Biztosan Te is időnként elcsábulsz amikor egy-egy jól kinéző péksütemény kerül az utadba, mondjuk a bevásárlás alkalmával, vagy a pékségben. Még, ha nem is vagy éhes, akkor is hat rád a látvány, mert valahogy ezeket a péksüteményeket pont olyan vonzóra és akkorára csinálják, ami két étkezés között is belefér.
Igen ám, de a készen kapható péksütemények (tisztelet a kivételnek) sok olyan adalékot tartalmaznak, amit Te otthon egészen biztosan nem raknál bele a süteményedbe. Éppen ezért, ha elcsábulnál, vegyél erőt magadon, és fordulj inkább a mirelitek felé. Ha veszel egy csomag leveles tésztát, (ami hazáig ki is olvad) és Te magad töltöd meg akár gyümölcsös, akár túrós, akár sós töltelékkel, még mindig jobban jársz.
Hozzávalók a tésztához:
- 500 gr leveles tészta (6 levél)
- 1 egész tojás
Hozzávalók a töltelékhez:
- 50 dkg félzsíros tehéntúró
- 125 gr natúr joghurt
- 3 evőkanál barna nádcukor
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 72 db magozott meggy (friss vagy fagyasztott) vagy meggybefőtt
A leveles tésztát, ha a fagyasztóból vetted ki, hagyd teljesen kiolvadni.
Ha fagyasztott meggyel dolgozol, akkor várd meg amíg teljesen kiolvad, ha meggybefőttet használsz, akkor pedig csepegtesd le a levét.
Amíg a tészta olvad, a túrót törd össze egy villával, majd keverd hozzá a barna nádcukrot és a natúr joghurtot. Alaposan keverd össze, hogy a cukor felolvadjon, végül add hozzá a kikapart vaníliarúd belsejét is. Ezzel a töltelék el is készült.
Most nyújtsd ki a tésztákat, nagyjából 2 mm vastagságúra. A nyújtás után hosszában és keresztben vágd félbe őket. (Természetesen készíthetsz kisebb táskákat is. Az enyémek nagyjából 6 cm x 4 cm-esek lettek, és 24 darab készült belőlük.)
Az egész tojást kicsit verd fel.
A sütőt melegítsd elő 220 C fokra.
A táskák alapjául szolgáló téglalapok egyik oldalát körülbelül 1,5 cm-enként vágd be. Ez lesz a táska teteje. Körbe, az egész tésztát nagyjából 1 cm szélességben kend be a tojással. Ez azért szükséges, hogy a tészta szélei jól összetapadjanak, és a sülés során ne nyíljanak szét.
A nem becsíkozott oldalra kerül a töltelék. Minden túrós-meggyes táskába 1 evőkanál túró, és 3 szem meggy kerül. Először a túrót tedd a tésztára, majd a túró tetejére kerüljenek a meggyek.
Ezután a tészta csíkozott felét hajtsd rá a töltelékes oldalra. Próbáld a széleit minél jobban összepasszítani. Egy villa segítségével a széleket nyomkodd le, így még biztosabb, hogy nem fog szétnyílni a túrós-meggyes táskád a sülés során. Kend be a táskák tetejét is tojással.
Mehetnek a sütőbe 25-30 percre. Ennyi idő alatt gyönyörű színt kapnak, és tökéletesen átsülnek.
Ha te vagy a családod, gyermekeid, szeretik a „gyors” pékségekben és boltokban is kapható leveles péksüteményeket, akkor javaslom, hogy inkább te készítsd el őket. Nem egy nagy ördöngösség, százféleképpen variálhatod, és így legalább biztosan tudod, hogy mi kerül eléjük.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Vitai Istvánné /Magdi mondta
Nagyon köszönöm ezt a sütireceptet.Még így nem készítettem a leveles tésztából
sütit, de ezt biztosan kipróbálom.
Üdvözöllek:Magdi
Pallér Gabriella mondta
Kedves Dia!
Hamarabb kellett volna a recepted,most csak egy meggyes rétes tellett tőlem.Azért a Te receptedet is kipróbálom.
Köszönöm a fáradságodat,hogy előbb kipróbálod a receptjeidet,és csak azután küldöd el.
Üdvözlettel Gabriella.
2014.06.13.
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabriella,
A meggyes rétes nagyon finom, az egyik nagy kedvencem, úgyhogy ne bánd, hogy nem láttad előbb a receptet. Még tart a meggyszezon, úgyhogy nem maradtál le semmiről.
Erzsi mondta
Kedves Dia!
Köszönöm a receptet, nagyon finom lett a süti.
Üdvözlettel: Kovácsné Erzsi
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsi,
Nagyon örülök, hogy ízlett!
Bajza Anna mondta
Kedves Dia!
Köszi a recepteket, a sütit biztosan megsütöm, de a narancsos megxlekvár is nagyon izgatja a fantáziámat, eért kipróbálom. Szép nyarat, jó babázást, mert most az a legfontosabb, és természetesen jó egészséget hozzá.
Üdv.
Anna