Az igazán finom vadashoz célszerű a húst pácolni az elkészítés előtt. A pácolás fellazítja a rostokat, így a főzés sem fog igénybe venni annyi időt, ráadásul a fűszerek kellemesen átjárják a húst. Viszont úgy készülj, hogy ahhoz, hogy a pác kifejtse áldásos hatását, legalább három napig pácold a marhahúst.
Ebből a szószból én most szándékosan kihagytam a joghurtot, kíváncsi voltam arra, hogy így is ízletes lesz-e a mártás, és azt kell mondjam, hogy nekem egyáltalán nem hiányzott belőle.
A köret természetesen szabadon választott, lehet tészta, knédli, zsemlegombóc, én viszont most ezt a jellemzően sváb tésztafélét a suff nudlit készítettem hozzá. Előre bocsátanám, hogy ez a köret nem a kalóriaszegény köretek csoportjába tartozik, és az elkészítése is elég időigényes, de megéri a fáradozást, mert nagyon jól passzol a vadashoz.
Hozzávalók a páchoz:
- mustár
- őrölt színes bors
- 3 db babérlevél
- 5-6 szem borókabogyó
- olívaolaj
Hozzávalók a vadashoz:
- 50 dkg marha comb
- 50 dkg sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dl húsleves (vagy víz)
- 2 evőkanál mustár
- 1 evőkanál olívaolaj
- 3 db babérlevél
- 5-6 szem borókabogyó
- 7-8 tekerés színes bors
- 2 kávéskanál só
Hozzávalók a suff nudlihoz:
- 30 dkg főtt burgonya
- 30 dkg tönköly finomliszt
- 2 tojássárgája
- 5 dkg puha vaj
- 2 kávéskanál só
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 1 evőkanál olívaolaj
Készíts elő egy zárható dobozt. A hússzeleteket nagyon óvatosan kicsit klopfold meg. A hússzeletek mindkét oldalát kend be mustárral, szórd meg a borssal, és helyezd őket egymásra jó szorosan a dobozban. Szórd az utolsó hús tetejére a babérleveleket, a borókabogyókat, majd öntsd fel annyi olívaolajjal, hogy ellepje. Tedd rá a doboz tetejét, és mehet a hűtőbe legalább 3 napra.
Ha párhuzamosan készíted a vadast és a nudlit, nagyjából egyszerre fognak elkészülni. Először is pucold meg a krumplit a nudlihoz és tedd fel főni annyi enyhén sós vízben, amennyi éppen ellepi.
Ezután minden zöldséget pucolj meg. A sárgarépát és fehérrépát karikázd fel, a hagymát kockázd fel apró kockákra, a fokhagymát szeleteld fel.
Egy lábosban, a pácoláshoz használt olívaolajból melegíts fel nagyjából két evőkanálnyit. Ha már elég meleg, a hússzeletek mindkét felét kicsit süsd meg. Így egy kérget képezel a húson, amely bezárja az ízeket, aromákat. Amikor az összes hússzeletet elősütötted, tedd vissza őket a lábosba, szórd rájuk a zöldségeket, önts rá 3 dl húslevest (vizet), add hozzá a babérleveleket és a borókabogyókat (nyugodtan használhatod azokat, amelyek a pácban voltak), 1 kávéskanál sót, 7-8 tekerés színes borsot, és fedő alatt, közepes hőfokon főzd. Időnként óvatosan keverd meg.
Tegyél fel egy fazékban enyhén sós vizet a nudlik kifőzéséhez.
A nudlihoz a megfőtt burgonyát szűrd le, törd össze, és tedd félre hűlni. Amikor már csak langyos, add hozzá a vajat, a tojások sárgáját, a sót és fokozatosan adagolva a lisztet. Az egészet gyúrd jól össze. Masszív tésztát kell kapnod. Attól függően, hogy mennyire szeretnél kemény nudlit, a krumpli-liszt arányát kell variálni. Minél több benne a burgonya, annál lágyabb lesz. A tésztából, lisztezett deszkán sodorj ujjnyi vastag hengereket, amelyeket 5-6 cm-enként darabolj fel. Két végüket kissé elvékonyítva, gyúrj belőlük nudlikat.
Több részletben mehetnek a forrásban lévő vízbe. 8-10 perc alatt készre főnek. Ekkor hideg vízzel öblítsd át őket, és egyelőre tedd félre egy tálba.
Amíg a nudli fő, egy lábosban melegítsd fel az olívaolajat és pirítsd meg a zsemlemorzsát. Ha a zsemlemorzsa megpirult, tedd hozzá a nudlit, keverd össze alaposan és így együtt is pirítsd kicsit. Amikor szép aranybarna a morzsa le is veheted a tűzről, mert elkészült.
Közben ne feledkezz meg a vadasról sem. Időnként keverd meg. Ha úgy látod, hogy a levét kezdi elfőni, de húsok még nem puhák, öntsd rá a maradék 2 dl húslevest (vizet) is.
Amikor a hús már puha vedd le a tűzről. A zöldségeket a lével együtt vedd ki egy magasabb tálba. Add hozzá a mustárt, majd botmixer segítségével turmixold le. Ha szükséges még sózd, borsozd ízlés szerint.
A mártást öntsd vissza a hússzeletekre, és kicsit melegítsd össze. Ezzel el is készült a vadas marha.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Vélemény, hozzászólás?