Sokszor hallom, hogy nem lehet finom kenyeret kapni, mindegyik tele van adalékanyagokkal, vagy adott esetben azt sem tudjuk, hogy mivel, hiszen ha mondjuk egy hiper-, szupermarketben vásárolsz kenyeret, kenyérféleséget, ott bizony hiába is keresed a leírást arról, hogy mit tartalmaz. Éppen ezért én már teljesen áttértem arra, hogy én készítem magunknak a kenyeret.
Nem kell félni a kenyérkészítéstől. A legtöbb ideig tartó része a kenyérkészítésnek a kelesztés, de akkor meg nem kell foglalkozni a kenyérrel, azt csinálhatsz közben, amihez éppen kedved van.
A szívem csücske a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér. Szeretném elérni azt, hogy tökéletes állagú „barna” kenyeret tudjak készíteni. Ez a kenyér már közelít hozzá, bár még nem 100%-osan teljes kiőrlésű. Viszont ha nem rajongsz a teljes kiőrlésű kenyerekért, de azért barátkoznál vele érdemes kipróbálnod, mert nagyon kellemes ízű, és nem túl tömör állagú.
Hozzávalók:
- 30 dkg tönköly finomliszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 2 evőkanál olívaolaj
- 3 dl víz + a cipó megkenéséhez
- 1 kávéskanál barna nádcukor
- 4,2 dkg élesztő
- 2 kávéskanál só
A vizet kicsit melegítsd meg, nagyjából kéz melegre, de ne legyen túl forró, mert akkor bizony az élesztő elpusztul. Szóval a meleg vízbe keverd el a barna nádcukrot, és morzsold bele az élesztőt. Amíg az élesztő kicsit felfut, mérd ki egy tálba a liszteket, keverd össze őket, majd add hozzájuk a sót, és az olívaolajat.
Amikor az élesztő feljön a víz tetejére, az azt jelenti, hogy felfutott, lehet vele dolgozni. Tehát az élesztős, cukros vizet öntsd hozzá a többi hozzávalóhoz, és gyúrd jól össze az egészet. Fontos, hogy a tészta ne ragadjon, ha úgy érzed, hogy ragad, apránként adagolj még hozzá lisztet. Egy ruganyos kissé lágy tésztát kell kapnod.
Most a kelesztés következik. Takard le a tésztát egy konyharuhával, tedd meleg helyre és hagyd pihenni 3 órát.
A kelesztési idő lejárta után a kenyértésztát egy lisztezett deszkán alaposan gyúrd át, és formálj belőle cipót.
Kapcsold be a sütőt 190 C fokra. Amíg a sütő felmelegszik, letakarva hagyd ismét pihenni a tésztát.
Ha a sütő elérte a kívánt hőfokot, tedd a tésztát egy olívaolajjal vékonyan kikent tepsire, vágd be a kenyér tetejét teljes szélességben keresztben körülbelül egy cm mélyen. A kenyeret kívülről kend be vízzel. Ettől a héja, és puha marad.
Mehet a sütőbe 40 percre. Ennyi idő alatt tökéletesen átsül.
Ha elkészült a kenyér, miután kivetted a sütőből, óvatosan kend be vízzel, hogy szép fényes legyen a héja. Tedd egy rácsra, hogy rendesen ki tudjon hűlni.
Most már csak egy dolog van hátra, megkóstolni amit készítettél.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Zsuzsa mondta
Kedves Dia!
Nagyon tetszik a kenyered. A képen cipó alaku, a leírásban tepsit írsz. A kérdésem, hogy mekkora tepsibe kell tenni, illetve őzgerinc formába belefér ez a mennyiség?
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsuzsa,
Én megformálom a cipót, és úgy teszem bele a tepsibe. A sülés közben természetesen növekszik a kenyér, de a formáját nem veszti el. Én egy 30 cm x 20 cm-es tepsiben szoktam sütni. Őzgerinc formában még nem próbáltam. Esetleg próbáld meg, de ha már a nyers tészta is kitölti, akkor bizony kicsi lesz a forma.
Zsuzsa mondta
Nagyon szépen köszönöm, akkor majd kipróbálom tepsiben. Ha megsütöttem beszámolok hogyan sikerült.
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsuzsa,
Szívesen! Várom a beszámolód.
Turai Valéria mondta
Kedves Dia!
Köszönöm a cipó receptjét,jövő héten feltétlen kipróbálom.
A hét végén csak azért nem készitem el,mert van itthon még bőven kenyér.
Gasztrozseni mondta
Kedves Valéria,
Bízom benne, hogy elnyeri a tetszésed!
Györfi Sándorné mondta
Dia !
A cukor evő vagy kávéskanál ?Szerintem az utóbbi.
Gasztrozseni mondta
Kedves Ircsi,
Köszönöm, hogy szóltál, már javítottam is! Kávéskanál akart lenni.
Éva mondta
Kedves Dia!
Nagyon tetszik ez a recepted is. A kérdésem,hogy kenyérsütőgépben dagasztható e a tészta ? Válaszodat előre is köszönöm. Éva.
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Igen, dagasztható. Ez egy nagyon kényelmes megoldás, ha nem kézzel, hanem dagasztógéppel vagy kenyérsütőgéppel lehet kivitelezni.
Györfi Sándorné mondta
Dia !
Az élesztő mennyisége nem sok ennyi mennyiségű liszthez ?
Egy kiló liszthez szoktak ennyi élesztőt írni.
Kézzel gyúrtam össze,alig kellett dagasztani,Szép sima lett,nem ragadt a kezemhez a tálhoz.Nagyon szépen megsült csak erős élesztő szaga van.
Mivel életem első kenyere , jól csináltam ? Vagy mennyi ideig kellett volna dagasztanom ?
Gasztrozseni mondta
Kedves Ircsi,
Próbáltam kevesebb élesztővel is, de nem volt tökéletes a kenyér állaga. Nekem ez a mennyiség vált be. Szerintem mindent jól csináltál. Egyébként én az Aldiban kapható élesztőt használom, egyrészt nem olyan erős az illata, másrészt, pont akkora mennyiség, amennyi a kenyérbe kell.
Balu mondta
Kedves Dia
Szeretném megkérdezni,hogy ez a cipó, elkészíthető kenyérsütőgépben is??
köszönettel Balu
Gasztrozseni mondta
Kedves Balu,
A kenyérsütő gépem nyáron megadta magát, ezért én azóta sütőben sütöm a kenyereket. Így sajnos saját tapasztalatom nincs azzal kapcsolatban, hogy milyen lenne kenyérsütő gépben elkészítve. De szerintem, úgy is elkészíthető a tönköly cipó.
Turai Valéria mondta
Kedves Dia!
Elkészitettem a kenyeret,nagyon finom,azóta nem is vettem a boltban,csak azt esszük amit én sütök.Megkérlek,ha van rá lehetőséged,küldjél nekem még több kenyér receptet.
Előre is köszönöm.
Üdvözöl:Vali
Gasztrozseni mondta
Kedves Vali,
Nagyon örülök, hogy ilyen sikert arattál a tönköly cipóval! Amint lesz új kenyér receptem küldeni fogom.
Mezeiné Horváth Katalin mondta
Nagyon szimpatikus!
Gasztrozseni mondta
Kedves Katalin,
Örülök, hogy tetszik a recept!