Ez a recept gyermekkori nagy kedvencem. Nem egy hétköznapi étel, inkább ünnepekkor szokott az asztalra kerülni. Ennek ellenére viszont az elkészítése igazán nem bonyolult. A lecsó miatt pedig hűvösebb időben igazi nyarat varázsol az asztalra.
Hozzávalók a szűzérméhez:
- 60-70 dkg szűzérme (2 db)
- 2 evőkanál mustár
- 2 kávéskanál só
- 8-10 tekerés színes bors
- 4-5 csipetnyi kakukkfű
- tönköly finomliszt
- olívaolaj a sütéshez
Hozzávalók a lecsóhoz:
- 6-7 darab közepes paradicsom
- 4-5 darab paprika
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2-3 teáskanál só
- 8-10 tekerés színes bors
- 2-3 csipetnyi kakukkfű
- 1 teáskanál őrölt édes pirospaprika
- 1 evőkanál olívaolaj
Első lépésként pácold be a szűzérmét. Mielőtt azonban nekilátnál, vizsgáld meg alaposan a húst, hogy nem maradt-e rajta hártya. Amennyiben maradt, egy hegyes éles kés segítségével távolítsd el. A már teljesen megtisztított húst sózd és borsozd be alaposan. A megadott fűszer mennyiségek csak irányadóak, de két darab szűzérmére vonatkoznak. A sózás és borsozás után a szűzérmét kend be a mustárral, majd végül szórd meg a kakukkfűvel. Amíg a lecsóhoz előkészíted a zöldségeket, hagyd a húst pihenni ebben a kéregben.
A lecsóhoz darabold fel a zöldségeket. A fokhagymát és a vöröshagymát párold meg az olívaolajon, add hozzá a kis kockákra vágott paradicsomot és a sót. Párold fedő alatt. Amikor a paradicsom már szépen levet eresztett, mehet hozzá a paprika és az összes fűszer. Fedd le, és közepes lángon főzd addig, amíg a paprika is majdnem tökéletesen megpuhul.
A szűzérme elősütéséhez egy serpenyőben két ujjnyi magasságban melegíts olajat. Amikor az olaj már elérte a sütési hőfokot egyesével mehet bele a szűzérme, de mielőtt az olajba tennéd, forgasd bele a lisztbe. Nem kell túl vastagon, a hangsúly inkább azon van, hogy mindenütt borítsa be a liszt. Így a sülés során egy szép kéreg keletkezik a húson. A szűzérme mind a két oldalát süsd körülbelül 7-8 percig. Nem kell tökéletesen átsütni, hiszen a lecsóban még kicsit úgy is puhulni fog.
Az olajból kivett szűzérméket karikázd fel nagyjából 1-1,5 cm vastag szeletekre, majd mehetnek is a lecsóba. Közepes lángon még nagyjából 7-8 percig főzd, amíg a hús színe egységes lesz és már középen sem lesz rózsaszín. Kóstold meg, hogy kellően sós és fűszeres-e a lecsó, ha szükséges még mindig tudod ízesíteni. Ezzel a magyaros szűzérme el is készült.
A legkiválóbb köret hozzá a ropogós roscheibni (rósejbni). Ez nagyon vékony karikára vágott, olajban vagy tepsiben kisütött burgonya. Attól lesz finom, hogy a krumplit minél vékonyabb egyforma szeletekre kell vágni. Erre kiváló eszköz egy uborkaszelő.
Jó étvágyat hozzá!
Bonyolultság: | |
Hozzávalók ára: | |
Elkészítési idő: | |
Fitness mutató: | |
Vega: | nem |
Fazekas Ilona mondta
Zseni,-te egy zseni vagy!
Ez egy igazán finom,-többnyire válogatós unokáknak is tetsző étel.Az én változatomban,amit tálaltam a kedvem szerint elkészített lecsó volt az alap.Annyiban tér el a tiedtől,hogy aranysárgára pirítom a hagymát,-majd a paprikát adom hozzá,és azt is megpirítom kicsit!!! Így igazi finom sült paprika íze,illata,zamata lesz.Csak azután adom hozzá a HÁMOZOTT,darabolt paradicsomot,…és folytatom az általad is megadott recept szerint.
Az ily módon elkészített lecsót én télire is szoktam üvegbe tenni.Forrón bele kanalazom,-kevés tartósítót rá,-lecsavarozom,majd másnapig száraz dunsztban hagyom.Évekig eltartható. Csípősen is imádjuk,-és úgy is teszek el belőle.
Ez a rósejbli,lecsós szűzérme kombinációd igen megtetszett! KÖSZÖNÖM! Ezt fogom vasárnap tálalni!
Gasztrozseni mondta
Kedves Ilona,
Nagyon örülök, hogy tetszik a recept! Nagyon gondos vagy, hogy meghámozod a paradicsomot. Szerencsére nálunk senkit nem zavar a paradicsom héja a lecsóban, így nem szoktam megpucolni. Lecsót én is tettem el egy hatalmas adagot, csak én fagyasztom, nem dunsztos üvegekben teszem el.
Kathy Toth mondta
Nagyon szepen koszonom a kedvessegedet es a finom receptett.Biztos vagyok benne,hogy hamarosan elkeszitem,en is.Tovabbi vidam szep napot kivanok Neked.Udv<Kathy
Gasztrozseni mondta
Kedves Kathy,
Bízom benne, hogy ízleni fog, ha elkészíted.
Némethné Icuka mondta
Jaj nekem Diácska” melik “rész a szüzérme..Ugy gondolom igen drága rész..Holnap megnézem a “TECkoba..” Addig is köszönöm Icuka
Fazekas+Ilona mondta
Icuka!
A szűzérme “hétköznapi” neve : vese pecsenye,-vagy hosszú hús. Ha vágtatok már disznót bizonyára így tudod miről van szó. A gerinc alatt a két vese környékén páros darabonként jó félkiló körüli ín és zsírmentes szálkás hús. Mérete természetesen a disznóétól függ.
Gasztrozseni mondta
Kedves Icuka,
A szűzérmét hívják még vesepecsenyének is. Ez a disznó legnemesebb része.