedni.
A halakat keresztben vágd fel 2-2,5 cm széles csíkokra.
Az összes halcsíkot tedd a masszába és jól keverd el, hogy minden oldalukat bevonja a sörtészta.
Ha az olaj már meleg, egy villa segítségével kezd el beletenni a sörtésztás halcsíkokat. Közepes lángos süsd. Inkább melegebb legyen az olaj, mint langyos, nehogy sokat felszívjon belőle a hal. Ha a halcsíkok az alsó fele már piros, fordítsd meg őket és a másik felüket is süsd pirosra.
Nagyon gyorsan átsül.
A megsült halcsíkokat papírtörlővel kibélelt tányérra szedd ki, hogy a felesleges olajat felszívja róla.
Készen is vagy. Friss salátával nagyon finom, de tálalhatsz mellé álmajonézt is.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Judit mondta
Kedves Dia,
Tegnap ebédre megcsináltam ez az ételt. Igaz, hogy nem sárga tőkehalfiléből. hanem a csarnokban vett pontyfiléből. Nem volt zsíros, de azt a keveset is, ami volt rajta, levágtam. Krumplipűrével és paradicsomsalátával fenséges volt.
Köszi a receptet.
Üdvözöllek:Judit
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Őszintén örülök, hogy sikert aratott a főztöd. További jó sütést – főzést kívánok!
Judit mondta
Kedves Dia!
Azt szeretném kérdezni tőled, hogy Graham lisztet hol lehet beszerezni?
Köszönöm válaszod:
Judit
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Graham – lisztet, az egészen kicsi boltokat kivéve most már szinte mindenhol lehet kapni pl.: Auchan, Tesco, Interspar, CBA.
Katóka mondta
Kedves Dia!
Kókuszzsírban is süthető?
Köszi
Németh Jozsefné mondta
DIA. ÉN A LISZTET ALDIBA VESZEM,MERT SOKSZOR EGÉSZ OLCSÓN ADJÁK,,A RECEPTEKET KÖSZÖNÖM..A TÖKLEVESSEL MÉG NEM BARÁTKOZTAM MEG ÜDV iCUKA