Köszöntelek 2012-ben. Remélem jól teltek az ünnepek. Az év eleje mindig a fogadkozások ideje a teljesség igénye nélkül néhány példa: leszokás a dohányzásról, egészségesebb táplálkozás, fogyókúra, rendszeres sportolás. Te melyiket választottad?
A minap vásárlás közben figyeltem a vásárlók kosarait, pontosabban azok tartalmát. 10-ből 5 embernél láttam, hogy vásárol valami olyan dolgot, amely arra utal, hogy „jó útra tér” és kicsit odafigyel magára. Például többfajta zöldség és gyümölcs, csoki helyett joghurt, fehérkenyér helyett teljes kiőrlésű kenyér.
Viszont azt is észrevettem, hogy sokan tévesen a reklámok áldozatává válva, olyan termékeket vásárolnak amelyek egyáltalán nem diétásak és még csak nem is egészségesek. Itt van például a zabfalatok fantázianevet viselő keksz. Az rendben van, hogy fajtától függően tartalmaz 25, 30 vagy 38 % zabpelyhet, ami valóban egészséges, és teljes kiőrlésű lisztet, a fehér liszt helyett, de mellette a cukortartalma egyáltalán, nem alacsony. Úgyhogy ha eddig nem ettél ilyet, a fogyókúra miatt ne iktasd be az étkezésedbe, mert lehet, hogy a mérleg nem lesz kíméletes.
Azt sem gondolnám, hogy azok az élelmiszerek, amelyeket úgy hirdetnek, hogy ahelyett, hogy híznál tőle inkább fogysz, jót tennének a testednek. Gondolj csak bele, ahhoz, hogy azt az ízt és látványt, amelyet szeretnének előállítani más alapanyagokból, mondjuk egy puding esetében, valamivel tuningolni kell ahhoz, hogy azt érezd mikor eszed, hogy ez szinte teljesen olyan mint az eredeti. Ezek az íz fokozók, adalékanyagok nem egészségesek. Arra érzékenyeknél komoly ételallergiát válthatnak ki, amely akár egy életen át kísérthet.
Arra is javaslom, hogy figyelj, ha már a tudatos táplálkozás mellett döntesz, hogy a kenyér amit megveszel, ne csak barna színű legyen, hanem valóban tartalmazzon teljes kiőrlésű lisztet. Manapság sajnos nem divat már a kenyérre ragasztott matricán feltűntetni, hogy mit tartalmaz. Tudtad például, hogy több pékség és hipermarket is kakaóval, vagy malátával színezi a kenyeret, hogy barna legyen? Mit tehetsz? Szerintem két lehetőség van. Vagy elkezdesz otthon kenyeret sütni és akkor valóban tudod, hogy mit tartalmaz, vagy olyan kenyeret vásárolsz amelynek ismered az összetevőit. Én nagyon szeretem a Ceres sütő teljes kiőrlésű kenyereit (teljes kiőrlésű tönköly kenyér, szabadon vetett rozsból készült rozskenyér), melyek tartósítószer mentesek is.
Szóval egy szó mint száz, én azt javaslom, hogy a rendszeres mozgás mellett, figyelj oda arra, hogy mit fogyasztasz és mikor.
horváth györgyné mondta
Kedves Dia! Köszi a köles receptet, épp kölest tettem fel főni és főtt a fejem, hogy most mit rakjak rá. Állapotom miatt a paleolit diétát követem, így a receptedből a cukkinis ötlet nagyon jó volt – a paprikát, paradicsomot kihagytam. Így is remek lett.
Köszönöm: Judit
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Örülök, hogy jókor volt jó helyen a recept és rátaláltál.:)
Tibor mondta
Én még a kenyérhez írnám kiegészítésül, hogy lehetőleg olyat vegyünk,ami nincs előre fóliába csomagolva és úgy állapítsuk meg a teljes kiőrlésű liszt mennyiségét, hogy megemeljük és, ha könnyűnek találtatik, nyugodtan tegyük visssza, viszont, ha súlya van, akkor vihetjük nyugodtan, de otthon mindenképpen egy tiszta vászon(textil)ruhába tekerjük, hogy meglegyen a megfelelő szellőzése.
Természetesen, ahogy Dia írta, az otthon sütött a legegészségesebb.
Gasztrozseni mondta
Kedves Tibor,
Így van, a kenyér súlyán érezhető, hogy valóban teljes kiőrlésű e. Illetve még a színe lehet árulkodó, ha nagyon hasonlít a kakaóra a kenyér színe, és nagyon homogén az állaga, az is legyen gyanús.