Szeretem a túrós ételeket, viszont mégsem kerülnek gyakran az asztalra. Amikor felmerül bennem az igény irántuk, akkor képes vagyok több napon keresztül is túrós ételeket enni, aztán utána megint nem kívánom egy ideig. Tudom furcsa, de így működök.
Viszont ha túrós ételt ennék, a túrós pite nem maradhat el. Szeretem ebben a pitében, hogy a tölteléke könnyű, nem túl édes, sokkal inkább friss, üde íze van. És nem mellesleg nincs dúsítva búzadarával. Az a halálom, amikor bárhol túrós süteményt rendelek, és a tölteléke tele van búzadarával. Ez sajnos még a legjobb helyeken is előfordul. Kiábrándító. De visszatérve a pitére, szerintem ezzel elégedett leszel, ha elkészíted.
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg tönköly finomliszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg barna nádcukor
- 1/2 csomag sütőpor
- 2 db tojássárgája
- 2-3 evőkanál natúr joghurt
- csipetnyi só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 30 dkg túró
- 1 kis pohár natúr joghurt (175 gr)
- 1 evőkanál barna nádcukor
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 2 db tojásfehérje kemény habbá verve
Hozzávalók még:
- 2 evőkanál búzadara
A tésztához a lisztet keverd el a sütőporral, majd morzsold el a vajjal. Ezután add hozzá a cukrot, a tojások sárgáját, és kanalanként a joghurtot. Nem biztos, hogy kelleni fog bele az összes joghurt, ezért ne rakd bele egyszerre mindet. Az összes hozzávalót alaposan gyúrd össze. Szép sima tésztát kell kapnod. Vedd két részre a tésztát, fele-fele arányban. Formázz belőlük gombócokat, az egyik lesz a pite alja, a másik a teteje. Amíg a töltelékkel foglalatoskodsz, a tésztákat tedd hűvös helyre.
A töltelékhez a tojások fehérjét verd kemény habbá. A túrót törd össze villával, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok, majd keverd hozzá a natúr joghurtot, a cukrot, a megmosott mazsolát és a citrom reszelt héját. Keverd jól össze, majd óvatos mozdulatokkal keverd hozzá a töltelékhez a tojások kemény habját. Vigyázz, hogy ne törd össze a habot.
A sütőt melegítsd elő 180 C fokra.
Nyújtsd ki a tésztákat. Nálunk a vékony tésztás pite a nyerő, de ha nálatok a vastagabb tészta a sláger, tedd kisebb tepsibe és máris vastagabb lesz.
A tepsit vajazd ki, majd szórd meg liszttel. Helyezd bele a pite aljának kinyújtott tésztát. Szórd meg a búzadarával (ez csak azért kell, hogy felszívja a felesleges nedvességet), halmozd rá a tölteléket, majd fektesd rá a tészta másik felét. Hústűvel szurkáld meg kicsit a tésztát, hogy a felesleges gőz könnyedén távozhasson. A tetejét szórd meg kevés barnacukorral vagy, ha azt szeretnéd, hogy szép fényes legyen kend be tojással. Mehet a sütőbe 40-45 percre.
Ha kisült kicsit várj vele, amíg nem lesz olyan forró, mert a sütőpor miatt megülheti a gyomrod.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
ani_79 mondta
Szia. Most csináltam meg. Nagggggyon jó lett. :)
Finom. Én barna cukor helyett eritrit édesítőt használtam, mert ez volt itthon. Bekerült a kedvenc receptjeim közé. Köszi. Feldobtad a napom.
Anita
Gasztrozseni mondta
Kedves Anita,
Szívből örülök, hogy tetszik a recept!
Szilágyi Judit mondta
Szia Dia!
Óriási volt a túróspite recepted. Pillanatok alatt fölfalták. Csak tudod, én glutén érzékeny vagyok, az unokám laktózérzékeny. Kaptam glutén és laktózmentes lisztet, de ezt nem lehet kinyújtani. Ugyan kevertem hozzá egy pici graham lisztet, de ennek ellenére törik. Most megpróbálom úgy, hogy rizslisztet is teszek hozzá. Szeretnék almáspitét is késuíteni, van jó recepted?
Szeretettel puszillak, csak így tovább.
Judit
Gasztrozseni mondta
Kedves Judit,
Nagyon örülök, hogy ízlett a túrós pite! Itt találod az almás pite receptjét: http://www.gasztrozseni.hu/alm.....eni-modra/