Rohanó világban élünk. Olyanban, amelyben mindenkire egyre több feladat hárul. A nők is dolgoznak akár napi 10-12 órát, mellette háztartást vezetnek, és gyereket nevelnek. Nem könnyű a feladatuk. Nem könnyű ennyi dolgot belesűríteni egy napba. Éppen ezért sokan igyekeznek időt spórolni. Nyilván ezt az időt nem a munka, és nem a család elől fogják elvenni.
Marad tehát a háztartás, azon belül leginkább a főzés. Manapság rengeteg félkész ételt lehet kapni, és sokan úgy gondolják, hogy azzal, hogy ilyen ételeket vásárolnak időt spórolnak. Pedig ez egyáltalán nem biztos, és ráadásul ezek az ételek általában nem is egészségesek.
Nézzünk egy egyszerű példát. Vehetsz a boltban üveges, vagy tasakos bolognai alapot, de a húst ugyanúgy meg kell pirítanod a hagymán, a mártás össze kell főznöd a mártással, és ezzel nem spóroltál időt. Ehelyett vehetnél friss vagy passzírozott paradicsomot, amely natúr, nem fűszerezett. Ugyanúgy megpiríthatod a hagymát, majd a húst, és a mártást ebben az esetben te fűszerezed, és ilyenkor pontosan tudod, hogy mi van benne. Használhatsz friss fűszereket, friss fokhagymát.
Én nagyon ódzkodom a porlevesektől, mártásoktól, íz fokozós fűszerkeverékektől. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy soha nem ettem, vagy készítettem porból ételt, de az vagy nyaraláskor, vagy síeléskor volt. Itthon sosem tartok ilyesmit. Inkább sokszor készítek nagy adag ételeket, amelyekből fagyasztok is le rendszeresen. Ha van időd te is főzz egy jó nagy adag húslevest, igazi húsból, zöldségekkel. Az elkészült levest szűrd le, és több adagban fagyaszd le. Így bármikor amikor levest ennél csak ki kell venned a fagyasztóból. Főzhetsz bele friss zöldséget, de akár jó alap lehet egy zöldség krémleveshez is.
Nyáron készíthetsz jó nagy adag paradicsompürét. Tárolhatod a spájzban vagy fagyasztóban. Télen kiváló bolognai alap lehet belőle. Ugyanígy tehetsz el lecsót is.
Ha egy kis időt szánsz ezekre a dolgokra sokkal egészségesebb ételeket tehetsz a családod asztalára.
Te, hogy főzöl? Megveszel minden alapanyagot külön-külön vagy félkész termékeket használsz?
Orbán Zsuzsa mondta
Kedves Dia! Jó sok ötletet kaptam tőled, amit használok is. A félkész termékekről annyit szeretnék mondani, hogy amikor kijön egy új, megveszem,elolvasom, hogy miből készül és utána saját magam elkészítem. Ha bejön a családnak beírom a receptjeim közé, ha nem akkor kuka. Üdvözlettel Zsuzsa
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsuzsa,
Ez igazán jó ötlet, hogy nem a félkész terméket veszed meg, hanem megpróbálod magad elkészíteni. Ügyes Vagy!
Erdélyi István mondta
Kedves Dia!
Csodállak, fáradhatatlanul küldöd a jobbnál jobb recepteket, ötleteket és meg kell mondanom kissé szégyenlem magam mert szinte meg sem köszönöm. Ez a KÖSZÖNÖM!!! szóljon az eddigi és az ez utáni leveleidre.
A most leírt fagyasztós módszert mi is használjuk már hosszú ideje és mindenkinek csak ajánlani tudom, így a természetes alapanyagok és kész ételek, de sok gyümölcs is szinte semmit nem veszítenek értékükből.
Pár receptedet kipróbáltuk a Rád jellemző egészségesebb összeállításban és kivétel nélkül vagy maradtak a megszokott ízek, vagy meg jobban kiadták magukat.
Maradunk továbbra is hű olvasóid.
Üdvözlettel: István.
Gasztrozseni mondta
Kedves István,
Köszönöm a kedvességed! Nagyon szívesen teszem, és jó esik olvasni, hogy elégedettek vagytok a receptjeimmel.
Hagymási Katalin mondta
Kedves Dia!
Én is ez úton szeretném megköszönni azt a sok jó receptet és ötletet, amit tőled kaptam! Én az alapanyagokat igyekszem a piacon beszerezni és amit lehet szintén lefagyasztom. Ami a félkész vagy készételeket illeti, már nagyon régen nem eszem “őket”. Sajnos cukorbeteg vagyok, ezért aztán még jobban odafigyelek az étkezésemre, úgy a mennyiségre, mint a minőségre. Köszönöm még egyszer a fáradozásodat és továbbra is örömmel kísérem figyelemmel a bejegyzéseidet.
Jó egészséget kívánok szeretettel: Hagymási Katalin
Gasztrozseni mondta
Kedves Katalin,
Köszönöm a kedves szavakat! Nagyon helyesen teszed, hogy nem félkész termékekből főzöl. Az egészség megőrzése a legfontosabb.
erzsebet.dekleva mondta
KEDVES DIA, ÉN IS TOVÁBBRA IS HÜSÉGES OLVASÓD VAGYOK, DE MÁR RÉG KÖSZÖNTÖM MEG AZT A SOK JÓT AMIT EL IS SZOKTAM KÉSZITENI. A ZACSKÓS ÉLELMISZEREKRŐL MÁR ÉVEK ÓTA LEMONDTAM, AZAZ KIDOBTAM , MERT UGYE AZ A BIZONYOS NÁTRIUM GLUTAMÁT ÉS TÁRSAI IDEG ÉS SEJTMÉRGEK NEM HIÁNYOZNAK SEM NEKEM, SEM A CSALÁDOMNAK. ELÉG SZOMORU, HOGY ILYENEKKEL MÉRGEZIK AZ EMBERISÉGET. MOSTMÁR TUDATOS VÁSÁRLÓ VAGYOK ÉS SEMMI OLYAT NEM VESZEK AMIBE ADALÉKANYAGOK VANNAK, AZAZ MÉRGEK. MÉGEGYSZER KÖSZÖNÖM A SZUPER RECEPTEKET. HOLNAP KIPRÓBÁLOM A NYERS CÉKLÁT. TISZTELETTEL, ERZSÉBET.TOVÁBBI SZÉP NAPOKAT ÉS JÓ EGÉSZSÉGET KIVÁNOK NEKED ÉS KEDVES CSALÁDODNAK.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsébet,
Teljesen egyetértek veled. Nagyon szívesen a recepteket, öröm számomra, hogy szívesen készíted a receptjeimet. Jó egészséget kívánok neked és családodnak is!
Blauné Nagy Éva mondta
Kedves Dia!!!!!
Köszönöm a sok Jó tanácsot és receptet!!!!!
Mielőtt válaszolok a kérdésedre: 7o éves vagyok és Budapest közelében egy kis községben lakom családi házban. Van egy kicsi(kb:100M 2) Itt elég sok mindet megtermelek ami nincs azt megveszem. Befőtteket nem nagyon teszek el mert a család nem nagyon szereti. Lecsót igen, ahogy érik a paprika ,paradicsom elkezdem rakni az üvegekbe. Csak paradicsom és paprika!A hagymát és egyebet télen is hozzálehet rakni frissen és kevesebb üveg kell. Rengeteg lekvárt rakok el (kb 100 üveggel.) Csak egy sárga bélü őszibarack fám van. Az idén rengeteg volt rajta és azt mind be kellett főzni.Frissen amit tudtunk meg ettünk a többi üvegbe került.. Nekem nem ízlik az őszibarack levár natúrban és most kitaláltam, hogy különböző módon fűszerezem és így nagyon finom lett..földiepret is termesztek és abból is főzők lekvárt, Ja és rebarbarám is van ezt más gyümölcsökkel vegyítem és így finom. az idén még szőlő lekvárt is csináltam, ami igazán jó lett. Most először készítettem paradicsom szószokat tésztákra. Szeretem a saját recepteket.és amit eltudok készíteni azt meg is csinálom. most ennyi .Üdv: Éva
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Öröm volt olvasni a soraidat, hogy mennyi mindent megtermelsz, és milyen nagyszerű dolgokat készítesz belőlük. Nagyon jó, ha az embernek van lehetősége rá, hogy saját maga állítsa elő azt amit elfogyaszt a családjával együtt.
Farkas Krisztina mondta
Kedves Dia!Köszönöm szépen leveleid és nagyszerű receptjeid.Én is nagyon szeretek főzni és minden újat kipróbálni.Semmit nem készítek porokból,nem használok félkész dolgokat.Amit tudok a kiskertemben megtermelem a húsokat megbízható helyről igyekszem beszerezni és azon töröm a fejem hogy minél egészségesebben készítsem el ételeinket.Sajnos az édesítéssel vannak gondjaim mert ami igazán jó lenne a stevia,de nem a nyugdíjas pénztárcához mérik az árát.Az aszpartános édesítőkről pedig változók a vélemények,így nem nyugodt szívvel használom. Ötleteidnek nagyon örülök és igyekszem megvalósítani.Köszönettel:Krisztina
Gasztrozseni mondta
Kedves Krisztina,
Nagyon jól teszed! Van vele munka, de megéri a fáradságot, mert tudod, hogy mit eszel. A cukor helyettesítése nem könnyű, főleg azért mert ahogy Te is írtad az egészségesnek tartott stevia, és nyírfacukor sajnos elég borsos áron kapható.
Pallér Gabriella mondta
Kedves Dia!
Mivel ezeket a porleveseket tartósító szerek dúsítják,ízfokozók,különböző E számok tarkítják.
Tudott dolog,hogy a sok E szám alatt vannak rákkeltő anyagok is.Amiről nem tudom,hogy mit tartalmaz azt nem veszem meg,és nem főzök ilyeneket.Az alapanyagokat, a piacról nyersen szerzem be,mert tudom,hogy amit veszek abban nincs hozzáadott cukor,tartósítószer,ízfokozó.
Csak egészséges romlatlan, árút vásárolok.
Köszönöm a sok jó receptet.
Üdvözlettel Gabriella
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabi,
Örömmel olvastam soraidat. Nagyon jó volna, ha mindenki ilyen tudatosan válogatná össze az ételeit, alapanyagait.
Éva mondta
Kedves Dia!
Köszönöm a finom recepteket és a jó ötleteket.Sok receptedet kipróbáltam,utoljára a nyers céklát készítettem el,finom volt.A félkész ételekből egyet-kettőt kipróbáltam de nem ízlett.Igyekszem a kertből használni a zöldségeket és gyümölcsöt vagy a piacon szerzem be.
Továbbra is várom receptjeidet és ötleteidet.Sok szeretettel üdvözöllek.Éva.
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Nagyon örülök, hogy kedveled a receptjeimet! Én is biztatlak rá, hogy ha teheted kerüld el a félkész dolgokat.