Ez a lekvár bár így nem hangzik túl jól, tulajdonképpen egy melléktermék, ugyanis a meggyszörp készítése során visszamaradt meggyből készítettem el. Nem szerettem volna, ha az a rengeteg meggy kárba vész, ezért újrahasznosítottam.
Szörpöt 4 kg meggyből készítettem, és ebből a mennyiségből a végén 1,2 kg meggy maradt meg a lekvárhoz. Szerettem volna feldobni valamivel, hogy ne csak egy egyszerű meggylekvár legyen, ezért szétnéztem a spájzban. Az egyetlen csoki, amit találtam a húsvétra kapott After Eight nyuszik voltak. Gondoltam miért is ne használhatnám fel, hiszen a mentolos íz kifejezetten üdítő hatással bír, és ha ezt át tudja adni a lekvárnak, az csak jó lehet.
Természetesen használhatsz bármilyen csokit, de én az étcsokit javaslom, mert egy magas kakaótartalmú étcsoki (70%)nem olvad meg olyan könnyen, mint egy tejcsoki.
Ez a mennyiség 5 db 3,7 dl-es dunsztosüveget töltött meg teljesen.
Hozzávalók:
- 120 dkg meggy
- 1 zacskó Dr. Oetker dzsemfix szuper 3:1
- 10 dkg barna nádcukor
- 20 dkg étcsoki (én After Eight nyuszit használtam)
- 1 db citrom leve
Az üvegeket már egy nappal korábban célszerű előkészítened, hogy ki is száradjanak. Én mosogatógépben mostam el őket, de kézzel elmosogatva is tökéletesen jók lesznek.
Ha van rá lehetőséged saját termelésű citromot használj, vagy olyat vásárolj amelynek a héja nincs bevonva semmilyen anyaggal. Most már a legtöbb citrom csomagolásán feltüntetik, ha a héjfogyasztásra alkalmatlan.
A csokit egyéles késsel darabold fel apró kockákra, majd tedd a fagyasztóba a lekvár üvegekbe töltéséig. Így amikor a forró lekvárhoz, hozzáadod a csokit, nem fog felolvadni.
Mivel a meggy már a szörp főzés során össze lett törve, következhet is a lekvár főzés. A meggyhez add hozzá a barna nádcukrot, a dzsemfixet, körülbelül 4 dl vizet és közepes lángon tedd fel főni. Nagyon gyakori kevergetés mellett, várd meg amíg a lekvár elkezd forrni. Ekkor még 5 perig forrald, majd vedd le a tűzről.
Ekkor még nagyon híg a lekvár, de ettől nem kell megijedned, be fog sűrűsödni. Most csavard ki a citrom levét, és add a lekvárhoz. Az egészet alaposan keverd össze.
Kezd el megtölteni az üvegeket. Amikor az üveg 1/3-át megtöltötted lekvárral szórj bele egy evőkanálnyi darabolt csokit. Most következzen megint lekvár és az üveg 2/3-ánál ismét adj hozzá egy evőkanálnyi csokit, majd lekvárral töltsd tele az üveget. Ha megteltek az üvegek, alaposan csavard rá a tetejüket, majd fordítsd fejre őket 5 percre. Így garantáltan nem fog megromlani a lekvárod. Készen is vagy! Ha kihűt mehet a spájzba.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Erzsi mondta
Kedves Dia!
Én még ijet nem csináltam ,de nem is hallottam.Sajnos már nem is tudom megcsinálni,mert eltettem a meggyet és a fán sem maradt.
Persze a piacon még lehet kapni,majd meglátom,de őszintén kiváncsi vagyok rá,hogy milyen lehet.Köszönöm .
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsi,
Ha sikerül még hozzájutnod meggyhez, szerintem érdemes kipróbálnom.
Hutvágner Jutka mondta
Szia Dia!
Nagyon izgalmasan hangzik, ki fogom próbálni.
Köszönöm. Jutka
Gasztrozseni mondta
Kedves Jutka,
Remélem ízleni fog!
Jóvérné Tar Rebeka mondta
Kedves Dia!
A meggy lekvárhoz a megjegyzésem: nagyon finom lehet.Sajnos én is ,mint az előttem szóló..le maradtam! De jövőre meg próbálom.(de a “panelben nincs tárolási lehetőség! De van2 lányom és 4 Unokám.)csak meg esszük BŐVEN tél előtt.
Most viszont a CUKKINIRE kerestem rá, Ígyt találtalak meg Téged.A cukkinis lepény tettszett nagyon, de volt MINDEN hozzávaló itthon és miután már nagyon “éhes voltam ” én találtam ki egy “cukkinis -ételt”Leírom és a véleményed kérem.!
2db közepes cukkinit meg mostam és meg hámoztam,karikákra vágtam,(nem vastag) rászórtam a hűtőben elrakott friss”sós”petrezselyemből(óvatosan mert sós lesz) (az is lett kicsit. Közben forrt a víz,bele lógattam a rizst 2 tasakkal, (1 -is elég )Már sült az olajban a cukkini, 4-n -(villany t.-ly)de pár perc, 2-3-sra,levettem,hogy meg ne égjen! Halvány sárga (barna )sűlés után Papir törlős tányérra kiszedtem.Közben meg főtt rizs, leöblítve, lecsöpögtetve,jénai tálba raktam. Az összes cukkinit a tetejére raktam ,leöntöttem petrezselymes joghurttal, tetejére paradicsom karikákat raktam.. !!!!Még meleg volt és 2 lapos tányérral már meg is ettem..Nagyon finom volt, és laktató.. fél l-citromos sima vizet ittam.. rá és nagyon jól laktam vele. !!!(a sóval vigyázzatok..) Ez volt a késői EBÉDEM,de maradt még holnapra is, ez bőven elég 2személynek is. .. lehetett volna , sajtot ,sonkát is rádobni..De így is LAKTATÓ volt..s aránylag egészséges. :-) Mit szólsz hozzá Dia? Elkészítés mindennel együtt..kb 35-40 perc.. Most megyek mosogatni és felmosni..ha azt is beleszámolom az időbe,1 óra.. S utána jön ….EGY JÓ KÁVÉ.. MAJD –egy esti SÉTA.. Üdvözöl Rebeka :-) :-) milyen CÍMET adnál ennek az ételnek?
Gasztrozseni mondta
Kedves Rebeka,
Nagyon ügyesen kitaláltad ezt az ételt. Én talán a hús mentes rakott cukkini nevet adnám neki.
Kaszás+Éva mondta
Kedves Dia!
Én is kipróbáltam a csokis meggyet. A meggy egyharmadát aprítottam, felforraltam, majd hozzáadtam a felezett meggyeket. Ízesítettem dióolajjal, fahéjjal, kevés barna cukorral. Csokoládéból a hetven százalékost választottam. Megszámoztam az elkészült, megtöltött üvegeket. Már felbontották, egy részét meg is ették.
Most szilvalekvárral pótolom.
A magozott, gusztusosan felezett szilva felét szépen sorba rakom egy sütőlemezen, és 70 fokon elősütöm. megszórom 1 óra múlva fahéjas cukorral, de csak gyengén.
A szilva másik felét aprítom, és felforralom. Az 5 kiló szilvához összesen 25 deka barna cukrot keverek. Öntök hozzá nagyon finom vörös bort (Száraz, testes), úgy 3-4 decit. Amikor forr, akkor teszem bele az elősütött szilvát. Még egy kevés fahéjat teszek hozzá, kóstolgatom, majd gyorsan üvegekbe merem. A csokoládét 1 merőkanál szilvalekvár után dobom az üvegbe.
Persze dzsemfixet használok, mert így nagyon gyors a folyamat. Ebből is elkóstoltak már két üveggel, így pótolom. Kipróbálom a rumos-csokis változatot is.
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Fantasztikusan hangzik ez a szilvalekvár recept! És a rumos-csokis is biztosan befutó lesz!