Egy kalács amit szerintem mindenki szeret. Létezik rengeteg változatban. Már én is készítettem más receptek alapján. Nem voltak rosszak, de valahogy nem volt meg az az íz amit kerestem. Aztán egy olvasóm javaslatára átalakítottam kicsit a sós kalács receptjét, és remekül sikerült. Azóta már többször készítettem, mert igen nagy keletje lett.
Hozzávalók:
- 60 dkg tönköly finomliszt
- 3,5 dl tej
- 4 evőkanál barna nádcukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 10 dkg olvasztott vaj
- 1 kávéskanál só
Hozzávalók a kalács tetejére:
- 1 tojás sárgája
- 1 evőkanál tej
- 1 kávéskanál barna nádcukor
A vajat olvaszd fel, és tedd félre, hogy kihűljön, amire felhasználod.
A tejet langyosítsd meg, keverj el benne 1 evőkanál cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Amíg az élesztő felfut, mérd ki a lisztet és keverd el benne a sót.
Amikor az élesztő már szép habos, add hozzá a liszthez a maradék cukorral együtt. Add hozzá a vajat is és dolgozd össze a tésztát. Bár nagyon szeretem a dagasztógépem, ennél a kalácsnál javaslom, hogy kézzel gyúrd össze a tésztát, mert sok levegőt kell beledolgozni, amit nem biztos, hogy a gép tökéletesen meg tud oldani.
Miután a tészta nagyjából összeáll, javaslom, hogy nyújtódeszkán gyúrd tovább a tésztát. Ha kicsit még ragad a tészta, adhatsz még hozzá kevés lisztet. Én a gyúrás során még nagyjából 4 dkg lisztet használtam fel. Gyúrd addig a tésztát, amíg szépen elválik a deszkától, és a kezedtől, már nem ragad, de még ruganyos. Vigyázz, hogy ne legyen túl kemény, mert akkor nem lesz tökéletes.
Ha a tészta már szépen összeállt, tedd egy tálba, tegyél rá fedőt, vagy takard le konyharuhával, és hagyd pihenni 40 percet.
A pihenési idő lejárta után a tésztát tedd egy lisztezett nyújtódeszkára. Vedd három részre, és a gombócokból formálj körülbelül 40 cm hosszú hengereket. A hengereket fond össze egyszerű hármasfonással. Az így kapott kalácsot tedd egy tepsibe, amit kenj ki olvasztott vajjal vagy olívaolajjal.
A sütőt melegítsd elő 180 C fokra. Amíg a sütő felmelegszik, hagyd pihenni a kalácsot, körülbelül 20 percig.
Amikor letelt a második pihentetési idő, kend meg a kalácsot a tojásos, tejes, cukros keverékkel. Mehet a sütőbe 40-45 percre. Ennyi idő alatt a kalács csodálatos aranybarnára sül, a közepe pedig puha, foszlós lesz.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Dóri mondta
Mhhh.. épp most próbáltam ki a receptedet. Annyira finom lett! :) Köszi
Kár hogy nem lehet képet küldeni, nagyon szép lett.
Gasztrozseni mondta
Kedves Dóri,
Nagyon örülök, hogy jól sikerült a kalács. Ide nyugodtan küldhetsz képet: info@gasztrozseni.hu