A napokban a fagyasztószekrényben matatva rátaláltam a Horvátországból hozott mángoldra. Már egészen ki is ment a fejemből, hogy még van belőle. Egyből elkezdtek cikázni az agyamban a gondolatok, hogy mire is használhatnám fel. Nem kellet sokat gondolkodnom rajta, és meg is született a recept.
Volt még maradék lehártyázott mandulám a pár nappal ezelőtti süti sütésből, és a spájzban is árválkodott egy tonhalkonzerv amin megakadt a szemem. Arról meg már nem is beszélve, hogy a napokban kaptunk egy szép adag parmezán sajtot egyenesen Olaszországból. A recept pedig egyre csak formálódott, és íme ez lett a végeredmény.
Hozzávalók:
- 25 dkg durum spagetti tészta
- 20-25 dkg leveles mángold vagy spenót
- 5-7 dkg egész mandula
- 1 db 185 gr-os tonhalkonzerv (tiszta tömege általában 130 gr)
- 1/2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 6-7 tekerés színes bors
- 1/2 kávéskanál szárított kakukkfű
- 2 kávéskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
A tészta főzéséhez tedd fel a vizet melegedni.
A főzést a mandula barna hártyás héjának eltávolításával kezd. Ehhez egy kis edényben forralj vizet. Ha már lobog, dobd bele a mandulát, és 1 percig forrald. Ezután szűrd le, és távolítsd el a mandula hártyás héját. A forralás miatt nagyon könnyen fog menni.
A vöröshagymát és a fokhagymát vágd fel nagyon apró kockákra.
Egy megfelelő méretű edényben (amiben a végén lesz az elkészült étel) a lehártyázott mandulát, kezd el megpirítani mindenféle zsiradék nélkül. Amikor a mandulák már mind a két oldalukon szép karamelles színt kapnak, mehet bele az olívaolaj és a hagymák. Fedd le, és időnkénti kevergetés mellett párold meg a hagymákat.
Amíg a hagymák párolódnak készítsd elő a mángoldot. Ha friss mángolddal dolgozol, akkor nincs más feladatod, mint eltávolítani a szárát, és eltépkedni a leveleket nagyjából 2 cm x 2 cm-es darabokra. Ha fagyasztott mángoldot használsz, akkor csak vedd ki a fagyasztóból, hogy kicsit kiengedjen, majd darabold fel, szintén 2 cm x 2 cm-es méretre.
Amikor a hagyma már majdnem teljesen megpárolódott, add hozzá a mángoldot. Fedő alatt párold, és időnként keverd meg. Rád bízom mennyire hagyod megpuhulni. Én szeretem, ha kicsit ress marad, és nem teljesen puha.
A tonhalkonzervet csepegtesd le.
Közben a tésztát is főzd meg. Én al denten szeretem, nem rajongok érte, ha túlfő a tészta.
Amikor a mángold megpárolódott, add hozzá a tonhalkonzervet. Pár percig kevergesd a tűzön. Add hozzá a lecsepegtetett tésztát is, és az egészet keverd jól össze. Már csak a tálalás van hátra. Természetesen parmezán sajttal megszórva az igazi.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Király Zsuzsanna mondta
Kedves Dia!
Több receptedet is elkészítettem már. Mindegyik nagyon finom és jó ötleteket ad. Ez tonhalas -mángoldos tészta is szuper. Én is mindig abból fözök ami éppen itthon található. Egyébként évek óta termelem a mángoldot, jobban szeretem , mint a spenotot és sokkal kiadosabb. Üdvözlettel Zsuzsa
Gasztrozseni mondta
Kedves Zsuzsa,
Nagyon örülök, hogy kedveled a receptjeimet! Én is gyakran vagyok így, mint te, hogy benézek a hűtőbe, a kamrába, majd aztán kitalálom, hogy mi is legyen a menü. De jó, hogy írtad a mángoldot! Idén én is tervezem, hogy termelek. Mit érdemes tudni a termesztéséről? Vannak különleges igényei? Köszönöm!