Ez nem egy klasszikus tésztájú derelye. Ugyanis amikor először készítettem akkor éppen pelmenyit főztem, viszont a töltelék kevésnek bizonyult és maradt egy jó adag tészta. Hirtelen nem is tudtam mi tévő legyek, aztán bevillant, hogy már egy ideje szeretnék derelyét készíteni. Gondoltam kipróbálom milyen lesz pelmenyi tésztából. Bizton állíthatom, hogy jó próbálkozás volt.
Arról nem is beszélve, hogy a diós morzsa milyen kiválóan működik együtt a szilvalekvárral. Tökéletes íz harmónia.
Hozzávalók a tésztához:
- 35 dkg tönkölybúza finomliszt
- 1,5-2 dl víz
- 1 tojás
- 1 kávéskanál só
Hozzávalók a bundázáshoz:
- 7,5 dkg zsemlemorzsa
- 7,5 dkg darált dió
- 1 evőkanál barna nádcukor
- 1 evőkanál olívaolaj
Hozzávalók még:
- masszív állagú szilvalekvár (a legjobb a házi cukormentes vagy a Szatmári szilvalekvár)
Először készítsd el a tésztát.
A liszthez add hozzá a sót, és a tojást. Folyamatos dagasztás mellett adagold hozzá a vizet. Ne öntsd bele egyszerre az egészet, mert a liszttől függ, hogy mennyit fog felvenni. Addig gyúrd, míg a tészta szép egyenletes lesz. Ruganyos, közepesen kemény tésztát kell kapnod. Fontos, hogy ne legyen túl kemény, mert akkor nem fogod tudni kinyújtani, de túl puha se legyen, mert akkor szakadni fog.
Ha megvagy a tésztával, akkor takard le egy konyharuhával, és tedd félre hűvös helyre 20-30 percre.
Míg pihen a tészta, készítsd el a „bundát”. Az olívaolajat melegítsd fel és pirítsd meg rajta a zsemlemorzsát. Amikor már kezd szép aranyszínű lenni, add hozzá a darált diót és a cukrot. Még néhány percig pirítsd, gyakori kevergetés mellett, hogy a diónak is legyen egy kis pörkölt íze. Ha elkészült húzd félre a tűzről.
Egy nagy edényben forralj vizet kevés sóval, a derelye kifőzéséhez.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki körülbelül 0,5 cm vastagra, majd vágd fel körülbelül 8 x 8 cm-es négyzetekre. A négyzetek közepére tegyél egy teáskanálnyi lekvárt, majd hajtsd össze a négyzetet átlósan, hogy háromszöget kapj. A tészta széleit egy villa segítségével nyomkodd jól össze, hogy a főzés során ne nyíljanak szét. Amikor az összessel megvagy, mehetnek a forrásban lévő vízbe.
A derelyék miközben főnek folyamatosan jönnek fel a víz felszínére. Ha már körülbelül 2-3 perce stabilan fent vannak a víz tetején, megfőttek. Ekkor egy szűrővel vedd ki őket a vízből, öblítsd át folyó hideg víz alatt, csepegtesd le kicsit, majd mehetnek a pirított zsemlemorzsába. Jól forgasd össze, hogy a morzsa szépen rájuk tapadjon.
El is készült a diós-szilvalekváros derelye.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Vélemény, hozzászólás?