Előre szeretném leszögezni, hogy aszalni nem csak kemencében lehet. Aszalógépben vagy hagyományos sütőben is elkészíthetőek az aszalványok. A legfontosabb, hogy egészséges, érett gyümölcsöt használj fel hozzá.
Sokat olvastam utána, hogy aszaljak, és beszélgettem is erről több, nálam nagyobb tapasztalattal rendelkező emberrel. Rengeteg javaslatot kaptam, amik közül néhányat alkalmaztam is, de igazán a saját aszalásom során tapasztaltam meg, hogy nekem mi válik be.
A folyamat nálam így zajlott. A meggyet 10-15 percre beáztattam vízbe, majd alaposan megmostam. Úgy magoztam ki őket, hogy csak kicsit nyitottam szét, pont annyira, hogy a magot ki tudjam venni. A legjobb erre a célra a meggy magozó, de ha nem rendelkezel vele, kézzel is meg lehet oldani. Miután kimagoztam a meggyeket egy fazékba tettem őket. Egy másik fazékban pedig annyi vizet forraltam, ami el fogja majd lepni a meggyeket. Literenként tettem a vízbe 10 dkg barna nádcukrot, és megvártam amíg felforr.
Amikor a barna nádcukros víz már lobogott, levettem a tűzről és ráöntöttem a meggyekre. Tettem rájuk egy fedőt, és hagytam így kihűlni. Gyakorlatilag ez kicsit olyan mintha meggybefőttet készítenék. Amikor kihűlt a hűtőbe tettem nehogy megforrjon, ugyanis ebben a cukros vízzel ellepett állapotában kell maradnia legalább 24 órát. Így a meggy nem fog teljesen kiszáradni az aszalás során, a belseje zselés marad.
Amikor letelt a 24 órás „áztatási” idő a meggyeket lecsepegtettem. A tepsit kibéleltem sütőpapírral, majd rátettem a meggyeket körülbelül 1 cm távolságra egymástól. Igyekeztem úgy rakni a meggyeket, hogy ne nyíljanak szét.
A kemence 90-95 C fokos volt amikor betettem a gyümölcsöt. Az ajtót becsuktam, de a tévőt ujjnyira nyitva hagytam, hogy a gőz ki tudjon szállni. Mivel a kemence nagyon lassan hűl ki ezért nehéz pontosan meghatározni a hőfokot. Ami biztos, hogy 90-95 C fokban kerültek be a meggyek és 36 óra múlva, amikor kivettem őket, a kemence 55-60 C fokos volt.
Onnan tudod, hogy elkészültek a meggyek, hogy kívül már ráncosak, de ha megnyomod őket érzed, hogy belül zselések.
Egy éjszakára szobahőmérsékleten hagytam őket, hogy teljesen kihűljenek, csak másnap kerültek bele a jól zárható dunsztosüvegbe.
Jó aszalást kívánok!
Péntek Judit mondta
Kedves Dia,
Az aszalt meggyet én is megcsinálnám, de az aszalással problémám van, ugyanis nekem villanysütőm van. A sütő ajtaját résnyire nyitva kell tartani az aszalás alatt vagy be kell teljesen zárni? Az aszalási hőmérséklet megegyezik a kemencében történő sütés hőmérsékletével? Légy szíves ebben segíts nekem.
Előre is köszönöm:
Judit
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Nekem is villanysütőm van. Én a sütőben aszalásnál az alsó felső sütést használtam, és kinyitottam a sütőajtaját résnyire, hogy a gőz folyamatosan távozhasson. Két nap aszaltam, mindkét nap 8-8 órát. Első nap 90 C fokon, másnap 60 fokon. Persze az időtartam sütőnként változó lehet, de nagyjából ennyi idő elég kell legyen hozzá.
Péntek Judit mondta
Köszönöm a gyors válaszodat.
Hock Lajos mondta
Kedves Dia . !
Minden meggyes recepted szuper, Köszönöm Szépen!
További jó egészséget kívánok, nektek,,!
Üdv ,Lajos
Péntek Judit mondta
Kedves Dia,
Idén vettem egy aszalót, így nem kell már a sütőben aszalnom. Kérdésem Hozzád,hogy az előkészítést ugyanígy csináljam, ahogyan írod és tavaly is csináltam vagy elég ha egyszerűen – mosás és magozás után – beleteszem a meggyet az aszalóba, mint ahogyan a géphez mellékelt receptben van?
Várom válaszodat és előre is köszönöm:
Judit
Julianna mondta
Én is szeretnék aszalógépes tanácsokat hallani. Én lehet, hogy túl szárítottam aszaláskor a szilvát, de félek, hogy egyébként nem marad el.
???
Köszönettel és üdvözlettel: J.