Honnan származik: Délkelet- és Dél-Ázsiából származik.
Melyik részeit használjuk: Gyöktörzsét frissen vagy szárítva, egészben vagy őrölve használjuk fel.
Milyen az íze: Fűszeres ízű, illata hasonlít a gyömbérre.
Mit fűszerezzünk vele: A currypor egyik legfontosabb összetevője. Indiai és kelet-afrikai ételekhez ajánlott, de nagyon jó ízt ad a rizses ételeknek, mártások, halak, tenger gyümölcsei és szárnyas húsok kiváló ízesítője.
Milyen élettani hatása van: Sárga festékanyaga a kurkumin serkenti az epehólyag kiürülését, serkentőleg hat az epetermelésre, ezért jól alkalmazható visszatérő gyomor- és bélpanaszok esetén.
Mit érdemes még tudni róla: Az Indiai kultúrában szent növényként tarják számon, a buddhista szerzetesek ruháját pedig a mai napig kurkumával festik.
Vélemény, hozzászólás?