Egy sallangoktól mentes egyszerű étel. Sokan elfogultak vele szemben, mert rögtön a menzás emlékei jönnek elő, pedig lehet igazán finom is a tökfőzelék. Én nagyon szeretem, mert rendkívül ízletes tud lenni ilyenkor nyáron igazán zsenge tökből és üdítően friss kaporból elkészítve.
A menzás tökfőzelékkel általában az volt a probléma, hogy vagy túl ecetesen, vagy túl cukrosan készítették. Azt például nem is értem, hogy cukrot miért tesznek bele?! Az én receptemben nincs cukor, ellenben adtam hozzá egy kis kakukkfüvet, ami igazán különleges ízt adott neki.
Hozzávalók:
- 50 dkg zsenge reszelt tök
- 3 szál kapor zsenge hajtásai apróra vágva
- 1/2 fej vöröshagyma apró kockákra vágva
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 dl víz
- 3 dl 1,5%-os tej
- 3 teáskanál kukoricakeményítő
- 2 teáskanál 15%-os ecet
- 2 teáskanál őrölt pirospaprika
- 7-8 tekerés színes bors
- 2 csipetnyi szárított vagy 1 szál friss kakukkfű
- 2 kávéskanál só
Az apró kockákra vágott vöröshagymát párold meg az olívaolajon. Amikor a hagyma már teljesen üvegessé vált, add hozzá a reszelt tököt. Kicsit párold az olívaolajon a tököt a hagymával együtt, majd néhány perc után, add hozzá a kaprot, a sót, az őrölt pirospaprikát, a borsot, és a vizet. Fedd le, és hagyd, hogy a tök szépen megpuhuljon.
A kukoricakeményítőt keverd el a tejben, és amikor a tök már nem nyers szépen keverd hozzá. Mehet bele a kakukkfű is. Ha friss kakukkfüvet használsz, akkor a szárról szedd le a levélkéket, és a szárat ne tedd bele a főzelékbe. Folyamatos kevergetés mellett, közepes lángon a tökfőzeléked szépen be fog sűrűsödni. Mielőtt levennéd a tűzről, mehet bele az ecet is. Főzd még 1-2 percig, és máris tálalhatod.
Én most tükörtojást készítettem mellé.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | igen |
Hutvágner Jutka mondta
Szia Dia!
Ma pont tököt szeretnék főzni., nagyon rá hangolódtam.
Magam is hasonló képen készítem, de a tej helyett natur joghurtot használok és pár csepp citromot. Még egy kevés lecsós alapot, mint a pörkölthöz adok hozzá. Ellenben a kakukkfüvet most nem hagyom ki belőle.
Nagyon kíváncsi vagyok az eredményre.
Szia Jutka
Gasztrozseni mondta
Kedves Jutka,
Remélem ízleni fog így kakukkfűvel is a tökfőzelék.
laca mondta
Szia Dia kedves!
Imádom a tökfőzeléket, hasonlóan füszerezem mint Te, meg fogom próbálni kakukkfűvel is… a minap tök nélkül készítettem, apró kockára vágott cukkinivel helyettesítettem a tököt… Natur joghurttal tényleg finom. Mit szólsz a töknélküli tökfőzelékhez?
Üdvözöllek tisztelettel: laca.
Aranka mondta
Akkor az cukkini fozelek volt.A tok az tok es massal potolni nem erdemes.Egyebkent a kedvencem a tokfozelek es kakukkfuvel meg en sem probaltam,de fogom.Udv.Aranka
Gasztrozseni mondta
Kedves Aranka,
Bízom benne, hogy ízleni fog!
Szoke Erzsebet mondta
En azt mondom, hogyazigazi “otthoni” tokfozeleknel nincs jobb a vilagon, imadom, de mivel evek ota kulfoldon elek, igy en is cukkinibol csinalom, s vegul is mi mar annyira megszoktuk, hogy nekunk nagyon finom. Igaz, vigyazni kell nehogy tulsagosan elfojjon, aEn nem tgeszek bele pirospaprikat, hanem mikor talalom a tetejere teszem kis olajjal osszekeverve..
Aranka mondta
Szia Erzsike.Kulfoldon is lehet tokot kapni 3-3 fele van az uzletekben.En a spaghetti tokbol csinalom es isteni finom lesz.Elkeszites:Vagd ketfele a tokot szedd ki a magjat tedd be a mikroba kb 10 percre.Ha kicsit hul,akkor villaval kapard ki-olyan lesz ,mint a spaghetti teszta-ezutan hagyomanyosan keszitsd el a tokfozeleket-ajanlom neked is.Udv.Aranka
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsébet,
Azért biztosan cukkiniből is finom.
Szoke Erzsebet mondta
En azt mondom, hogyazigazi “otthoni” tokfozeleknel nincs jobb a vilagon, imadom, de mivel evek ota kulfoldon elek, igy en is cukkinibol csinalom, s vegul is mi mar annyira megszoktuk, hogy nekunk nagyon finom. Igaz, vigyazni kell nehogy tulsagosan elfojjon, aEn nem teszek bele pirospaprikat, hanem mikor talalom a tetejere teszem kis olajjal osszekeverve..
Gasztrozseni mondta
Kedves Laca,
Nagyon ötletes a tök nélküli tökfőzelék!
Takacs Erzsebet mondta
Kakukkfuvel meg nem izestettem,legkozelebb kiprobalom.hasonloan keszitem ,mint Te,de en eloszor megdinsztelem az aprora vagott voroshagymat vajon,vagy kacsazsiron,majd ebbe teszem a mar lereszelt es sozott /kinyomkodott ,ha szukseges!/ tokot .Meghintem keves kukorica liszttel es zabpehellyel ,pici piros paprikat es felengedem keves tejjel.Amikor mar forr vagy 5-10 perce ,kevergetem folyamatosan,ennyi ido alatt megfo a tok,es csak ekkor teszem bele az apritott kaprot ,jo sokat,mert ugy lesz fincsi! kis pohar tejfol es joghurt kevereket adok hozza,de azzal mar nem fozom.Mi csirke porkolttel ,annak szaftjaval esszuk. Melegben hidegen is udito es finom .
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsébet,
Köszönöm az ötletet!
Anna Hibszky mondta
Köszönöm szépen Dia a receptet. Tegnap töltött tököt csináltam. Nagyon finom volt.
Gasztrozseni mondta
Kedves Anna,
Én tölteni leginkább cukkinit szoktam, de biztosan a tök is nagyon finom így.
Jávorszky Lászlóné mondta
Níagyjából én is igy készitem, még anyámtól tanultam. Én viz helyett tejet teszek bele, tejfellel habarom be és nem teszek bele kaprot mert azt nem szeretem.
Kovács Ilona mondta
Kedves Dia. Én is nagyon szeretem a tökfőzeléket,azaz én hígabban,levesnek készítem,mert az enyémek nagyon szeretik a leveseket és sokszor már nem tudom mit találjak ki.A fűszerezést hasonlóképpen csinálom,kivéve eddig nem használtam kakukkfüvet,de kipróbálom,mert a kertemben igyekeztem megtermelni,amit betudtam szerezni.Most leírom ma milyen levest készítettem.Szombaton leakartam vágni egy tyúkot,de nem éreztem jól magam,tehát a vasárnapi húsleves elmaradt.Így borsó leves lett,de a férjem nem szereti a zöld borsót,tehát megfőztem leveskockával a borsót,répát,petrezselyem gyökeret,hagymát,fűszereztem,azután betettem a turnixgépbe,adtam hozzá egy kis tejfölt és kukorica keményítőt,turnixolás után ismét felfőztem és apróra vágott zeller levélel ízesítettem. Tálaláskor grízgaluskát adtam hozzá.Nagyon ízlett,nem is tudták,hogy borsót ettek.A meggy és cseresznye betevésén túl vagyok.Még sóskát tettem el,mert nagyon szeretjük.
Gasztrozseni mondta
Kedves Ilona,
Nagyon tetszik a leves recepted! Én is szoktam készíteni zöldborsó krémlevest, de abban nincs más zöldség. Ki fogom próbálni így is.
Kovács Zoltánné mondta
Kedves Dia!
Családom és én imádjuk a tökfőzeléket. Készítettem már cukkinivel, úgy is imádni való. Lecsós alapra teszem én is, legfinomabb frissből.Kaporral csináltam, bár a kertemben van kakukkfű is. Köszönöm az ötletet. Ám télére sok mindent raktározok, így a mélyhűtőbe fagyasztom ősszel, így került fagyasztásra kigyóuborka is lereszelve, gondoltam kipróbálom tzatzikinak. Mivel nem cimkéztem fel a zacsit, tökfőzelékként főztem meg. Azóta is készítem uborkából is olyan sikere lett. Persze ezt akkor érdemes, amikor már dömping van a kertemben belőle.
Gasztrozseni mondta
Kedves Ilona,
És milyen jól tetted, hogy nem címkézted fel a kígyó uborkát, így kiderült, hogy főzeléknek is finom.
Balogh Julianna mondta
Kedves Dia! Ma ebédre a recepted szerint készítettem én is a tökfőzeléket, Tegnapról maradt hamis gyros volt a feltét.. Minden alapanyagom frissen szedett volt. Nagyon finomra sikerült. Mindhárom gyereknek, apukájuknak is ízlett. Még a válogatós kislányom repetázott is belőle! Köszönöm a receptet!
Gasztrozseni mondta
Kedves Julianna,
Nagyon örülök a sikerednek!
Blau Éva mondta
Én a töltött tököt a következő módon készítem:
Zsenge , kis tök a legjobb hozzá. A tök elejét levágom , meghámozom , kivájom a magját egy hosszú nyelű kanállal. az elejét amit levágtam azt is hasonlóképpen előkészítem. Töltelék: Mint a töltött paprikába (hagyma, rizs, darált hús,só,bors,tojás) A tök belsejét megszórom kevés sóval és apróra vágott friss kaporral , majd beletöltöm az elkészített tölteléket. Egy darab alufóliát lekenek Valamilyen zsiradékkal ( ki mit használ), én olajat használok. ezt is megszórom pici sóval és kaporral. Erre teszem a megtöltött tököt rátéve a levágott elejét is ( így bele zárom a tölteléket.Sorosan betekerem, hogy teljesen be legyen zárva.Tepsibe rakom és megsütöm, 180 fokon Kb: -35 perc. aztán hagyom kihűlni . Ha kihűlt leveszem a fóliát és a tököt felszeletelem, ujjnyi vastag körszeletek lesznek.Lehet hidegen tejföllel vagy kaporszósszal tálalni.
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Köszönöm ezt a nagyszerű receptet! Biztosan ki fogom próbálni.
Ildikó mondta
Kedves Dia!
Több receptedet kipróbáltam már, mindegyik remek volt eddig is, de ez a tökfőzelék maga a csúcs. Egy csipetnyi kakukkfű csodát tesz vele. Eddig is nagyon szerettük, mert hidegen kiváló nyári eledel, de így különösen ízlett! Várom a további csodarecepteket és köszönöm!
Gasztrozseni mondta
Kedves Ildikó,
Szívből örülök, hogy ekkora sikert aratott a tökfőzelék!