Gyermekkorom egyik legkedvesebb étele a káposztás sztrapacska. Szinte hetente nyúztam Anyukámat, hogy csináljon. Sokkal később szembesültem azzal a ténnyel, hogy ennek az ételnek létezik egy sokkal ismertebb változata, a juhtúrós sztrapacska. Nálunk valahogy ez kimaradt.
Viszont a káposzta jöhet minden mennyiségben, káposztás rétes, töltött káposzta, paradicsomos káposzta….Na igen még hosszan sorolhatnám, mint Gombóc Artúr a csokifajtákat. Na, de csapjunk a lecsóba, illetve a sztrapacskába. Természetesen ezen a recepten is finomítottam, amolyan gasztrozsenisen. Nekem nagyon bevált, hogy a tésztába a nyers krumpli helyett is káposztát teszek.
Hozzávalók a tésztához (6 adaghoz):
- 40 dkg reszelt nyers burgonya vagy reszelt nyers káposzta
- 20 dkg teljes kiőrlésű Graham-liszt vagy zabpehelyliszt
- 1 tojás
- 1 kávéskanál só
- víz
Hozzávalók a káposztához:
- 30-40 dkg reszelt káposzta
- 2 evőkanál olívaolaj
- só
- bors
Először a tésztát készítsd el. Tegyél egy nagy fazékba vizet és legalább 2 teáskanál sót, addig forrald, míg lobogni kezd a víz. A krumplit hámozd meg, reszeld le, sózd meg és hagyd így állni 10 percet. Ezután jól nyomkod ki a levét. Add hozzá a lisztet, a tojást és a sót. Ahhoz hogy jó sztrapacska tésztát kapj, óvatosan kell adagolnod hozzá vizet. A tészta akkor jó, ha nem folyik és nem is túl kemény. Ha mégis kicsit folyós lenne, tehetsz hozzá lisztet, ha túl kemény, akkor pedig kevés vízzel javíthatsz az állagán.
Mielőtt elkezded a tészta kifőzését, reszeld le a káposztát és a sóval, meg a borssal párold meg az olívaolajon. Én nem szoktam teljesen puhára párolni, szerintem finomabb, ha ropogós a káposzta.
A tésztát nokedli szaggatóval szaggasd a lobogó vízbe. Miután a galuskák feljönnek a víz felszínére, egy szűrő segítségével szed ki. Tedd őket hideg folyó csapvíz alá, majd csepegtesd le alaposan és öntsd a káposztára.
Keverd össze a galuskát a káposztával.
Ezután már nincs más dolgod, mint élvezni az ízeket. Natúr joghurttal és tejföllel is kiváló.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Hibszky Anna mondta
Kedves Dia!
Köszönöm ezt a receptedet, még így nem készítettem el. Nagyon tetszik. Jövő héten el is készítem.
Üdv. Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Várom a beszámolót, hogy hogy ízlett!
ilona mondta
sokat kipróbáltam nagyon finomak., szeretnék fogyókurás etelt is ha lennél szives kűldeni nagy tisztelettel ilona
Gasztrozseni mondta
Kedves Ilona,
Az oldalon szereplő összes recept, az eredeti, hagyományos receptek egészségesebb, kalória-, zsír-, szénhidrát szegényebb verziói. Így beiktathatók a fogyókúrás étrendbe.
Marika mondta
Kedves Dia!
Imádom a sztrapacskát!
Én is így szoktam csinálni, csak 1 tojást is szoktam bele ütni a nokedliben. Úgy biztos, hogy nem fő széjjel.
Hordós, savanyú káposztával is szoktam csinálni. Nagyon finom és különleges ízű. A savanyú káposztát dinsztelem meg olajon és egy kis bors rá és ebbe szedem a sztrapacskát. Próbáld ki, nem bánod meg!
Üdvözöllek: Marika
Gasztrozseni mondta
Kedves Marika,
Hordós, savanyú káposztával még nem kóstoltam, de tetszik az ötlet. Köszönöm a javaslatot!
Erika mondta
Kedves Dia!Köszönöm a hasznos tanácsokat és a recepteket.Ha kipróbáltam őket akkor majd írok véleményt róluk.Üdv.Erika
Gasztrozseni mondta
Kedves Erika,
Nagyon szívesen!