Szeretem a makrélát. Jellegzetes íze van és igen erőteljes az illata is, viszont az egyik legfinomabb tengeri hal. Nyáron grillen szoktam elkészíteni, úgy még finomabb. De, hogy a téli hónapokat se kelljen makréla nélkül tölteni, itt ez az egyszerű és gyors recept.
Gyakorlott horgászként tisztában vagyok azzal, hogy melyik hal mennyire szálkás. Ennek ellenére ez a makréla most kifogott rajtam, ugyanis egy szálka megakadt a torkomon. Se előre, se hátra. Úgyhogy miután az üzemorvos megnézte, és amiatt, hogy mélyen volt nem tudott segíteni, végül a fül-orr gégészeten kötöttem ki, ahol S.O.S. eltávolították a torkomon akadt szálkát, amely bizony nem volt kicsi. Szerencsére profi kezek közé kerültem és az egész művelet nem vett igénybe többet 1 percnél. Ezúton is köszönöm a Doktornőnek!
Ezt nem elrettentésnek írtam, hiszen az én kedvem sem ment el a halevéstől, emiatt a kis malőr miatt, hanem azért, hogy felhívjam a figyelmed arra, hogy óvatosan fogyaszd.
A makréla készítésénél a hangsúlyt arra kell helyezned, hogy a hal hasát megtöltsd mindenféle finom fűszerrel.
Hozzávalók 4-5 adaghoz:
- 5 db tisztított, egész makréla (lehet fagyasztott is, de akkor készítés előtti este vedd ki a fagyasztóból, hogy felolvadjon)
- 5 ágacska rozmaring (vagy 1/2 kávéskanál szárított, ebben az esetben a többi fűszerhez keverve)
- 2 citrom
- só
- 1 kávéskanál oregánó
- 1 kávéskanál kakukkfű
- 1 kávéskanál bazsalikom
- 2 dkg vaj
A sütőt melegítsd elő 180 C fokra.
A halakat felhasználás előtt mindig mosd meg, majd töröld szárazra. Célszerű a halakat a felhasználás előtt fél órával besózni. Így a sónak is van ideje átjárni, és a felesleges víz is távozhat belőle. A sózás után is érdemes meg egyszer lecsepegtetni a halakat Az oregánót, a kakukkfüvet és a bazsalikomot keverd össze. A citromokat is mosd meg és szeld fel.
Első lépésként egy akkora tepsit, amiben elférnek a halak, vajazz ki. Ezután a halak hasát szórd meg a fűszerkeverékkel, majd minden hal hasába tegyél két szelet citromot és egy ágacska rozmaringot. Majd tedd a tepsibe és szórd meg kívülről is egy kis fűszerkeverékkel és mindegyikre tegyél egy kis vajat.
Ezt csináld meg minden hallal. Legvégül pedig ha marad még citromod, a halak külsejére is tehetsz belőle.
Fedd le alufóliával és 180 C-on, 20-25 perc alatt süsd meg. Ha már látod, hogy a hal az alufólia alatt is elkezd kicsit pirulni, vedd le róla és grillezd meg.
Ezek után már nincs más hátra, mint megenni.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Hibszky Anna mondta
Kedves Dia!
Köszönöm szépen a makréla receptet. Ha kapok makrélát kipróbálom.
Én is jártam így, de én disznósajttal jártam így. 4-5 napig jártam gégészhez és nem találta a sörtét. Végül én vettem ki. Borzasztó volt az a pár nap. Üdv. Anna
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
A makrélát érdemes kipróbálni, tényleg nagyon finom. Hát nekem ez a kicsit több mint 1 óra is borzasztó volt, úgyhogy el tudom képzelni mit éltél át.
Tibor mondta
Érdekes,én eddig azt hittem makrélát csak konzervben olajos halként lehet kapni. Van füstölt(nagyon finom),natúr és paradicsomos. Hogy még szálka is lehet benne,álmomban sem jutott volna eszembe.
A leírás szerint nagyon finom lehet,már csak az a kérdés, melyik multi pultjában található, mert még fagyasztva sem láttam.
Sőt, el vagyok maradva,mert még női horgászt sem láttam.
Gasztrozseni mondta
Kedves Tibor,
Makrélát valóban multikban lehet kapni vagy kifejezetten halakat és tengeri herkentyűket árusító üzletekben. Én általában ha multiban veszem, a fagyasztott verziót választom, mivel a halas pult gyakran kritikán alulinak néz ki. Az íze erőteljes és finom. Az ismeretségi körömben rajtam kívül, azért akad még, egy-két női horgász, de valóban nem ez a jellemző.
Rádai mondta
Ha segithetek akkor ma láttam a Savoy parki bevásárlóban nagyon jó árban 1,2kg 1000Ft volt de volt böven:
Bor mondta
Sziasztok
Az auchanba van fagyasztott általában
Gasztrozseni mondta
Kedves Bor,
Köszönöm a tippet!
Jocó mondta
A makréla valóban a legfinomabb hal, a fagyasztottal sincs semmi gond, teljesen jó. Az elkészítés szerintem túl van bonyolítva. Felolvaszt, erősen besóz, kis oliva olajjal meglocsol, felhevített kontakt grillben 4-5 perc alatt kisüt. (Nincs olyan, hogy “felesleges víz”, ezért sózás után nem kell 30 percig állni hagyni – levet ereszt, kiszikkad. Ugyanezen okból én nem lassan, magától olvasztom ki a fagyasztottat, hanem mikróban hirtelen, mert így kevesebb levet enged, lecsesebb marad.)
Semmi más fűszer nem kell bele, viszont fogyasztás előtt le kell locsolni előre elkészített olivaolaj-fokhagyma lötyivel (olivába jó sok összezúzott fokhagymát teszünk, hogy ellepje az olaj és egy fél napig érleljük, hogy az olaj is átvegye az ízt). Ezzel lelocsoljuk fogyasztás előtt/közben, a zúzott fokhagymából is bőven kerüljön rá!. Magának a halnak és a fokhagymának olyan jellegzetes íze van, hogy nem kell más fűszer. Egyébként Horvátországban is így szervírozzák… Minden hal közül a legfinomabb.
Gasztrozseni mondta
Kedves Jocó,
Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataidat, és a véleményed, annak ellenére, hogy nem értek egyet veled bizonyos dolgokban, elfogadom, hogy te így készíted, biztosan így is ízletes.
Kriszta mondta
Én ettem már finomabb halat is, mint a makréla, de ez egyéni ízlés kérdése.
A fagyasztott étel mikrózását én bizony elfelejteném, a mikró semmilyen ételnek nem tesz jót. Az olívával kapcsolatban igazad van, jobb hozzá, mint a vaj.
Gasztrozseni mondta
Kedves Kriszta,
Valóban, mindenkinek más az ízlése, halak területén meg főleg, ez természetes. A mikróval kapcsolatban viszont az a meglátásom, hogy vannak olyan pillanatok, amikor idő szűkében vagyok, vagyunk, ilyenkor nem biztos, hogy megvárjuk, hogy természetes módon olvadjon ki a fagyasztott étel.
Anikó mondta
Én a mikrós kiolvasztással gyakran jártam úgy, hogy szinte megsült a hús benne, úgyhogy ezért mosógatóba engedett forró vízben szoktam olvasztani, ha kihűl a víz, lecserélem, 2-3 csere után már jó is lesz. Max. fél óra, érdemes kipróbálni. Makrélát pedig vadászok a Lehel piacon, ott van egy nagyon jó kis halárus, mindig szép áruval.. :)
Gasztrozseni mondta
Kedves Anikó,
Köszönöm a tippet!
Péter mondta
Az tény, hogy nagyon finom. Ma fogtam én is egy vödörrel Angliában, és most próbáltuk ki először. Azonban azt kell hogy mondjam, a Dover Sole laposhallal nem versenyezhet! Az ám az igazi csemege :D
Gasztrozseni mondta
Kedves Péter,
Örülök, hogy tetszik a recept. Kicsit irigykedve olvastam soraidat, hogy ilyen finom halakat ehetsz frissen fogva.
Gábor mondta
Kedves Gasztrozseni!
Én karácsonykor az erkélyen, faszénen grillezett változattal szeretném meglepni a vendégeimet evvel a fogással. Sütéskor tegyem fóliába, vagy lehet közvetlenül a rácson sütni? Tegyek rá zsiradékot, vagy elég sütés után?
Üdv, Gábor
Gasztrozseni mondta
Kedves Gábor,
Szerintem bugyoláld alufóliába, amit előtte alaposan megvajaztál. Én a pisztrángot szoktam így készíteni.
Gábor mondta
Köszönöm a tippet!
Edit mondta
Tegnap elkészitettem vacsorára az indiai férjemnek – némi változtatással az itteni körülményeknek/alapanyagoknak megfelelően. Első ránézésre azt mondta, hogy nem valószinű, hogy ő ezt igy meg tudja enni. “Hol a chilli meg a többi fűszer??” De aztán megkóstolta, és odáig volt érte, meglepődött, hogy mennyire finom. Szóval remek recept, köszönet érte :)
Gasztrozseni mondta
Kedves Edit,
Nagyon örülök, hogy ízlett férjednek a makréla!
Ancsi mondta
Sziasztok!
Már rég megettük, de a férjem még mindig ismételgeti, hogy “ez nagyon finom volt”, “ez nagyon jó”, “nyaralás íze van”, “nagyon ügyes vagy”.
:-)
Köszönöm!
Gasztrozseni mondta
Kedves Ancsi,
Szívből örülök a sikerednek!
Orpod mondta
A Bosnyák téri piacon lehet kapni makrélát, most sül a sütőben. A fenti receptet követem, biztos finom lesz, már érzem az illatát.
Orpod mondta
Nagyon finom a húsa, nekem kicsit száraz, de legalább nagy szálkák vannak benne.
Helga mondta
Köszönöm a receptet, valóban nagyon finom, én nem tettem rá semmi zsíradékot és egyáltalán nem lett száraz, alacsony hőfokon lassan sütöttem, így nem száradt ki, plusz nagyobb halakat használtam, szóval eleve zsírosabb volt. (Tesco-ban vettem a fagyasztott makrélát, olcsóbb volt, mint a hekk, így gondoltam kipróbálom, nem csalódtam, legközelebb is ezt választom)
Papp Gábor mondta
A lidl ben kapható fagyasztott makréla ki van e belezve, mert az eladók nem tudták megmondani ?
Gasztrozseni mondta
Kedves Gábor!
Erre sajnos nem tudok választ adni.