Honnan származik: Amerika az őshazája..
Melyik részeit használjuk: Felfújt bogyótermését frissen vagy szárítva, őrölve használjuk.
Milyen az íze: Az édestől a méregerősig terjedhet.
Mit fűszerezhetünk vele: Magyarországon akárcsak a fokhagyma a sütemények kivételével, szinte bármelyik ételbe belekerülhet, legyen az gulyásleves, marhapörkölt, harcsapaprikás vagy akár gombapörkölt.
Milyen élettani hatása van: Nagyon gazdag C vitaminban. Serkenti a keringést, erősíti és védi az érfalakat. A nagyon erős paprikával azonban érdemes vigyázni, mert nagy mennyiségben történő fogyasztása gyomorfekély kialakulásához vezethet.
Mit érdemes még tudni róla: Hazánkban a török hódoltság idején terjedt el, és a XVIII. századtól említik jellegzetes magyar fűszernövényként.
Vélemény, hozzászólás?