Egy igazi magyaros íz, egy étel, melynek nevét szinte minden országban ismerik, sőt próbálkoznak az elkészítésével is. Bár arról, hogy mi is ez valójában, időnként egészen más fogalmuk van a külföldieknek. Egy biztos a gulyás leves, az gulyásleves, és kis hazánkban készítik a legfinomabban.
Erre az ételre is igaz, hogy ahány ház annyi szokás. Én általában marhahúsból készítem, de ha szép sertés lapockát kapok, az kerül bele. Jó sűrűre főzöm. Inkább egytálétel lesz belőle, mint leves. Laktató mégis kalóriaszegényebb, mint a hagyományos módon készített gulyásleves, az íze viszont nem hazudtolja meg az eredeti gulyásleves ízét.
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 80 dkg marha comb vagy sertés lapocka
- 30 dkg krumpli
- 3 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 2 nagy fej hagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 4 db babérlevél
- 4 kávéskanál egész köménymag
- 10-12 tekerés színes bors
- 8-10 szem egész színes bors
- 2 kávéskanál őrölt piros paprika
- 1/2 kávéskanál őrölt chili paprika
- 2–3 teáskanál só
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 dl jó minőségű száraz vörösbor
- 7 dl paradicsomlé
- víz
Hozzávalók a csipetkéhez:
- 1 tojás
- 10 dkg Graham-liszt
- csipetnyi só
Először készíts elő minden hozzávalót, majd készíts egy pörkölt alapot.
A vöröshagymákat és 3 gerezd fokhagymát kockázz fel kis kockákra, és az olívaolajon párold üvegesre. Ha a hagyma már üvegesre pirult, adj hozzá egy kávéskanál pirospaprikát. Keverd össze alaposan. Add hozzá a felkockázott húst.
Magas hőfokon folyamatos keverés mellett “pörköld meg” húst. Ettől lesz jellegzetes az íze. Ezután mérsékeld a hőfokot tartalékra, adj hozzá 1 teáskanál sót, a köménymag felét, 8-10 szem egész tarka borsot, 2 db babérlevelet. Tedd rá a fedőt és hagyd, hogy a hús a saját levében párolódjon. Ehhez hústól függően idő kell, akár 2 óra is lehet, ha túl öreg volt a marha. 10 percenként keverd meg és minden alkalommal adj hozzá 1-1 dl paradicsomlevet.
Ha a hús már megpuhult add hozzá a vörösbort. Mehet bele a felkockázott krumpli. Adj hozzá annyi vizet, hogy a krumplit ellepje. De ne túl sokat, hogy ne legyen túl híg a levesed.
Ha a krumpli már félig megfőtt, add hozzá a leveshez a felkarikázott sárgarépát és a fehérrépát.
Adj hozzá még sót, ha szükséges, 2 gerezd zúzott fokhagymát és a fűszereket. A frissen őrölt színes borsot, 1 kávéskanál pirospaprikát, a chilit, 2 db babérlevelet, a köménymag másik felét és a kakukkfüvet. Ha nem szeretsz ráharapni a köménymagra, akkor tedd teatojásba. Kicsit emelj a hőfokon.
Közben készítsd el a csipetkét. Én kicsit nagyobb méretűre, formázom, mint a megszokott és teljes kiőrlésű liszttel készítem. A csipetkéhez a tojást kicsit verd fel, kis adagokban keverd hozzá a lisztet és a sót. A lényeg, hogy kemény jól formázható tésztát kapj. A tésztából lisztes kézzel, borsónál nagyobb golyókat formázz.
Ha a sárgarépa már majdnem jó, add hozzá a csipetkét. Főzd még 2 percig. És vedd le a tűzről.
Kész is vagyunk!
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Bakos Kati mondta
Kedves Dia!
Az őrölt köménymagra sem harapunk rá, ha azt szórunk a levesbe!
Üdv.:Kati
Gasztrozseni mondta
Kedves Kati,
Köszönöm, ez tényleg így van, viszont mi kifejezetten szeretjük az egész köménymagot. Az őröltnek egy kicsit kevésbé intenzív az íze, hiába teszel belőle többet.
fekete pál mondta
Nagyon finom, de sajnos erre nincs pénzünk, még a tüelőre se.
fekete pál mondta
Sajnos erre nekünk nincs pénzünk még tüzelőre se amin megfőzzük, már a csontot se tudjuk megvenni mert olyan drága.
Bódizs Ildikó mondta
Egy havi internet előfizetésből már egész sok csontot lehet venni…
Hibszky Anna mondta
Kedves Dia!
Ugyan így csinálom, csak egészborsot és egész köményt nem teszek bele, csak őrőlt formában. Várom a további jó recepteidet.
Üdv. Anna
Kovács Jánosné mondta
Remek, én is így készítem.
Lippai Ferencné mondta
Kedves Dia!
Az igaz, hogy a gulyásleves csipetkével igen finom, de mi már nélküle élvezzük a levest. Egyébként mi is így csináljuk, vörösbort nem teszünk bele. Ha viszont teszünk bele csipetkét, az olyan kiadós, egytálételként esszük Szivesen vennném, ha több diétás receptet küldenél. Én most kapcsolódtam be az oldaladra, még nem sok receptet olvastam. Előre is köszönöm. Üdvözlettel: Ágnes
Gasztrozseni mondta
Kedves Ágnes,
Így van, nálunk a gulyásleves után már nem szokott lenni második fogás. Az oldalon szereplő összes recept, az eredeti, hagyományos receptek egészségesebb, kalória-, zsír-, szénhidrát szegényebb verziói. Így beiktathatók a fogyókúrás étrendbe.
Valéria mondta
Kedves Dia!
Igen finom a gulyás leves, egy tál ételként is lehet fogyasztani, nálunk is így van elkészítve, én egész paradicsomot szoktam bele tenni, de lehet hogy a paradicszomlé sürübbé teszi, vagy talán más ízt ad a levesnek. Legközelebb kipróbálom paradicsomlével. . Hát igen, csipetkével igen finom és laktató. Köszönöm a receptet. Üdvözlettel: Valéria
Gasztrozseni mondta
Kedves Valéria,
Így a tél közepén ezeket a seszínű paradicsomokat nem tartottam érdemesnek arra, hogy beletegyem a gulyáslevesbe, ezért inkább házi paradicsomlét használtam, amiről biztosan tudtam, hogy érett paradicsomból készült és így az íze is garantált volt. Egyébként a friss paradicsom az igazi.
aranka fisher mondta
Sziasztok.Igen altalaban minden Magyar igy kesziti a gulyast.Annyit azert megjegyeznek,hogy nem az oliva olajjal az eredeti-hagyomanyosan serteszsirral,ami az uj kutatasok szerint a legegeszsegesebb is.Az etel is finomabb lesz tole.Nem kell felni a jo zsir az nem hizlal.
Gasztrozseni mondta
Kedves Aranka,
Én úgy gondolom, hogy ez a zsiradék kérdés kicsit túl van misztifikálva. Természetesen minden hagyományos magyar étel zsiradékkal készült eredetileg. De a világ változik, és kipróbálunk új dolgokat. Szerencsére széles a paletta az ételek és alapanyagok területén, így mindenki megtalálhatja azt, ami számára a legjobb. Én a hidegen sajtolt olívaolajban bízom. Egyébként pedig úgy gondolom, hogy amennyi egy gulyáslevesbe szükséges az szinte bármilyen zsiradék lehet, leszámítva a margarint és egyéb “mű” zsiradékokat.
Némethné Icuka mondta
Diácska..Honnét “tudtad”hogy holnap ezt akarok főzni..Hasonlóan csinálom de csili helyett paprika lekvárt használok..No ugyan nem csipegetek,hanem jó öreg tarhonyát,vagy a nokedli szaggatón dörzsölöm át a keményebbre gyurt tésztát..Aki lusti az lusti..Icuka
Gasztrozseni mondta
Kedves Icuka,
Látod vannak ilyen véletlenek. A paprika lekvárt Te készíted?
Armuth Éva mondta
Már érzem is az illatát….én is,így készítem.Imádom!
Köszönöm szépen a sok értékes receptet!
Ki szoktam próbálni,főleg a különlegeseket!
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Örülök, ha tudok valami különlegessel szolgálni.