Neked is vannak fenntartásaid az igazán elegáns éttermekkel kapcsolatban? Főleg, ha a belvárosban vannak? Vajon azok az ételek, melyek nevét gyakran nem is érted, tudnak majd számodra olyan íz élményt nyújtani, melyre szívesen emlékszel majd vissza? Sok kérdés merült fel bennem is, úgyhogy éppen itt volt az ideje, hogy megkeressem a választ.
Budapest egyik igazán nívós éttermében, az Araz étteremben vacsoráztam. Az étterem a történelmi múltra visszatekintő Continental Hotel Budapestben kapott helyet, mely egykor a Hungária Fürdő épülete volt.
Számtalanszor jártam már ezen környéken, és mindig érdeklődéssel töltött el az ódon réz forgóajtó, hogy mi is rejtőzhet mögötte. Most, hogy az étteremben vacsoráztam, lehetőségem nyílt a Continental Hotel Budapest megtekintésére is. A szálloda hallja tágas, a galérián kávézóval, melyet a régi kávégép tesz igazán korhűvé. Ha erre jársz, bátran beülhetsz a kávézóba is, hiszen ez nem csak a szállóvendégek számára van fenntartva. Igazi kávékülönlegességeket kóstolhatsz, és válogathatsz a ház, helyben készült süteményeiből.
De vissza a vacsorához, hiszen ezért jöttem.
Nem volt könnyű a döntés, hogy mit is válasszak, hiszen háromféle étlap van: francia, magyar és zsidó. Mindegyik más-más íz világot testesít meg. Végül úgy döntöttem, hogy minden étlapról választok valamit, hogy el tudjam dönteni, hogy valóban mindhárom konyhában otthon vannak e.
Előételként liba erőlevest választottam macesz gombóccal. Bámulatosan tömény íz orgia tárult elém, de már a leves illata is elképesztően intenzív volt. Nem tudom, hogy milyen arányban volt a víz és a libahús a levesben, de ez már sokkal inkább libaesszencia volt, mint leves. A maceszgombócok fűszerezése igazán különleges volt, és tökéletesen harmonizált a levessel.
Vacsorapartnerem előételként hideg ökörszeleteket evett mogyorószendvicsen, melybe én is belekóstoltam. Első pillantásra kicsit idegenkedtem a rózsaszín ökörszeletektől, de feleslegesen ugyanis a különleges technológiával elkészített hús isteni volt. Nem volt nyers, porhanyós volt, a földimogyorókrém édeskés volt, a balzsamecetes saláta savanykás íze pedig különleges kapcsolatot teremtett a három különböző íz világ között.
A főétel kiválasztása sem járt kevesebb tanakodással, de szerencsére a talpraesett és készséges felszolgálók átsegítettek a kezdeti bizonytalanságon, és segítettek a döntésben. Végül levendulás kacsamellet kértem, édesgyökér-karottakrémmel és manjari-szósszal.
Tudom, hogy szentségtörés, de megkértem felszolgálónkat, hogy tolmácsolja kérésemet a séf felé, miszerint a kacsamell ne legyen rozé. Bár biztosan nem értett egyet döntésemmel a konyhafőnök, mégis elkészítette nekem a kacsamellet a kérésemnek megfelelően. A levendula enyhén érezhető volt, nem volt túl sok, izgalmas ízt kölcsönözve a húsnak. A karottakrém édes volt, viszont a manjari-szósz, ami tulajdonképpen egy csokoládé szósz, amitől egy édes ízt várnál, fanyar volt, intenzív kakaó ízzel. A három íz együtt olyan kombinációt alkotott mellyel ez idáig nem találkoztam. Érdemes volt hallgatnom a tapasztalt felszolgálókra.
A lazacfilét füstölt mentás zöldborsópürével és málnavinaigrettével is volt szerencsém megkóstolni, mivel vacsorapartnerem ezt választotta főételnek. Már a látvány is igazán kellemes volt. Leginkább a málnavinaigrette íze fogott meg, melynél szintén olyan érzésem volt, mint a manjari-szósznál. Édes ízre számítottam és ennek ellenére egy fűszeres málna ízzel találkoztam.
A képek csalókák lehetnek az ételadagok méretét illetően, ugyanis, a fantasztikus ízek ellenére a főételnek csak a felét tudtam megenni. Pedig még a desszert is vissza volt.
Kis pihenő következett, felkészülés a desszertre. Közben megerősödött bennem egy gondolat. Érdemes megfigyelned, hogy, ha valami igazán intenzív ízű és illatú ételt eszel, nem fogsz annyit enni belőle, mint egy kevésbé ízes, kevésbé zamatos ételből. Ilyenkor egyszerre két érzékszervedre is hat az érzés. Nem alaptalan az a mondás, hogy „jóllaktam az illatával”.
Na de, ne hanyagoljuk el a desszertet. Már csak a magyar étlapról nem választottam még az este folyamán, ezért úgy döntöttem, hogy a desszert mindenképpen hazai lesz. Így esett a választásom a „Rigójancsi kicsit átgondolva” fantázianevű desszertre.
A desszert már látványában is eltért a megszokottól. A süteményben nem volt tejszínhab, külön került tálalásra. A piskóta sem a megszokott kakaós piskóta volt, viszont a csokoládéhab intenzív íze miatt, nem tudtam tökéletesen megítélni, de talán mézes lap volt. A desszert tetején egy vékony csokoládélap kapott helyet, mely helyben készült és fenomenális volt. Érdekes volt a Rigójancsi ebben a verzióban, könnyű volt, nem túl tömény, bár nekem a tejszínből jöhetett volna kicsit több.
Vacsorapartnerem Étcsokoládé-mousse-t evett mangós répapapirusszal és portóis fügével. Nagyon látványos desszert. Az étcsokoládé mousse, nagyon könnyű volt és kevésbé volt édes, mint az én Rigójancsi desszertem. A répapapirusz nagyon érdekes volt, az íze leginkább karamellizált sárgarépára engedett következtetni. De hogy valójában, hogy készült az egyelőre előttem is titok. A desszert is óriási adag volt, úgyhogy a teljesítményem ebben az esetben is csak 50%-os volt.
A vacsora teljesen tökéletes volt, elégedetten, és élményekkel gazdagon távoztam. Az árak abszolút elfogathatóak, nem drágább, mint bármelyik belvárosi étterem, ellentétben azokkal az éttermekkel, ahol bár finomak az ételek, de az adagok után hazaérve még gond nélkül tudnál vacsorázni. Itt normális adagokra számíthatsz, különleges, egyedülálló ízek párosítására, fejedelmi kiszolgálásra és egy igazán elbűvölő környezetre.
Értékelés
Az ételek minősége: | |
Az ételek mennyisége: | |
Választék: | |
Ár – érték arány: | |
Kiszolgálás: | |
Hangulat: | |
Összhatás: |
Mária mondta
egy négy tagú család ki tudná fizetni?
de jó volt olvasni a különlegességekről.köstzönöm
Gasztrozseni mondta
Kedves Mária,
Szerencsére az étterem honlapján meg tudod nézni az árakat, és ez alapján el tudod dönteni, hogy bele fér e a büdzsétekbe.
Jutka mondta
Szia! Nagyon tetszett a kritikád. Kedvet kaptam én is, hogy kipróbáljam.
Amit hiányoltam az ital. Mert szerintem ettől teljes és egységes egy ílyen lakoma.
Jutka
Gasztrozseni mondta
Kedves Jutka,
Az italról valóban nem esett szó, mivel csak gyümölcslét fogyasztottam, de igen bőséges a választékuk. Magyarország minden tájegységéről tartanak borokat. A mixerjeik pedig több mixer verseny győzelemmel is büszkélkedhetnek.
erika mondta
Még nem voltam étteremben, sem ebédelni, sem vacsorázni, de a képek alapján nagyon gusztusos, egyszer kipróbálnám, főleg az izvilága miatt.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erika,
Nekem nagyon tetszett, szerintem nem bánod meg, ha úgy döntesz, hogy kipróbálod.
Márta mondta
Nagyon merész választások voltak. Ez a sokféle íz a mindennapok átlagjai után biztos jólestek. Az adagok a képen nem tűnnek nagynak. A vacsora összértékét én is hiányolom. A séfek tényleg törekedtek a különleges ízhatásra. Mennyi munka lehetett egy-egy étel elkészítésénél!!! Picit irigykedve olvastam a beszámolódat. Köszönöm.
Gasztrozseni mondta
Kedves Márta,
Árakat nem szoktam beleírni az étteremkritikába, de a http://www.araz.hu-n fent van az étlap, mindenki számára elérhető.
Valéria mondta
Kedves Dia! Nagy élmény volt olvasni / gasztrokalandodat, / az ételfinomságokat igazán köszönöm, hogy még fáradtál azzal is, hogy beszámolsz nekünk. Ezek az ételek különlegesek, gondolom a séfeknek nem nagy akadály elkészíteni. Örülök, hogy pihentél, köszönöm mégegyszer a beszámolódat. Üdvözlettel, Valéria
Gasztrozseni mondta
Kedves Valéria,
Örülök, hogy tetszett a beszámolóm.