Eddig úgy gondoltad, hogy a smarni csak lekvárral és porcukorral lehet finom? Próbáld ki sajtosan! Ez az étel már akkor levett a lábamról, amikor a Baltazár megnyitóján megkóstoltam a Litauszki Zsolt féle verziót. Ez egy végtelenül egyszerű és egyszerűen elkészíthető étel, amelyet a hozzávalók tesznek fejedelmivé.
Igazából bármilyen sajtot felhasználhatsz hozzá, de a legjobb, ha valamilyen félkemény igazán aromás sajtot választasz.
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 20 dkg tönköly finomliszt
- 3,75 dl 1,5%-os tej
- 4 egész tojás
- 15 dkg reszelt Pannónia sajt
- 2 kávéskanál só
- 8-10 tekerés színes bors
- 7-8 levél friss oregánó
- 7-8 levél friss bazsalikom
- 2 db kb. 7-8 cm-es kakukkfű ágacska apró levelei
- 1/2 kávéskanál őrölt szerecsendió
- 3 dkg vaj
A tojásokat válaszd ketté. A tojásfehérjékhez adj egy csipetnyi sót, és verd kemény habbá. A tojás sárgákhoz add hozzá a lisztet és a tejet, majd keverd el alaposan. Ezután mehet hozzá a reszelt sajt, az apró darabokra tépett friss zöld fűszerek és a só. Keverd össze jó alaposan.
A felvert tojásfehérjékhez óvatosan csorgasd hozzá a sárga részt, és nagy mozdulatokkal (mint a piskótánál), hogy a tojásfehérje ne törjön össze nagyon, dolgozd össze a két részt.
Egy jó nagy serpenyőben olvaszd meg a vajat. Amikor már sistereg, öntsd hozzá a tésztát. Ahogy a császármorzsánál is, itt is az a lényeg, hogy a tészta alja megpiruljon.
Amikor a tészta alja már kicsit megpirult, kezd el kicsit összekeverni, hogy a sült részek mindig a serpenyő tetejére kerüljenek, a massza így folyamatosan sül.
Igyekezz, úgy keverni a tésztát, hogy nagyobb, 1–2 cm-es morzsák maradjanak.
A tésztát addig süsd, míg az egész szép aranysárga, egyenletes morzsákból áll. Akkor a legfinomabb, ha a morzsa kívül ropogós, belül puha. Fontos, hogy ne szárítsd ki.
Én fokhagymás tejföllel tálaltam.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Zsuzsi mondta
Kedves Dia! Nem ég le a massza a sajttól?
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsuzsi,
Nem fog leégni. Én eddig teflon serpenyőben készítettem, és tettem alá vajat is.
Boczor Teréz mondta
Üdv!
Én a tetejére sütöttem a sajtot, már akkor amikor félig kész volt. Úgy is nagyon finom.Pláne teljes kiőrlésű lisztből!!! Ezt mindenkinek meg kell kóstolni, még morzsa sem marad!!!
Gasztrozseni mondta
Kedves Teréz,
A tetejére sütött sajt is nagyon jól hangzik. Örülök, hogy tetszett a recept!