Szeretem a mexikói konyhát, az alapanyagokat a fűszerezést, amit használnak. Ráadásul ez az étel nagyon hamar el is készül és a fagyasztóból, meg a spájzból minden alapanyag rendelkezésre áll. A chilis bab eredetileg darált marhahússal készül, de én nagyon szeretem vegyesen készíteni darált pulykahússal vagy csak pulykahússal. Így azért jóval könnyedebb fogás, mint eredeti verzióban.
Hozzávalók:
1 evőkanál olívaolaj
1 nagy fej vöröshagyma apró kockákra vágva
2 gerezd fokhagyma
50 dkg darált marhahús (vagy pulyka, sertés, vagy vegyesen)
70 dkg paradicsompüré (kockázott paradicsom konzervet szoktam botmixerrel pürésíteni)
20 dkg csemegekukorica (fagyasztott vagy konzerv, ez esetben a leve nélkül)
50 dkg bab (konzerv vagy fagyasztott, olyan legyen amit nem kell már külön áztatni és főzni)
1 kávéskanál őrölt római kömény
1 kávéskanál szárított oregánó
1 kávéskanál szárított bazsalikom
10 tekerés őrölt színes bors
2 teáskanál só
őrölt chili ízlés szerint (nem szeretem így megadni a mennyiséget, de ennél az ételnél tényleg nem lehet konkrét mennyiséget írni, hiszen nagyban függ a chili fajtájától, erősségétől)
Az apróra vágott vöröshagymát párold meg az olívaolajon. Amikor már üveges, mehet hozzá a római kömény és a fokhagyma. Kicsit pirítsd meg.
Add hozzá a darált hús és azt is pirítsd, amíg a színe teljesen megváltozik. Ekkor mehetnek bele a fűszerek (oregánó, bazsalikom, bors, só), a kukorica és a paradicsompüré. Főzd 10 percig, majd add hozzá a babot és forralj még rajta egyet. Ha szereted a füstös ízt, adhatsz hozzá néhány karika (kb 2 dkg) füstölt szárazkolbászt is.
El is készült a chilis bab. Köretként kiváló a rizs, de tortilla chipssel is nagyon finom.
Jó étvágyat hozzá!
Vélemény, hozzászólás?