Érdekes névválasztás egy étteremnek, aztán, ha kicsit utána nézünk, hogy mit is takar a vakvarjú kifejezés, kiderül, hogy nem csak az ősrégi mondókában szerepel, de ezzel a névvel illetik a kenyérlángost is bizonyos tájegységeken. És mivel a Vakvarjúban igazán kiváló vakvarjút készítenek, máris értelmet nyer a névválasztás.
A pesti Vakvarjúban már többször megfordultam, és mindig új élményekkel gazdagodtam. A folyamatosan megújuló étlap miatt a kínálat nem válik unalmassá. Szeretem, ahogy a hagyományos magyar konyhát új alapokra helyezik, és ahogy egy hétköznapi ételből, igazi reform fogást készítenek. Mivel már volt mögöttem tapasztalat velük kapcsolatban, nagyon kíváncsian vártam, hogy ugyanazok a pozitív benyomások, és ugyanaz a színvonal fogad-e a budai vendéglőben is.
Előételnek két teljesen különböző ételt kértünk. Az egyik egy meleg előétel volt, bazsalikomos paradicsomleves kecskesajt-bonbonnal és pestoval, a másik egy hideg előétel volt, amely a Bükkfa füstön érlelt Varjúságaink nevet kapta. Ez tulajdonképpen gorgonzolás szűzpecsenyét és céklával marinált jércemellet tartalmazott.
Akármennyire is hétköznapi étel, én mégis nagyon szeretem a paradicsomlevest, és vevő vagyok minden változatára, csak ne legyen túl édes. Ebben a levesben az volt az izgalmas, hogy csak egészen kicsit volt édeskés, pont annyira, amennyire számomra megfelelő és a kecskesajt-bonbon, valamint a pesto volt az ami kellemesen megfűszerezte ezt a nagyon egyszerű levest. A hőmérséklete is tökéletes volt, ami egy levesnél bizony nagyon lényeges szempont.
Vidéki lányként a füstölt dolgokat imádom, éppen ezért nagy izgalommal vártam, a hideg előételt. Azok kedvéért, akik nem ismerik a füstölés folyamatát, elárulnám, hogy nagyon könnyű a füstölést elrontani. Nagyon kell érezni, érteni a füstölés lényegét, amiben itt nem volt hiba. A füstös íz kellemesen átjárta mind a szűzpecsenyét, mind a jércemellet, amelyek ráadásul annyira omlósak voltak, hogy szinte rágni sem kellett őket.
A főételnél is megtartottuk a koncepciót, hogy két teljesen különböző ételt kérünk. Az egyik egy gyümölcsös, édeskés étel volt rosé kacsamell fűszeres diós gubával és rózsaborsos mandarinraguval, a másik pedig egy fűszeresebb főétel volt roston sült libamájérmék serpenyőben sült lecsós dödöllével.
A fűszeres diós guba érdekelt a legjobban a főételből, mert bár a diós guba nem volt ismeretlen a számomra, fűszeresen és hús mellé még nem fogyasztottam. És hát azt kell mondjam, hogy beváltotta a hozzá fűzött reményeimet. Nagyon ízletes volt, kiválóan passzolt az omlós kacsamellhez, és a mandarinraguhoz. Ehhez az ételhez Varjú Papa gyöngyöző roséját választottam, amely szőlős-málnás aromájával még inkább fokozta az étel által nyújtott gyümölcsös íz élményt.
A lecsó és a dödölle nagyszerű párosítás. Mind a lecsó, mind a dödölle, igazán hagyományos és egyszerű ételnek mondható, és ráadásul a dödölle alapvetően nem egy ízekkel gazdagon ellátott étel, viszont így lecsóval kombinálva nagyon izgalmas volt. Remekül passzolt ez a fűszeres íz, a libamáj erős karakteréhez. A libamájérmék állaga tökéletesre sikerült, a kívül ropogós érmék belül puhák, lágyak maradtak. Érezhető volt, hogy a libamáj kellően érett volt.
Nem tudom a képek mennyire adják vissza, de mind a két főétel meglehetősen emberes adag volt, és persze ne feledkezzünk meg az előételekről sem, így a desszert előtt muszáj volt tartani egy kis pihenőt.
És még így is, hogy kissé megpihentünk, csupán egy desszertet kértünk ketten. A választásunk a fekete-fehér dupla csokoládétortára esett, gyömbéres narancsraguval. A melegen felszolgált torta nagyon ízletes volt. Nem volt túl édes, és igazából a narancsragu nélkül, önmagában is kiváló volt. A torta állaga egem leginkább csokifelfújtra emlékeztetett.
Azt hiszem nyugodtan állíthatom, hogy degeszre ettük magunkat, pedig elég éhesen érkeztünk meg az étterembe. Az ételek minősége kifogástalan volt, akár csak a mennyiségük. Az ízek és az alapanyagok párosítása nagyszerű volt, nagyon jól ráéreztek arra, hogy lesz egy egyszerű ételből fejedelmi lakoma.
Szeretném kiemelni a kiszolgálás minőségét. Számomra nagyon fontos szempont egy étteremnél, hogy a pincér, hogy viszonyul a vendéghez. Én mindig azt várom el, hogy figyeljen oda rám, hogy fontos legyek a számára, és ne essen nehezére válaszolni a felmerülő kérdéseimre. Itt olyannyira kifogástalan a kiszolgálás, hogy szerintem ezt már tanítaniuk kellene.
Az étlapban ugyan a legtöbb ételnek nagyon gondosan kitalált, humoros fantázia neve van, de nem kell félni ettől, mert minden ételnév alatt ott található a részletes leírás is. Ez fontos, mert bár nagyon segítőkész a csapat, nem gondolom, hogy a pincérnek az lenne a feladata, hogy végigsorolja, hogy melyik étel neve mit is takar valójában. Néhány ételről kép is van az étlapban, ami nagyban megkönnyíti a választást.
Amit még érdemes megemlíteni, hogy az asztalon a tányérok alatt lévő alátét egy elégedettségi kérdőív is egyben. Én valahányszor a Vakvarjúban járok ki szoktam tölteni, mert tudom, hogy elolvassák, és ez számukra is nagyon jó visszajelzés arról, hogy a vendég mennyire volt elégedett a szolgáltatásaikkal. Mindenkit arra bíztatok aki náluk jár, hogy tegye ezt meg.
Ha szívesen ennél valami magyarosat, de hajlasz rá, hogy valami újat is megkóstolj, akkor javaslom, hogy próbáld ki a Vakvarjút akár Pesten, akár Budán, mert igazán nagyszerű íz élményekkel gazdagodhatsz.
Értékelés
Az ételek minősége: | |
Az ételek mennyisége: | |
Választék: | |
Ár-érték arány: | |
Kiszolgálás: | |
Hangulat: | |
Összhatás: |
Fuharos Lőrinc mondta
Erősen túlértékeli a szerző a Vakvarjú konyháját, ezzel együtt az ár-érték arányt is. Jót nem tudok mondani a XI. kerületi vendéglátóipari üzemegységről.
Gasztrozseni mondta
Kedves Lőrinc,
Sok étteremben megfordultam már, ezért úgy vélem, hogy van bőven összehasonlítási alapom. Pont ezért ahogy írtam is, én maximálisan elégedett voltam velük. A pesti éttermükben sokszor megfordultam már, és eddig mindig pozitív élményekkel távoztam. Sajnálom, hogy neked nem voltak jók tapasztalataid.
Angi mondta
Kedves Dia,
A fűszeres diós gubának megosztanád a receptjét?
Köszi
Angi
Gasztrozseni mondta
Kedves Angi,
Nagyon szívesen megosztanám a fűszeres diós guba receptjét, viszont mivel egy étteremben kóstoltam ezt az ételt, így sajnos nem ismerem a receptjét.