Fura dolog, de gyermekként egyáltalán nem szerettem a bejglit. Nem értettem mit szeretnek rajta a felnőttek, hiszen kemény, száraz a tésztája és a tölteléke is száraz. Ahányszor kóstoltam mindig megállapítottam, hogy nem az én sütim. Helyette mindig kelt diós kalácsot kértem a Nagymamámtól, hogy süssön. Na mert a mákért sem rajongtam. Aztán valahogy teltek az évek és megértem rá, hogy megszeressem a mákot és vele együtt a bejglit is.
Mákos guba
Úgy esett, hogy egyik gyermekem szorgosan nyomta az óvodai napokat, miközben a másik utódom itthon kúrálódott egy kis köhögés jóvoltából. Nálunk a napi rutin része, hogy a reggeli közben megnézem és elmondom nekik, hogy mi lesz a menü aznap az óvodában. Amikor kis beteg kakadum meghallotta, hogy mákos guba, és ő abból ki fog maradni, rettentően csalódott volt. Természetesen a felépülés fontos része, hogy a gyermek jókat egyen ezért nem kellett sokáig győzködnie arról, hogy itthon is guba legyen az ebéd. Szerencséjére előző nap kalácsot sütöttem, így már csak néhány hozzávalót kellett gyorsan beszereznem.
[Tovább olvasom…]
Gibanica
Pontosan egy éve ilyenkor Gradoban „nyaraltunk”. Kicsit nosztalgiázva nézegettem a fotókat, amikor szembejött velem ennek a már látványra is csodálatos édességnek a képe. Oda úton Olaszországba, megálltunk Szlovéniában. Beszereztük a kedvenc sónkat a portorozi só lepárlóban. Majd a postojnai cseppkőbarlang megtekintése után elmentünk a predjamai várat is megnézni. A természeti és kulturális élmények után következhetett a gasztronómia.
Mák
Honnan származik: Kis-Ázsiából és a Földközi-tenger mellékéről származik. Jelenleg hazánkban, Törökországban, Görögországban és Indiában termesztik.
Melyik részeit használjuk: Szárított magjait egészben vagy darálva használjuk.
Milyen az íze: Dióra emlékeztető, kissé fanyar íze van, illata nem jelentős.
Mit fűszerezzünk vele: Kenyérféléket, péksüteményeket fűszerezhetünk vele, édességeket készíthetünk belőle.
Milyen élettani hatása van: A mák tejnedvéből fontos gyógyszeripari alapanyagokat nyernek ki.
Mit érdemes még tudni róla: Az angolok a mákból kinyert ópiumért két háborút is indítottak Kína ellen.
Meggyes-mákos túrógombóc
Ahogy azt már korábban is említettem, imádom a túró gombócot. Most is éppen egy új verziót fejlesztettem ki. Ez a meggyes-mákos túrógombóc. Úgy gondoltam, ha rétesből jó a meggyes-mákos-túrós, akkor gombócból is. És igazam lett. Fantasztikusan finom. A készítés közben pedig eszembe jutott még egy csalafintaság… Részletek a receptben.
Legutóbbi hozzászólások