Szereted a kínai gyorséttermekben kapható ételeket? És érezted már úgy, hogy egy kiadós „kínaizás” után rosszul érezted Magad, esetleg fájt hátad vagy a gyomrod, égett az arcod? Ezek a tünetek allergiás tünetek, úgy is hívják, hogy „kínai étterem-szindróma” ezt a nátrium-glutamáttól okozza.
És mint minden allergiás reakció, ez is veszélyes, ha folyamatosan terheled vele a szervezeted. Arról nem is beszélve, hogy folyamatos fogyasztása elhízáshoz vezethet, mivel növeli az étvágyat.
Elsősorban húsételeknél használják, hogy fokozzák a hús ízének intenzitását, de a húsételek mellett a tésztákban és a zöldség ételekben is megtalálható.
De nátrium-glutamátért nem kell kínai gyorsétterembe menned, elég, ha elmész a boltba és vásárolsz bizonyos fűszerkeverékeket, ételízesítőket, zacskós ételeket, üveges szószokat, üdítőket, sőt tartalmazhatják a leveskockák, és a felvágottak is. És még ki tudja mi minden. Egyes forrás ok úgy említik, mint a legveszélyesebb adalékanyagot.
Sajnos mindent nem tudsz száműzni az életedből, ami tartalmazhatja, hiszen sok mindenről esetleg nem is tudod, hogy tartalmazza, viszont aminél egyértelműen látod, hogy a hozzávalók között szerepel, inkább mellőzd.
Ha leginkább fűszerkeverékeket vásárolsz nézd át, hogy az összetevői között fel van e sorolva, ha igen akkor inkább ne használd fel. Nézd meg milyen fűszerek alkotják az általad szertett fűszerkeveréket és inkább vedd meg külön-külön a fűszereket és keverd Te össze. Lehet, hogy nem lesz pontosan ugyanaz az arány, de garantáltan egészségesebb lesz.
Ha szoktál grillezni, ne előre pácolt húst vegyél, pácolj inkább Te magad.
Nagyon fontos, amikor élelmiszert vásárolsz, mindig nézd meg az összetevőket, ha van rá mód!
Kép forrása: hu.wikipedia.org/wiki/Nátrium-glutamát
Rózsa mondta
Szervusz Dia!
Jól hanzik, kifogom próbálni.
Majd beszámolok, hogy sikerült
Üdv.Rózsa.