Egy igazi hamisítatlan magyar étel. Sokan sokféleképpen készítik, ízesítik, fűszerezik, de a legfontosabb alapanyag mindegyikben megegyezik, mégpedig a kakas hús. Ha a hús nem jó minőségű, akkor a legjobb fűszerek sem tudják létrehozni azt az ízt, amit szeretnél.
Nekem szerencsém van, mert a családomban van aki tart kakasokat, így a fő alapanyaggal nem lehet gond. A pörkölt másik fontos eleme, a hagyma. Sok kell belőle, és jó apróra kell felvágni, hogy tökéletes állaga legyen a pörkölt szaftjának.
Hozzávalók a kakas pörkölthöz:
- egy kakas, tisztítva, feldarabolva (én a combokat, a mellet, a szárnyakat és a májat használom fel a pörkölthöz)
- 2 nagy fej vöröshagyma apró kockákra vágva
- 3 gerezd fokhagyma apró kockákra vágva
- 2 evőkanál rizskorpa olaj (természetesen más zsiradékot is használhatsz, az igazán tradicionális kakas pörköltet főzők általában sertészsírt használnak)
- 2 púpozott evőkanál őrölt pirospaprika
- 1 db paradicsom apró kockákra vágva
- 1 db zöldpaprika apró kockákra vágva
- 2 dl jó minőségű testes száraz vörösbor (vagy víz)
- 2 dl víz
- 2 db babérlevél
- 2 teáskanál só
- 10-12 tekerés színes bors
Hozzávalók a galuskához:
- 25 dkg fehér tönkölyliszt
- 15 dkg kukoricaliszt
- 2,5-3 dl víz
- 2 tojás
- 2 kávéskanál só
Először is vágd fel a hagymákat nagyon apró kockákra, majd az olajon kezd el megpárolni. Mindezt tedd nagyon lassú tűzön, hogy a hagymák jó pépesre párolódhassanak. Ha a hagymák már elérték a megfelelő állagot, add hozzájuk a pirospaprikát. Kicsit emelj a tűzhely hőmérsékletén, és kicsit pirítsd meg a paprikát, majd add hozzá a kakas húst, és azt is kicsit pirítsd meg.
Önts hozzá 2 dl vizet, add hozzá a babérlevelet, a sót, a borsot, az apró kockákra vágott paradicsomot és paprikát, majd tedd rá a fedőt, mérsékeld a tűzhely hőmérsékletét, és lassú tűzön, hagyd főni a pörköltet.
Időnként keverd meg, majd egy óra múlva add hozzá a 2 dl vörösbort vagy ugyanennyi vizet, ha bort nem szeretnél. A bortól kicsit karakteresebb lesz az íze a pörköltnek. Még egy óra főzés következik. Így lesz sűrű a szaftja, és a hús is tökéletesen átfő.
Közben készítsd el a galuskát. Keverd össze a liszteket a sóval és a tojással, és a vizet folyamatosan adagold hozzá. Jól dolgozd össze. Akkor jó az állaga, ha masszív, de kicsit inkább lágyabb, ruganyos tésztát kapsz.
Amikor a pörkölt főzési ideje már majdnem lejárt, és Te is úgy ítéled meg, hogy hamarosan elkészül, tegyél fel vizet forrni egy nagy fazékban, dobj bele 2 teáskanál sót.
A tésztát galuskaszaggatóval szaggasd a lobogó vízbe. Miután a galuskák feljönnek a víz felszínére, egy szűrő segítségével szedd ki, és tedd őket hideg folyó csapvíz alá, majd csepegtesd le alaposan, és tedd félre egy tálba.
Ha a pörkölt is elkészült, és a galuska is kifőtt, tálalhatod is.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Némethné Icuka mondta
Isteni lehet,MIKOR MEHETEK HOZZÁD KAKAS PÖRKÖLTRE???????ICUKA::::
Zsuzsa mondta
Kedves Dia !
Ezt én is így szoktam készíteni, hagyományos, fenséges ízű, igazi magyar
eledel. A pirospaprikát soha nem mertem még tovább pirítani a hagymával,
mert arra tanítottak anyukám és nagyi, hogy akkor megég, így én egy kavarás
után már öntöm is fel egy kis vízzel.
Köszönöm hasznos tanácsaidat, mindenkinek jó étvágyat !
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsuzsa,
Így van, ez valóban egy fenséges étel.
Halász katalin mondta
Kedves Dia!
Én csináltam már galuskát tönkölylisztből,de keserűnek találtam.Van külön fehér tönkölyliszt? Lehet,hogy a kukoricaliszttől lesz akkor jó ízű? Várom válaszodat.
Üdv.:Kati
Gasztrozseni mondta
Kedves Kati,
Ha keserűnek érezted a lisztet, az inkább arra utalhat, hogy meg avasodott. A fehér tönkölyliszt gyakorlatilag finom liszt, annyi a különbség a sima teljes kiőrlésű tönkölyliszthez képest, hogy finomra van őrölve. Ha vegyesen készíted kukoricalisztből és fehér tönkölylisztből nem fogod érezni a különbséget, a sima fehér liszttel készült galuskához képest, viszont sokkal ruganyosabb lesz, és a kukoricaliszt miatt sárgább lesz a színe.
Erzsi mondta
Kedves Dia!
Nem hiszed el,de pont igy főzőm én is,de még az is érdekes,hogy ma
vasárnap főztem meg én is.
A galuska nekem mindig egy kicsit lágyabbra sikerült,most jöttem rá miért.
Ahogy feljött a viz tetejére,most kiszedtem.Máskor még hagytam kicsit föni.
Most nagyon jól sikerült ,köszönöm.
Nagyon,nagyon jól sikerült minden.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsi,
Örülök, hogy egyezik az ízlésünk, és annak is örülök, hogy jól sikerült minden!
http://www./ mondta
Thanks for the comment. I didn’t place you in heady company, you wrote your way there.Good response on the passion question. Reviewing your list of companies, it would have been a jump. Props on reporting what the data gave and nothing more.
Hibszky+Anna mondta
Kedves Dia!
Nagyon finom lehet a kakaspörköltöd! Sajnos még nem találkoztam fehér tönkölyliszttel. Biztosan szebb, mint a barna tönkölybúzából a galuska. Én csak ebből készítettem galuskát.
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Én a Sparban veszem a Natur Pur teljes kiőrlésű tönkölylisztet, ami finomra van őrölve. Ez az:
http://www.sparsajatmarka.hu/m.....aliszt/852