Egy kedves olvasóm Kriszti azt kérdezte, hogy nem gondoltam e olyan bejegyzésre, amelyben megosztom, hogy milyen alapanyagok találhatók a konyhámban, mert ez számára nagy segítség lenne az életmód váltáshoz. Őszintén, eddig nem gondolkoztam azon, hogy erről írjak, de megtetszett az ötlet, úgyhogy megszületett a bejegyzés is.
Hol is kezdjem
Talán a liszteknél. Nálam nagyon sokféle liszt megtalálható, és elsősorban teljes kiőrlésű liszteket szoktam vásárolni, mint például: Graham-liszt, tönkölybúzaliszt, rozsliszt, ezekből ha kapok finomra őröltet, akkor azt is begyűjtöm, elsősorban a süteményekhez. Ezen kívül van még: kukoricalisztem, zabpehelylisztem és rizslisztem. Főzelékek, mártások sűrítésénél, nem lisztet hanem keményítőt (burgonya vagy kukorica) használok.
Édesítés
Elsősorban a mézet favorizálom, de van itthon barnacukrom, és fruktózom is, bár ez utóbbiról mostanában többen próbálnak lebeszélni, úgyhogy míg ki nem derítem, hogy valóban van e ok a félelemre, addig kicsit mellőzöm. A steviát próbáltam de az én emésztőrendszerem nem tudott megbarátkozni vele. Pont emiatt a xilit kipróbálása is várat kicsit még magára. Mesterséges édesítőszereket pedig egyáltalán nem használok.
Zsiradékok
Elsősorban olívaolajat szoktam használni, de bizonyos ételeknél a tökmagolaj az ideális választás, sőt nagyon kedvelem a dióolajat is, bár ritkán jutok hozzá. Süteményeknél nem tagadom régebben margarint használtam, mert egy ételallergia miatt gondjaim voltak a vajjal, és minden zsírosabb tejkészítménnyel. Kellett hozzá néhány év, hogy kigyógyuljak belőle, úgyhogy most már vajat használok, és a margarint teljesen mellőztem.
Tejtermékek
Tejből mindig 1,5%-osat veszek. Egy kivétel van, amikor indai sajtot (panir) készítek, ahhoz a legideálisabb a 2,8-os friss tej. Tejfölt ritkán használok, inkább a natúr joghurt a jellemző, de ha mégis, akkor 12%-os jöhet csak szóba. A gyümölcsjoghurtokkal szemben vannak fenntartásaim, így egy ideje már nem vásárolok. Ha nagyon megkívánom, elkészítem magam. Abban biztosan tudom, hogy mi van. Tejszínt ritkán, inkább csak süteményekhez használok, de most, hogy megkaptam a hőn áhított habszifont biztosan több tejszínes recept fog készülni.
Magok, gabonák
Köretnek ritkán készítek rizst, leginkább árpából és kölesből dolgozok. Száraz hüvelyesek (lencse, bab) mindig vannak a szekrényben, mert nagyon táplálóak. Ami pedig nem hiányozhat a dió, a mogyoró, a mandula és a mák. Az olajos magvak fogyasztása különösen ajánlott a bennük található zsírsavak, és E-vitamin miatt. Már egy ideje szerettem volna beszerezni tápióka gyöngyöt, és most végre sikerült, úgyhogy hamarosan ez is terítékre kerül.
Fűszerek
Elsősorban a zöld fűszerek a kedvenceim. Frissen vagy szárítva, szinte mindegy. Ami sokkal fontosabb, hogy csak olyan fűszereket, és fűszerkeverékeket vásárolok, amelyek nem tartalmaznak ízfokozó szereket és mesterséges anyagokat.
Amit még biztosan megtalálsz nálam, azok a házi lekvárok. Az igazi favoritok Anyukám cukormentes lekvárjai. Kékszőlő, kökény, cseresznye, fahéjas szilva. És ez csak néhány a teljesség igénye nélkül.
És természetesen mindig vannak gyümölcsök, és zöldségek, fontosnak tartom a fogyasztásukat. Az alma alap, hiszen ismered a mondást: minden nap egy alma az orvost távol tartja.
Hát nagyjából ez a konyhám tartalma élelmiszer szempontból. Bízom benne, hogy tudtam hasznos információkkal szolgálni!
Szabó Imre Lajosné-Ica mondta
Sajnos csak mesterséges édesitőket használhatok ,az emelkedett cukor szintem miatt, sütik szóba sem jöhetnek. Sok zöldségféle , azt viszont főzve és nyersen is szeretek.Néhány jó tanácsot szívesen fogadnék, például karácsonyi receptet. Köszönöm. Ica.
Gasztrozseni mondta
Kedves Ica,
Már vannak karácsonyi receptek az oldalon, ezen a linken megtalálod őket: http://www.gasztrozseni.hu/kat.....-receptek/
Erzsi mondta
Nekem nagyon tetszik,hogy bemutattad a főzéshez az alapanyagokat
Igy már van fogalmam,hogyan fogjak hozzá az egészséges ételek
elkészitéséhez.
Köszönöm a bemutatást.
Erzsi
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsi,
Nagyon szívesen! Remélem hasznát veszed az információknak.
Szabóné Tóka Melitta mondta
Tényleg jó a cikk! :) A nagy részével teljes mértékben egyet értek, az egyetlen, amit megkérdőjeleznék, hogy miért jobb a 1,5 %-os, valószínűleg “sose látott tehenet”-tej, aminek se íze, se bűze, meg se alszik, stb. mint a teljes értékű házi tej, aminek tényleg van íze, sokszor olcsóbb is, mint bizonyos márkájú tartósított tejek, és lehet belőle házilag joghurtot, kefirt, sajtot stb. készíteni. A férjemmel már csak úgy hívjuk a bolti tejeket, hogy “lebutított tejek”, mert nemcsak zsír van benne kevesebb, hanem biztos vagyok benne, hogy a zsírral együtt a tápanyagokat is ugyanúgy kivonják belőle. Mostanában alig veszünk olyat, meg gyümölcsjoghurtot se :), én is házilag készítem rendszeresen a natúr joghurtot. Így nemcsak teljes értékű tejhez és abból készült tejtermékekhez jutunk, hanem a környezetet is védjük! :)
Gasztrozseni mondta
Kedves Melitta,
Örülök, hogy tetszik a bejegyzés. Már említettem korábban hogy, voltak problémáim a magasabb zsírtartalmú tejkészítményekkel. Mára már elég jól bírom a tejfölt és a tejszínt is, de a tejnél megmaradtam, ahogy Te nevezed a “lebutított tejnél”. Az egészséges táplálkozásnál a zsírbevitelre is érdemes odafigyelni, már csak ezért is a 1,5%-os zsírtartalmú tejet választom. Egy főzelék sűrítésénél vagy egy sütemény elkészítésénél pedig nem látok ízbeli különbséget a 2,8 és a 1,5%-os tej között, nem észrevehető a különbség, a zsírtartalomtól eltekintve.
Szabóné Tóka Melitta mondta
Igaz, az egészségügyi probléma elkerülte a figyelmemet, amikor írtam a kommentet! Süteménynél vagy főzeléknél persze nem érződik, ahhoz mi is használunk bolti tejet (bár nálunk a faluban 50 forinttal!!! kerül többe a bolti tej a házi tejnél, szóval ha nem készülök előre, már csak ezért is a házi tejnél maradok), én inkább olyan felhasználásra gondoltam, mint pl. tejeskávé, vagy kefir/natúr joghurt készítése. A zsírbevitelt inkább máshol csökkentem, ha lehet, a tej az legyen tej! :)