Igyekszem változatosan főzni, és mindig csempészni valami kis rafinériát a mindennapokba. Mivel én nagyobb húsfogyasztó vagyok, mint a Párom, ezért időnként némi fejtörést okoz az, hogy hogy is oldjam meg, hogy ne keljen kétfélét főzni, de mégis mindketten elégedettek legyünk. Ezért is kedvelem az olyan ételeket, ahol szinte egyenlő arányban van hús és zöldség is.
A gyrosban az a jó, hogy mindenki saját ízlése szerint rakhatja össze a sajátját. Csípős szósszal vagy nélküle, sok zöldséggel vagy sok hússal. A gyorséttermekben kapható gyros nem mindig olyan milyet szeretnél. Gyakran mócsingos, vagy éppen túl zsíros, mert a húsból akár ki is sülhetne a zsír, de a szeletelés után a gyrosodba kerülő húsit bőven megforgatják a húsból már kisült zsírban. Szóval szerintem próbáld ki milyen otthon gyrost készíteni, meg fogsz lepődni, hogy milyen egyszerű.
Hozzávalók a páchoz:
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1/2 dl olívaolaj
- 1 teáskanál méz
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál rozmaring
- 1 teáskanál oregánó
- 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
- 10-12 tekerés színes bors
Hozzávalók a zsebes pitához (8 db):
- 50 dkg fehér tönkölybúzaliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2,5 dl langyos víz
- 1/2 teáskanál méz
- 1/2 teáskanál só
Hozzávalók még:
- 80 dkg vékony csíkokra vágott csirkemell filé
- 1 fej vékony csíkokra szelt lilahagyma
- 10 dkg vékony csíkokra szelt lilakáposzta
- 2 db felszeletelt paradicsom
- 1/2 felszeletelt kígyóuborka
- 125 gr natúrjoghurt
- erős paprika püré
Kezd azzal, hogy a húst bepácolod, mert minél többet pácolódik, annál ízletesebb lesz. A vöröshagymát és a fokhagymát aprítógépben vágd szinte pépszerűre, de ha nincs aprítógéped az is megteszi, ha nagyon apró kockára vágod. Ezután tedd abba a tálba a hagymákat, amiben pácolni fogod a húst. Mehet hozzá a méz, az olívaolaj és a fűszerek. Keverd jól össze, és végül add hozzá a húst, és fedd le. Tedd hűtőbe, és legalább 4 órát pácold így.
Most készítsd el a pita tésztát. Én ha nem elég meleg a hőmérséklet a tészta keléséhez, a sütőben szoktam keleszteni, mégpedig oly módon, hogy előmelegítem a sütőt 50 C fokra. Ha elérte a hőmérsékletet lekapcsolom, majd ebbe az előmelegített sütőbe teszem a tésztát kelni.
Az élesztőt morzsold bele a lisztbe, add hozzá a mézet és a sót, majd a vizet is. Jó alaposan gyúrd össze, hogy a tészta teljesen sima, és csomómentes legyen. A tészta állaga akkor megfelelő, ha ruganyos, és kissé puha. Ha kemény lenne, akkor adj még hozzá egy kevés vizet. Mehet a kelesztőbe 1 órára.
Amíg a tészta kel és a hús pácolódik, vágd fel a zöldségeket. Ha szereted a csípős szószt, én azt javaslom, hogy a joghurtba keverj az erős paprika püréből ízlés szerint. Úgy nem viseli meg annyira a gyomrodat.
Ha letelt a kelési idő, a tésztát gyúrd át, majd oszd 8 egyforma részre. A részekből formálj kis gombócokat, és ismét keleszd 15 percig. Ha a 15 perc is lejárt a tésztát nyújtsd ki körülbelül 1-1,5 cm vastag korongokra. Közben a sütőt (immáron üresen) tekerd fel 220 C fokra. A pitákat kettesével süsd. Egy jól kilisztezett tepsibe tedd a pitákat, és mehetnek a forró sütőbe.
Figyelni kell, mert nagyon hamar felpúposodnak. Ha már szépen felfújódtak, körülbelül még 2 percig hagyd őket sülni, majd ki is veheted. A kész tésztákat tedd egy olyan edénybe, amelyet később le tudsz zárni, illetve amibe bele tudsz tenni egy konyharuhát, amivel a kisült pitákat be tudod takarni, hogy ne száradjanak ki.
Amíg sütögeted a pitákat, a húst is el tudod készíteni. Ahogy van, páclével együtt öntsd a húst egy lefedhető serpenyőbe. Először fedő alatt párold, hogy átpárolódjon, majd vedd le a fedőt, hogy kicsit meg is piruljon a husi.
Ha a hús is elkészült és a piták is megsültek, ideje asztalhoz ülni. Én mindenkinek a saját ízlésre bízom a gyros összepakolását.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Marcsi mondta
Kedves Dia! Jólhangzik és biztos finom is, az unokáim odáig lesznek ha ilyent fogok készíteni.Köszönöm, kellemes hétvégét! Marcsi
Gasztrozseni mondta
Kedves Marcsi,
Bízom benne, hogy sikered lesz a recepttel.
Mária mondta
Nagyon szeretem,mondhatnám a kedvencem. Van amikor én csinálom,de idő hiányában már vettem kész pitát is.
Még Görögországban szerettem meg,akkor még nálunk nem volt “divat”.
Bajza Anna mondta
Kedves Dia!
Mind a két recepted nagyon tetszik, Biztosan megcsinálom.
Üdvözlettel: Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Várom a beszámolód, hogy hogy ízlett!
Pallér Gabriella mondta
Kedves Dia!
Ez az étel fenséges lehet,de még pitát nem ettem, de megcsinálom .,és megírom milyen lett.
Üdvözlettel Gabi
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabriella,
Nem kell tartanod a pitától, tényleg egyszerűen elkészíthető.
Gyebnár Marcsi mondta
Kedves Dia!
Írod a pita receptben, hogy” Az élesztőt morzsold bele a lisztbe,”. Az a kérdésem, hogy a felfuttatott élesztőt, vagy a nem felfuttatott, nyers élesztőt morzsoljam bele a lisztbe.
Köszönöm!
Marcsi
Gasztrozseni mondta
Kedves Marcsi,
Az élesztőt nem kell külön felfuttatni. A nyers élesztőt kell a lisztbe morzsolni.
Balogh József mondta
Kedves Dia!
Nagyon szépen köszönöm a Gyros receptet. Már nagyon régen vágytam rá,de sehol nem találtam ennyire jó leírást.Jó egészséget kívánok az egész családodnak.Gyöngyösről. B József.
Gasztrozseni mondta
Kedves József,
Nagyon szívesen, jó étvágyat kívánok hozzá! Jó egészséget neked és kedves családodnak is!
Györfi Sándorné mondta
Szia Dia !
A megsütött pita tésztát meddig és hogyan lehet eltartani ? Hogy lehet előmelegíteni ? Sajnos nincs tapasztalatom.Ha ráérsz kérek válaszoljál.
üdvözlettel Ircsi
Gasztrozseni mondta
Kedves Ircsi,
Én a zsemléhez hasonlóan egy zacskóba teszem és légmentesen lezárom. Másnap mikróban melegítem meg.