Na ha valami, akkor ez egy igazán hagyományos menzás étel. Egyébként, ha belegondolok, körülbelül akkor is ettem utoljára tarhonyás húst, amikor még az általános iskolában a menzán ebédeltem. Igazából ki tudja, hogy mikor készítettem volna vagy készítettem volna-e egyáltalán, ha nem adódik úgy, hogy bokros teendőim miatt nem jutottam el vásárolni.
Álltam a spájzban a fagyasztószekrény előtt, és nézegettem mit tudnék kreálni az ott található dolgokból. Találtam 60 dkg sertéscombot. Na gondoltam ezzel még sokra nem megyek, de aztán ahogy a hűtő melletti polcra pillantottam észrevettem a tarhonyát. Abban a pillanatban megszületett a gondolat, legyen tarhonyás hús. Párom kicsit kétkedve fogata az ebédötletemet, mert benne nem hagyott jó nyomot ez az étel, de mivel tudta, hogy ezt most én készítem, rámondta az áment.
Itt is mint minden ételnél az a lényeg, hogy jó legyen az alapanyag. Egy sovány sertéscomb, ami nem zsíros kiváló alapanyag lehet, nem kell tőle félni. És, ha a pörköltalap sem tocsog a zsírtól, akkor csak jó sülhet ki belőle. Igen tudom, már sokszor megkaptam, hogy a pörkölt alá zsír való, én viszont továbbra is kitartok az olívaolaj mellett.
Hozzávalók a pörkölt alaphoz:
- 60 dkg sertéscomb
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- 2 teáskanál só
- 2 teáskanál őrölt pirospaprika
- 7-8 tekerés színes bors
- 1 evőkanál olívaolaj
Hozzávalók még:
- 50 dkg tarhonya
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
Először is kezd el megpirítani a tarhonyát az olívaolajon, közepes hőfokon, gyakori keverés mellett. Ez azért fontos, mert sokkal jobb lesz a tarhonya tartása a főzés után, és sokkal ízletesebb is így. Amíg tészta pirul, a vöröshagymákat és a fokhagymákat pucold meg, és kockázd fel őket apró darabokra, majd kezd el megpárolni mindkettőt az olívaolajon.
Ha a tarhonya már szépen megpirult öntsd fel másfélszer annyi vízzel, mint amennyi a tészta mennyisége volt. Szeretem, hogy a tarhonya zacskójára össze-vissza írnak rá különféle elkészítési módokat. Ha én azt egyszer is betartottam volna, tuti a kukában landolt volna a tarhonya. Szóval én azt javaslom, hogy első körben másfélszer annyi hideg vizet adj hozzá a megpirított tarhonyához. Így nem tudod túlfőzni és, ha esetleg mégis kellene még hozzá víz, azt könnyedén tudod pótolni. Add hozzá a sót, tegyél rá fedőt és gyakori kevergetés mellett, hagyd párolódni.
Amikor a hagymák már szép üvegesre párolódtak, add hozzájuk a körülbelül 2 cm x 2 cm-es kockákra vágott sertéscombot, kicsit pirítsd meg, majd tegyél rá fedőt, és hagyd, hogy a hús párolódjon. Amikor a hús már szépen levet eresztett, mehet hozzá a só, az őrölt pirospaprika, a bors és az apró kockákra vágott paradicsom és paprika. Keverd jól össze, majd tedd vissza rá a fedőt. Időnkénti keverés mellett főzd addig, amíg a hús teljesen megpuhul. Ha a levét esetleg elfőné, apánként adagolj hozzá kevés vizet, de csak módjával, nem az a cél, hogy híg szaftja legyen.
Közben ne feledkezz meg a tarhonyáról sem. Ha már megpuhult vedd le a tűzről. Ha még kemény, és a vizet is felszívta adj, hozzá még egy kicsit, de ne sokat, mert akkor ragacsos lesz.
Kóstold meg a pörköltet, hogy a hús megfőtt-e, illetve, hogy elég fűszeres és sós lett-e. Ha igen, keverd össze a tarhonyával.
Kovászos uborkával vagy savanyú uborkával kiváló.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Godoné Erzsi mondta
Kedves Dia !
Én nagyon szeretem a krumplistarhonyát.Igy szoktam késziteni,ahogy te,
de izesiteni szoktam egy kis füstölt szalonnával,v.sonkával.
Szintén kovászos uborkával fogyasztjuk.
Köszönöm Erzsi
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsi,
Ez nagyon jó ötlet! Biztos vagyok benne, hogy a füstölt íz külön jó ízt ad a tarhonyának.
Pintér Éva mondta
Én is szoktam krumplisan csinálni, csak később teszem bele, nehogy széjjel főjön.
Ma gondolkoztam a főzésén, csak marha hússal gondoltam, de nem jutottam el a bolta, igy elmaradt, talán a jövő héten pótolom.
Gasztrozseni mondta
Kedves Éva,
Én még krumplival nem próbáltam, de biztosan úgy is finom.
János mondta
Szia,
én nem mernék belekezdeni – ha már 1 hibát találok egy receptben, nem bízom benne. A húst ráteszed a hagymára, fűszerezed – sót nem teszel rá – a végén írod megkóstolod elég sós-e? Esetleg füstölt hús kell hozzá?
Szóval az ilyen furcsaságokat nem értem.
János
Gabi mondta
szerintem meg emberek vagyunk. valószínű, a só véletlenül kimaradt a felsorolásból
János mondta
Igen, teljesen igazad van és érthető.
Én egyelőre felhívtam a figyelmet egy hibára, ami által ebben a receptben nem bízom. Mi maradt vajon még ki belőle vagy mi került még bele? Vajon ezután a többi receptben bízhatok?
Nem vagyok gyakorlott szakács – 61 éves férfi – de azért többnyire magamnak főzök nem nagy ismerettel. Még soha nem készítettem tarhonyás húst és hétvégére kedvet kaptam hozzá. Azt hiszem inkább elolvasom másutt (is) mielőtt belekezdenék.
Köszönöm a reagálást, de nem rosszindulatból írtam.
Üdvözlettel:
János
Gabi mondta
Kedves János!
Én is köszönöm a gyors és kedves reagálást. Bárhol is találsz kedvedre valót, remélem, sikerülni fog. Jó étvágyat hozzá!
Gabi
Gasztrozseni mondta
Kedves János,
Ha megnézed a recepteket láthatod alattuk a kommenteket. Ha megnézed azt is láthatod, hogy nem gyakori, hogy elégedetlen lenne velük bárki is, annak ellenére, hogy soha nem töröltem egy kommentet sem. Úgyhogy ez alapján és a visszakapott sok pozitív visszajelzés alapján okkal feltételezem, hogy az olvasók elégedettek velük. Természetesen ha téged megnyugtat nyugodtan olvass után másutt is a tarhonyás hús készítésének.
Gasztrozseni mondta
Kedves Gabi,
Köszönöm a kedvességed, így van véletlenül marad ki, de már korrigáltam is a receptet.
Gasztrozseni mondta
Kedves János,
Ebben semmi “furcsaság” nincs. Én is ember vagyok, és a legnagyobb igyekezetem ellenére előfordul, hogy hibázok, amit amilyen gyorsan tudok javítok is. Ez most is megtörtént.
Hajni mondta
Tanulj meg olvasni János abban is van furcsaság
erzsebet.dekleva mondta
KEDVES DIA! A LEGUJABB KUTATÁSOK SZERINT AZ OLIVAOLAJAT CSAK KIZÁRÓLAG SALÁTÁRA, VAGY BÁRMIRE LEHET ÖNTENI, DE NEM SÜTNI VELE! EZ ENGEM IS MEGLEPETT, DE OLVASSA EL DR.HUMMEL ZOLTÁN BLOGJÁT ÉS MEGLEPŐ DOLGOKAT FOG OLVASNI AMIN ÉN IS ELKÉPEDTEM, DE ÉN NAGYON IS HISZEK BENNE, HOGY IGAZ. KIVÁNCSI VAGYOK, HOGY MI A VÉLEMÉNYE, HA ELOLVASTA, KÉREM, HOGY IRJON NEKEM VISSZA. KÖSZÖNÖM ÉS VÁROM A VÁLASZÁT, SZERETETTEL ÜDVÖZLÖM, ÉS SZÉP NAPOKAT KIVÁNOK ÖNNEK ÉS KEDVES CSALÁDJÁN. DNÉ.ERZSÉBET.
Gasztrozseni mondta
Kedves Erzsébet,
Ismerem Dr. Hummel Zoltán munkásságát, és nagyon sok dologgal egyet is értek amit ő kommunikál. A helyzet az, hogy rengeteg kutatás folyik jelenleg is, és folyton változnak az álláspontok a zsiradékokkal kapcsolatban is. Én szeretek olívaolajjal főzni, sütni, de természetesen mindenki olyan zsiradékot használ, amit szeret vagy egészségesnek tart.
Katóka mondta
Kedves Dia!
Biztos nagyon jó a recept,csak a tarhonya nem a legegészségesebb.
Ha ezt hajdinával vagy bulgurral csináljuk,szerintem akkor is szuper.
Bocs az okoskodásért.
Gasztrozseni mondta
Kedves Katóka,
Teljes mértékben igazad van, a hajdina vagy a bulgur valóban sokkal egészségesebb. Én inkább bulgur párti vagyok, a hajdina íze számomra kicsit túl karakteres. A tarhonyás hús egy igazi klasszikus recept, és szerintem néha ennyi bűnözés belefér.