Milyen érdekes, hogy amit az ember gyermekkorában nagyon nem szeret, az később akár a kedvencévé is válhat. Mondjuk nálam kevés ilyen dolog van ételek tekintetében, viszont a zeller az egyik ilyen példa. Nagyon szeretem. Nálunk leginkább krémleves formájában kerül az asztalra.
Hozzávalók:
- 1 db közepes zeller gumó (kb. 20 dkg)
- 50 dkg burgonya (megpucolva)
- 7 dl víz
- 3 dl tej
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 kávéskanál só
- 5-6 tekerés színes bors
- 2-3 csipetnyi kakukkfű
A zellert és a burgonyát hámozd meg. Mindegyiket kockázd fel nagyjából kockacukor méretű kockákra. A zellert az olívaolaj párold meg. Akkor jó, ha a hagymához hasonlóan kissé üvegessé válik. Ekkor mehet hozzá a burgonya.
Öntsd fel a vízzel. Én 7 dl adtam hozzá, ez pont ellepte a zöldségeket. Mehet bele a zúzott fokhagyma és a fűszerek. Tedd rá a fedőt és főzd puhára a zöldségeket.
Amikor a zeller is és a burgonya is megfőtt, vedd le a tűzről és a tej folyamatos adagolásával turmixold le az egészet. Kóstold meg, hogy elég sós, fűszeres-e. Ha igen már tálalhatod is.
Nagyon tartalmas leves, így levesbetét nélkül is megállja a helyét, de természetesen egy kis pirított dió ezt is feldobja.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Spisákné Marcsi mondta
Egyetértek azzal a megállapítással, miszerint ami ellen gyermekkorban tiltakoztunk, az most mint szokás, esetleg kedvenc étel szerepel az életünkben. Nálam ez a spenóttal való harcom, valamint a habart ételek ízesítése pici savanyítással volt Ma már rájöttem, milyen finom a spenót, a habart ételt pedig el sem tudom képzelni a pikáns enyhén savanyú íz nélkül. Marcsi
Gasztrozseni mondta
Kedves Marcsi,
Igen, változunk és ez a fajta változás szerintem jó dolog.
Armuth Éva mondta
Köszönöm szépen,jó ötlet,imádom a Zeller krém levest!
Holnap elkészítem!
Egyszerű-nagyszerű!
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Bízom benne, hogy ízleni fog!
Székely-D.Livia mondta
Szia Dia!
Nagyon finom a zellerkrém leves is. gyakran készítem el. Én nem szoktam krumplit bele főzni. Betétként meg reszelt sajtban forgatott frissen pirított kenyér kockákat szoktam tálalni.
Szép napot, kellemes hétvégét
Livia
Gasztrozseni mondta
Kedves Lívia,
A sajtos kenyérkocka is nagyszerű levesbetét az összes zöldség krémleveshez.