Barátaink meghívására ellátogattunk az etyeki Korda Filmstúdióba. A két órás program végeztével már meglehetősen éhesen hagytuk el a helyszínt. Visszafelé éppen azon tanakodtunk, hogy hova is üljünk be ebédelni, amikor megláttuk ezt a szimpatikusnak tűnő kis családias éttermet. Rögtön meg is álltunk.
A bajor konyha közel áll a szívemhez. Be kell valljam, hogy a síelések alkalmával is mindig az étkezéseket várom a legjobban. Mindig kipróbálok valami újat a bajor konyha remekeiből. Szerencsére már itthon is akad néhány igazán remek bajor étterem. Ez a kisvendéglő is felkerült a listámra a kedvencek közé.
Az étteremnek rendkívül családias hangulata van. Régi parasztházra emlékeztető épület, tele bajor és Provance-i hangulatot idéző design elemekkel. Valahogy ez a két kultúra nem üt el egymástól, sőt nagyon jól kiegészítik egymást. A belső tér tényleg elég kicsi, összesen talán 6-7 asztal fér el benne. Érkezésünkkor is már csak egy szabad asztal volt.
Az étlapon nincs 100 féle étel, ami nem is baj, ha azokat amik közül lehet választani jól készítik el. Van napi ajánlat és van heti ajánlat (vagy havi ajánlat erre pontosan nem emlékszem) melyek között azok is találnak kedvükre való ételt, akik nem elkötelezett hívei a bajor konyhának.
A kiszolgálás nagyszerű. A pincér igazán illedelmes, kedves és segítőkész. Mint általában most is variáltunk kicsit az italok és az ételek tekintetében is, és a legnagyobb természetességgel voltak partnerek ebben.
Annak ellenére, hogy az étterem tele volt, és délután négy órától esküvő miatt zártkörű rendezvényt tartottak, nem kellett sokat várnunk az ételeinkre.
Előételként mindenki levest kért.
Az őszibarack krémleves levendulás habbal ízletes és kellemesen hideg volt. A levendula nem ütközött ki harsányan, így jól passzolt a leveshez. A sörös hagymaleves szintén nagyon jól sikerült, amit a római kömény még különlegesebbé tett. Bár rendelője pont a római köményt nem szereti, de állítása szerint ebben a levesben finom volt.
A lencse krémleves valóban krémleves volt. A lencse héja vagy tökéletesen le lett pürésítve vagy a leves volt átszűrve, mindenesetre tökéletes állaggal büszkélkedhetett. Ízre a hagyományos lencseleveshez tudnám hasonlítani. A hozzá levesbetétként tálalt füstölt-főtt csülök nagyszerű volt. Az én májgombóc levesem pedig egyszerűen szuper volt. Azt az igazi bajor májgombócot kaptam. A zöldségek pont annyira voltak csak megfőzve a levesben, ahogy én szeretem, a közepük még kissé roppanós volt, a leves pedig igazi lassan főzött kiváló alapanyagokból készült húsleves volt. Ahogy a képek is mutatják az őszibarack krémlevesen kívül mindegyik leves hatalmas adag volt.
A főételeknél szinte két-két egyforma ételt kértünk. Volt egy grillezett camembert, grillezett zöldségekkel és egy grillezett camembert pirított nudlival. A zöldséges variáció volt az eredeti, a pirított nudlis külön kérésre készült. A sajt tökéletesen volt megsütve. Kívül a kérge összetartotta, de belül már lágy volt és krémes. A pirított nudli krumpli nudlit takar, ami egy igazi sváb étel. Ennek megfelelően finom is volt.
A másik két főétel bajor kolbász volt, bajor pereccel és édes mustárral. Az eredeti bajor kolbászt főzik, de a felszolgáló felhívta rá a figyelmünket, hogy szerinte sütve jobb, éppen ezért úgy is kértük. És tényleg klasszisokkal ízletesebb volt sütve, mint főzve. A hozzá tálalt perec finom puha volt, érezhető volt a frissesség.
Teljesen teleettük magunkat. Az ízletes és bőséges fogásoknak köszönhetően, együknek sem volt hiányérzete az étkezés végén, pedig a desszertet most kihagytuk.
Nagyon örülök, hogy rátaláltunk erre a helyes Bajor kisvendéglőre. Amikor indultunk még nem sejtettük, hogy ilyen jó kis helyen fogunk ebédelni.
Értékelés
Az ételek minősége: | |
Az ételek mennyisége: | |
Választék: | |
Ár-érték arány: | |
Kiszolgálás: | |
Hangulat: | |
Összhatás: |
fogel mária mondta
kedves Dia, nagyon tetszik az új design és az étteremkritika is jó ötlet!
üdv fm
Gasztrozseni mondta
Kedves Mária,
Örülök, hogy tetszik az oldal!
Orosz Zoltán mondta
Kedves Dia!
Idő közben az étlapunk megújult.
Lekerült a lencse krémleves, melyet Önök is kóstoltak, de helyette a vargánya krémlevest tudnám most ajánlani.
Van erdei gombás sertéspaprikásunk, melyet a marhapofa pörkölthöz hasonlóan most juhtúrós sztrapacskával kínálunk. A sztrapacska önálló ételként is megjelent az étlapunkon füstölt csülökkel, vagy nélküle
A meglévő desszertjeink mellé pedig újként felkerült a császármorzsa házi baracklekvárral.
Üdvözlettel,
Orosz Zoltán
Gasztrozseni mondta
Kedves Zoltán,
Köszönöm a hasznos információkat. Úgy látom az új étlap miatt is érdemes lesz ellátogatni a Barnabás testvérbe.
Johannes Krauser mondta
No offense, mi is jártunk ott nem sokkal a nyitás után, úgyhogy ha már így szóba került, hozzáfűznék néhány dolgot a kritikához.
Az enteriőr tényleg nagyon hangulatosra sikerült, és a kiszolgálás sem érheti szó. A konyha viszont nem volt az igazi. A bajor virslinek nem volt ‘bajor virsli’ íze és állaga, legalábbis a bajor utazásaim során tapasztalt élménytől jelentősen eltért -igaz, Magyarországon biztos nem könnyen beszerezhető, hacsaknem Czímerék leszerződtek OEM partnernek a szomszédban ;). A mustár egészen biztosan nem bajor édes mustár volt, talán csak elfogyott aznap este, de teljesen klasszikus unilever íze volt, aki ismeri nem tévesztheti össze. A csülköm szépen átsült, de a bőre gumis maradt, nem volt valami felemelő élmény elfogyasztani, erre illett volna rendesen odafigyelni. A többi részlet teljesen rendben volt, biatorbágyiként én is szurkolok, hogy hosszabb távon is beágyazódjon az étterem.
Ellenben az öt csillagos értékelés (az aznapi teljesítmény alapján) barokkos túlzás, a belvárosi árak mellett joggal elvárható, hogy az apró részletekre is odafigyeljenek. Remélem, ezek csak kezdeti nehézségek, drukkolok, hogy rendben menjenek a dolgok.
Gasztrozseni mondta
Kedves Johannes,
Köszönöm, hogy megosztottad tapasztalataidat!
Orosz Zoltáb mondta
Kedves Johannes!
Nagyon köszönöm az észrevételeit, kritikáit. Meggyőződésem, hogy a hibáinkból lehet és kell tanulnunk. Azok kijavításával lehetünk jobbak.
A bajor „virsli” (kolbász) valóban Czimmer beszerzés, így annak jellemzői adottak és szerintem más forrás sem lenne egyszerűbb és jobb. A mustár nehezebb ügy volt, mint a kolbász, de mostanra sikerült találni egy jobbat.
Ami még befolyásolhatja a kolbász ízét, hogy nem az eredeti módon készítjük el. Tudtommal egy igazi bajor először vizet forral, majd amikor az felforrt, lehúzza a tűzről és ebbe a vízbe helyezi a nyers kolbászt és 12 percig „főzi” benne. Kipróbáltam, és más, szerintem jobb így az íze. Sőt a bajorok a bőrét sem szokták megenni. Kérdeztük a vendégeket, de mindenki a sütést kérte, a főzéstől elzárkóztak.
A csülök miatt így utólag is az elnézését kérem! Bár azt gondolom ezen a téren is léptünk előre. Ma már igyekszünk pirosra és ropogósra sütni a bőrét, mert az úgy jó.
Remélem vendégül láthatjuk még és akkor már kevesebb kritikával kell majd illetnie bennünket! :)
Üdvözlettel, Orosz Zoltán