Még épphogy csak véget ért a karácsony, máris nyakunkon a szilveszter. És ahogy karácsonykor, szilveszterkor is megvan, hogy milyen ételeket „kell” enni. Van akit ez teljesen hidegen hagy, míg mások kínosan ügyelnek arra, hogy betartsák a „szabályokat”. Nézzük melyek azok az alapvető szilveszteri és újévi hagyományok, amelyeket mi magyarok követünk.
A január 1-i menübe nem tanácsos beiktatni szárnyasokból készült ételeket, mert úgy tartják, hogy elkaparhatják a szerencsét, míg a másik fontos kerülendő alapanyag a hal, mivel a halak elúsznak vele. Azért van egy kiskapu, ez a szabály nem vonatkozik a folyó és tóvidékeken élő emberekre.
Érdemes viszont enni az év első napján disznóhúsból készült ételeket, mert a disznó kitúrja a földből a szerencsét. Bizonyos tájegységeken a disznóhúst disznótoros vagy kocsonya formájában fogyasztják, míg másutt bőrös malachúst sütnek.
És persze ne feledd a lencsét, amely kinézete miatt a sok aprópénzt szimbolizálja, így az anyagi jólét érdekében érdemes fogyasztani. Készülhet belőle leves, krémleves, főzelék, saláta vagy akár disznóhússal vegyesen egy kiadós egytálétel is.
Feltétlenül fontos megemlíteni a virslit is, ami szintén hozzátartozik az újévi menühöz. Gyerekkoromból úgy emlékszem, hogy virslit leginkább az éjféli koccintást követően ettünk. (Na nem mintha bárki éhséggel küszködött volna.) Most inkább ez az újévi reggeli szokott lenni. Ha valaki szigorúan követi az újévi babonákat, akkor itt is érdemes figyelni arra, hogy a virsli sertéshúsból készüljön és ne baromfiból. Mindemellett pedig ha már virslit eszel, ügyelj arra, hogy megfelelő minőségűt vegyél. Gondolj csak bele, úgysem tudsz túl sokat megenni belőle egyszerre, ezért inkább válaszd a jobbat. Mindig nézd meg az összetevőket és kerüld azokat a virsliket, amelyekben sok a mesterséges adalékanyag, és a szója. Amennyiben a hústartalma legalább 80 %, az már közelít a megfelelő minőséghez. Azok a virslifajták, amelyek juhbélbe (vagy más bélbe, NEM MŰANYAGBA) vannak töltve, általában jobb minőségűek is. Persze nem kötelező virslit enni, de ha eszel, akkor legalább egyszer az évben ne ezen akarj spórolni.
És hát ami nélkül nem lenne teljes az ünnep, az a pezsgő. Míg az 1800-as évek közepéig a pezsgő előállítása nagyon munkaigényes volt, az ára miatt fogyasztását csak az igazán tehetős emberek engedhették meg maguknak. Aztán beindult a pezsgő tömeges gyártása, melynek következtében ára jelentősen csökkent, így szinte bárki megengedhette magának. Viszont egykori luxustermék mivolta miatt továbbra is a jólétet szimbolizálja, ezért maradt meg a hagyomány, miszerint éjfélkor pezsgővel koccintunk, hogy gazdagon induljon az újév.
Boldog újévet!
balogh etus mondta
Megköszönöm az egész évi munkálkodásodat KIS GASZTROZSENI. ÉN 81 éves vagyok, de lehetett sokat tanulni tőled,. Kívánok az 2017-es évre legalább ilyen sikereket és Jó egészséget drága családoddal boldog évet. etus