Így hét végéhez közeledve egyre fárad az ember. Ilyenkor már én is azon gondolkozom, hogy milyen ízletes ételt lehet gyorsan elkészíteni, nem túl sok energia ráfordítással. Ez a recept nálam most úgy született, hogy körbenéztem a hűtőben és a spájzban, hogy mi is van otthon. Spenótos-tojásos lasagne lett belőle.
Hozzávalók (4 nagy adaghoz):
- 8 db tojás
- 45 dkg friss spenót vagy fagyasztott
- 1 doboz durum lasagne tészta (500 gr)
- 20 dkg füstölt mozzarella sajt
Hozzávalók a besamell mártáshoz:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál teljes kiőrlésű Graham – liszt
- 5 dl 1,5%-os tej
- 2 teáskanál só
- 1 kávéskanál szárított bazsalikom
- 1 kávéskanál szárított oregánó
- 1 kávéskanál szárított kakukkfű
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
A tojásokat csipetnyi sóval tedd fel főni, és 10-15 perc alatt főzd keményre őket.
Közben készítsd el a besamell mártást. A lisztet az olívaolajon pirítsd meg. Akkor jó, ha a liszt kis gombócokká áll össze. Ekkor öntsd fel a tejjel. Egy szűrő segítségével keverd szét a lisztgombócokat, hogy a mártás ne legyen csomós. Add hozzá a sót és a fűszereket. Folyamatos keverés mellett főzd addig, amíg a mártás besűrűsödik.
A besamell mártást vedd ketté, kétharmad egyharmad arányban. A nagyobbik feléhez, keverd hozzá a spenótot és a zúzott fokhagymát. Ha friss spenótot használsz, megmosva és felcsíkozva keverd a besamellhez. Ha mirelit spenótból készíted, akkor a kiolvadt spenótot keverd a besamellhez. A másik feléhez ne tegyél semmit.
A tésztát nem kell külön megfőznöd.
A megfőtt tojásokat karikázd fel.
A sütőt melegítsd elő 200 C fokra.
Egy 20 cm x 30 cm-es tepsit vagy jénait vékonyan kenj ki olívaolajjal. Ezután tegyél bele egy réteg tésztát. Erre jön egy adag spenótos besamell és a tojás harmada, majd egy réteg tészta. Most megint egy adag spenótos besamell jön, és a tojásmásodik harmada. Ismét következik egy réteg tészta, amire már a natúr besamell, és a tojás harmadik harmada kerül. Fontos, hogy a besamell betakarja a tojás szeleteket.
A tepsit fedd le alufóliával és tedd a lasagnet a sütőbe.
20–30 percig süsd így.
Ha letelt az idő, vedd le az alufóliát.
Már nincs más dolgod, mint ráreszelni a sajtot a lasagne tetejére, és visszatenned a sütőbe még 10–15 percre 240 C fokon, hogy a sajt szépen megpiruljon a tetején.
Készen is van!
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Lippai Ferencné mondta
Kedves Dia!
Megalkottuk férjemmel a spenótos lasagnet. Izlett. A cukkinink is megnőtt már akkorára, hogy finom töltikét lehetett belőle alkotni. Az is igen finom lett. Köszönöm a jótanácsokat. Üdvözlettel: Lippainé Ágnes
Gasztrozseni mondta
Kedves Ágnes,
Nagyon örülök, hogy ízlett!
szabó erika mondta
Tetszik, ötletes, izletes lehet.Elkészítem.Üdv. Erika
Gasztrozseni mondta
Kedves Erika,
Remélem ízleni fog.
Németh Istvánné mondta
Kedves Dia!
Nagyon köszönöm az ötletet, irigyellek, hogy csak körülnézel a lakásban, és rögtön tudod, mit fogsz elkészíteni. Sajnos én hiába forgok, jobbra, balra, sokszor még ötletem sincs nemhogy ilyen finomságok jussanak az eszembe. Elkészítettem a családnak, igen finom lett, bár nem mindenki szereti a spenótot, de határozottan így elkészítve ízlett, nekem meg főleg, mert spenótot és sóskát sokszor készítek. Köszönöm , a muffinra még nem került sor, de azt is kipróbálom. Köszönöm, üdv. Valéria
Gasztrozseni mondta
Kedves Valéria,
Nagyon örülök, hogy ízlett!
Márta mondta
Szia Dia! A tészta megpuhul főzés nélkül? Nekem ez hihetetlen. A besamel nekem a graham liszttel sehogy nem akar besűrüsödni. Csak, ha elfő a leve. Vagy a higabb besameltől puhul be a tészta? Tényleg csak úgy kifőzés nélkül bepakolod a tepsibe?
Gyöngyi mondta
Szia Dia!
Nagyon tetszik a recept! Meg fogom csinálni!
Üdv: gyöngyi
Gasztrozseni mondta
Kedves Gyöngyi,
Bízom benne, hogy ízleni fog!
Godoné Erzsi mondta
Kedves Dia!
Köszönöm ezt a sok finomságot,receptet.
Sajnos egy ideje nem tudok főzni.A kezem izületes és begyulladt.Igy csak
nézegetem.Remélem hamarosan meggyógyul.
KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET kivánok Erzsi.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsi,
Sajnálom, mielőbbi gyógyulást kívánok! Szép húsvétot!
Laca mondta
Szia, Dia kedves!
Imádom a spenótot minden formájában… Gazdag ízvilága,
vitamin és ásványianyag tartalma magyarázza…
Megpróbálom ezt a receptedet is, de lehet, hogy lasagne
tészta helyett normál, főtt , durumtésztát fogok használni…
A végeredményről majd írok…
Neked első a csemetéd, a család, és ez természetes… Én és
rajongóid türelmesen várunk… Nyugi… Üdv. Laca.
Gasztrozseni mondta
Kedves Laca,
Kíváncsian várom, hogy hogy ízlett, milyen lett a végeredmény.
erzsebet.dekleva mondta
KEDVES DIA! ELSŐSORBAN GRATULÁLOK A KISLÁNYODHOZ, BIZTOS NAGYON SZÉP ÉS CUKI. EZ NAGYON NAGY BOLDOGSÁG. JÓ EGÉSZSÉGET KIVÁNOK MINDANNYIOTOKNAK. KÖSZÖNÖM A RECEPTEKET EZEKET IS ELKÉSZITETTEM BÁR ÉN RÉGEN A TÉSZTÁT MEGFŐZTEM DE TELJESEN FELESLEGES, MERT IGY IS MEGPUHUL A BESAMELLTŐL IS. SOK PUSZIT KÜLDÖK NEKTEK, ÉN MINT NAGYMAMA. DNÉ.ERZSÉBET.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsébet,
Nagyon szépen köszönöm!
Blau Éva mondta
Kedves Dia!
Gratulálok a kisbabádhoz, legyen sok örömöd benne!!!!
Hát igen a baba hasát kímélni kell, Csak gyengén szabad fűszerezni az ételt amíg a pici szopik. Pld: A bors helyett használj borsikafűt,
A mi generációnk olyan teát adtunk a hasfájós babának ami kedvezően befolyásolta a hasi fájdalmait : édeskömény,kamilla tea,ánizs mag. a keverékből gyenge teát készítettünk és cukor nélkül azt adtunk a babának, használt. Sokan azt mondják, hogy a bébinek legyen elég az anyatej, de gondolj bele: lehet,hogy csak szomjas hiszen neki az anyatej a kenyér is.A kis unokámnak amikor már nem volt hasfájós : sima borsmenta teát adtam gyengére főzve, cukor nélkül, natúrba és a gyermek most éves és még mindig az a kedvenc itala.Megszokta a natúr ízét és undorodik az ízesített teáktól.Köszi a recepteket és jó egészséget nektek!!!!!!!!! Üdv: Éva
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Nagyon szépen köszönöm! Hálás vagyok az általad leírt tapasztalataidért.
Katóka mondta
Kedves Dia!
A lasagne tészta a 250g vagy 500g- ot jelent? Mert lehet venni mindkét kiszerelésben, és receptből nem derült ki. Köszönöm válaszod.
Gasztrozseni mondta
Kedves Katóka,
Teljesen igazad van. 500 gr-os kiszerelésre gondoltam. Javítottam a bejegyzést! Köszönöm, hogy szóltál!