Amikor kenyeret vagy kalácsot sütök, mindig kimarad nagyjából 4 dkg kovász. Mivel nem szeretem a pazarlást, ezért mindig keresem a recepteket amelyekhez fel tudom használni. Készült így már kakaós/fahéjas/pizzás csiga, kifli, keksz. Ez alkalommal pedig mézes puszedli. Az a helyzet, hogy kevesebb mint a fele érte meg, hogy rákerüljön a csoki, annyira finom, puha. Ami megmaradt még 4-5 nap után is finom puha volt.
Hot cross buns
Ismered a hot cross buns-t? Az Angolok húsvéti kicsit édeskés, fűszeres, puha, kelt zsemléje, amit a gyerekek nálunk csak a népszerű gyerekdalból ismertek. Annyira megtetszett nekik, hogy addig rágták a fülemet, amíg elkészítettem. Nagyon jó ötlet volt a részükről, mert tényleg nagyon finom. Én most mazsolás verzióban sütöttem.
Almás és túrós pite
A pite nálunk nagy kedvenc, viszont töltelék tekintetében megoszlik a csapat véleménye. Van akinél csak az almás a nyerő és van akinél a túrós. Részemről jöhet mind a kettő, de fejet hajtok a többség igénye előtt és kétféle töltelék kerül bele. Éppen ezért, ha csak almásat, vagy csak túrósat szeretnél készíteni, akkor duplázd meg a töltelék mennyiségét.
Túrós csiga
Nálunk a reggeli nagyon fontos. Mindig úgy indulunk el itthonról, hogy reggeliztünk. Általában valamilyen kenyérfélét, pirítóst eszünk felvágottal, lekvárral esetleg mézzel. Egy héten egyszer kapnak a gyerekek müzlit és általában egyszer sütök valamilyen péksüteményt. Ami lehet kakaós-fahéjas csiga, túrós batyu, édes vagy sós fonott kalács. Amit éppen kíván a család. Most túrós csiga készült.
[Tovább olvasom…]
Rákóczi túrós
Nem is tudom mikor szerettem meg ezt a süteményt. Gyerekként szerintem nem is ettem, aztán néhány éve egyszer egy cukrászdai látogatás során megláttam és megkívántam. Csak éppen a várt íz orgia maradt el. Azon túl, hogy borzalmasan édes volt az egész és ragacsos a tojáshab, semmi pozitív élményt nem nyújtott. Pedig biztos voltam benne, hogy lehetne finom is. Akkor határoztam el, hogy biztosan el fogom készíteni, csak éppen olyan formában, hogy megüsse azt a szintet, amit finomnak lehet nevezni.
Kakaós csiga
A kakaós csiga náluk igen kényes téma. Volt ugyanis egy időszak, amikor kislányom nagyon odavolt érte. De nem akármilyen csigáért. Egy bizonyos pékségben vásároltuk és csak az volt a favorit. Gondoltam ez igazán nem nagy dolog, sütök neki amikor szeretne. De hiába készítettem kelt tésztásat, vagy vesződtem több órán át a blundel tészta hajtogatásával, egyik sem volt az igazi. Aztán elmúlt a rajongása, így egy időre én is felhagytam a kísérletezéssel és pihentettem a dolgot.
Bejgli
Fura dolog, de gyermekként egyáltalán nem szerettem a bejglit. Nem értettem mit szeretnek rajta a felnőttek, hiszen kemény, száraz a tésztája és a tölteléke is száraz. Ahányszor kóstoltam mindig megállapítottam, hogy nem az én sütim. Helyette mindig kelt diós kalácsot kértem a Nagymamámtól, hogy süssön. Na mert a mákért sem rajongtam. Aztán valahogy teltek az évek és megértem rá, hogy megszeressem a mákot és vele együtt a bejglit is.
Gesztenyemisu, avagy a gesztenyés tiramisu
Amikor a gesztenyére gondolunk, szerintem sokunknak a téli hidegben parázson sütkérező gesztenye jut eszünkbe. Vagy egy tejszínhabbal gazdagon megrakott gesztenyepüré. Ezek olyan tipikus téli finomságok. De van ám egy gesztenyés desszert, amely hidegben és melegben is épp ugyanolyan jól esik. Ez a gesztenyemisu. Már évek óta készítem és ritkán marad belőle másnapra.
Mákos guba
Úgy esett, hogy egyik gyermekem szorgosan nyomta az óvodai napokat, miközben a másik utódom itthon kúrálódott egy kis köhögés jóvoltából. Nálunk a napi rutin része, hogy a reggeli közben megnézem és elmondom nekik, hogy mi lesz a menü aznap az óvodában. Amikor kis beteg kakadum meghallotta, hogy mákos guba, és ő abból ki fog maradni, rettentően csalódott volt. Természetesen a felépülés fontos része, hogy a gyermek jókat egyen ezért nem kellett sokáig győzködnie arról, hogy itthon is guba legyen az ebéd. Szerencséjére előző nap kalácsot sütöttem, így már csak néhány hozzávalót kellett gyorsan beszereznem.
[Tovább olvasom…]
Házi gumicukor
Azt gondolom ez minden idők eddig leggyorsabban elkészült blogbejegyzése az oldalamon. Be kell valljam nem vagyok nagy gumicukor rajongó. Éppen ezért nálunk csak akkor van, ha a gyerekek kapnak vagy én készítek. A boltit igyekszem nagyon beosztani, hogy ritkán egyenek és egyszerre csak néhány szemet kapjanak belőle. Amit viszont én készítek nem szokott sokáig tartani, amit nem bánok mert pontosan tudom, hogy miből készült. [Tovább olvasom…]
- 1
- 2
- 3
- …
- 12
- Következő oldal »
Legutóbbi hozzászólások