Már talán az unalomig ismételtem, hogy vidéken születtem és szép nagy kertünk volt mindig is. Ennek előnye, hogy szinte minden megtermett nálunk, olyan mennyiségben, amire csak egy családnak szüksége lehetett. A nyár volt a legmunkásabb időszak, mert akkor is nőtt a gaz, ha tikkasztó meleg volt. Viszont csemegekukoricát felnőttként vettem először.
Nálunk az volt a szokás kukorica főzésnél, hogy egyszerre legalább 20-30 cső kukoricát főztünk. A fazék aljára raktunk a kukorica zöldjéből, adtunk hozzá sót és nagyon kis lángon főztük, több mint egy órán keresztül. Ettől evés közben a kukorica szinte leomlott a csőről annyira puha és édes volt.
Aztán miután megismertem a Párom, vele együtt megismertem egy új kukorica főzési módszert is, ami teljesen más, hiszen eredményeképpen a kukorica nem fő teljesen puhára ugyan, viszont rendkívül finom íze lesz. Az elkészítése nagyon egyszerű, mutatom is.
Hozzávalók 4 db kukoricához:
- 4 cső kukorica megtisztítva
- 3 l víz
- 1 evőkanál só
- 2 evőkanál barna nádcukor
- 2 dkg vaj
A kukoricákat a megtisztítás után mosd meg, töröld szárazra, majd kend be vajjal. Tedd a csöveket a fazékba, öntsd fel a vízzel, add hozzá a sót és a cukrot.
Fedő alatt nagy lángon főzd a kukoricát. Forrástól számítva, még 10 percig főzd, majd vedd le a tűzről, és fedő alatt a főzővízben pihentesd még 15 percig.
Ha letelt az idő már fogyasztható is.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Némethné Icuka mondta
Nahát,nahát…igy is lehet főzni kukoricát????Én simán csak vizbe és kuktába szoktam kipróbálni…Diácska holnap igy főzöm..Köszi a receptet. Icuka
Gasztrozseni mondta
Kedves Icuka,
Kíváncsian várom a véleményed, hogy hogy ízlett!
Pásztor Ferencné mondta
Kedves Dia !
Szerintem fölösleges egy kukoricával ennyit
bajlódni !
A lényeg az,hogy a szemek puhák és èdesek
legyenek,mert a zsenge kukorica jó !
Ha kemény ,akkor a sok főzés és izesités
sem varázsolja jóvá !
Üdvözlettel : Ilike
Gasztrozseni mondta
Kedves Ilike,
Ez egy más elkészítési mód, mint ahogy a legtöbben készítik a kukoricát, ezért is tettem közzé, hogy lehet így is. Valóban az a fontos, hogy a kukorica puha legyen, de nem baj ha mellette még ízes is. A legnagyobb gondot szerintem azonban nem az jelenti, hogy készítsük el jól a kukoricát hanem, hogy hol jutunk jó kukoricához. Ugyanis akinek nem terem a kertben piacokon, zöldségesekben és boltokban tudja megvenni. Sajnos mi is futottunk mert bele olyanba, hogy a piacon vásárolt kukorica nem csemege kukorica volt, hanem takarmány kukorica. Jellemzően a csemege kukoricának kisebbek a szemei és főzés előtt megnyomva is kissé puhák, míg a takarmány nagyobb szemű és keményebb. Viszont nem vagyok benne biztos, hogy aki még nem látott ilyet is és olyat is, különbséget tud tenni közöttük.
Pásztor+Ferencné mondta
Kedves Dia
Köszönöm a receptet,ha még
sikerül jó kukoricát vennem kipróbálom ezt a vajas változatot !
Üdv. Ilike
Gasztrozseni mondta
Kedves Ilike,
Örülök, hogy tetszik a recept. Még talán néhány helyen lehet kapni kukoricát.
Székely-D.Livia mondta
Kedves Dia!
Nagyon finom a “vajas” főt kukorica. Én még nem főztem így, de a fiam igen. Sőt ő meg a “vajas” kukoricát, főzés után egy picit meg is grillezte ,persze csak ha hagytunk neki mit grillezni.
További szép napot neked
Livia
Gasztrozseni mondta
Kedves Lívia,
Biztosan nagyon finom úgy is a kukorica, ahogy fiad készíti. Legközelebb kipróbálom.
Nagyné Klári mondta
Dia! Köszönöm neked a sok jó és nagyon finom recepteket. Igazán csodállak, hogy mi mindenre kiterjed a figyelmed. Kérlek ha időd engedi írd meg nekem milyen édesítőszer a legjobb az egészségre? Köszönettel Klári
Gasztrozseni mondta
Kedves Klári,
Örülök, hogy tetszenek a receptjeim. Édesítőszerek tekintetében én mindenképpen természetes édesítőszert javasolnék. Ilyen a nyírfacukor és az eritrit. Itt olvashatsz kicsit többet róluk: http://eritritol.info/az-eritrit-es-a-nyirfacukor
EVA mondta
KEDVES DIA! ITT NALUNK ERDELYBE IGY KESZUL A KUKORICA ,HIDEGVIZZEL FELTOLTJUK 10 PERCIG FOZUK ES MAR IS EHETO .
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Örülök, hogy nektek is így ízlik a legjobban.
Németh+Jozsefné mondta
Diácska jelentem:A kukorica fínom lett,ahogy Tőled tanultam Icuka
Gasztrozseni mondta
Kedves Icuka,
Ennek nagyon örülök.